Harrie Kiekebosch: Manifest leefomgeving kriebelt onprettig

Interessant? Deel het artikel

© GemRaalte
© GemRaalte

Recent Europees onderzoek adviseert dat iedere woning op maximaal 300 meter afstand staat van stedelijk groen, met een afmeting van minstens een hectare. Het richtgetal dat het Rijk in de Nota Ruimte aan gemeenten meegeeft voor nieuwbouwlocaties is 75 m2 groen per woning. Dit zou de basis moeten zijn van het gemeentelijk ruimtebeleid: iedereen heeft recht op een groene leefomgeving.

Door Harrie Kiekebosch

Rechtop een groene leefomgeving

Dat staat in een manifest onder de naam ‘iedereen heeft recht op een groene leefomgeving’. Ik word moe van zulke taal. Het ademt vergadertafels uit, je ruikt de zure lucht van eindeloos overleg, je proeft het wanstaltige compromis. Wat er staat, staat er eigenlijk helemaal niet. Niemand slaat er acht op.

Ik ben niet zo van ‘boerenverstand’ en ‘gezond verstand’, want met die loze kreten kun ieder gesprek in jouw voordeel beslissen. Ik moet er hier toch wel aan denken, want dat groen belangrijk is kun je op je klompen aanvoelen.

Proces ontwikkeling nieuwbouw

Maarrrrr: Weet je hoe een wijk ontworpen wordt? Gewoon een optelsom van kosten (grond aankopen en bouwrijp maken en baten (grond doorverkopen aan de bouwer). Iedere betrokkene kent dat spel. Dat begint achteraan: voor welke prijs kun je een huis aan de man brengen? En dat eindigt achteraan: voor hoeveel geld kan ik de grond kopen. Daartussen wikt en weegt iedereen naar de maximale winst. Zo is de hypotheekrente-aftrek, de grootste subsidie die Nederland kent, allang doorberekend.

Daarom zijn huizen voor de have’s, daarom zijn wijken compleet versteend en is het openbare groen tot een minimum beperkt. Dat je dat kapitalisme later via verpaupering of een hoge ziektekostenrekening, dat is voor het sociale vangnet.

Anders dan het lijkt

Zo is er wel meer niet wat het lijkt: onderwijs wordt ook niet ingestoken op de beste manier van onderwijs, het is een rekensom van wat de gebouwen kosten en wat de leerling of student oplevert. Dat rekenen de gebouwbazen gewoon terug naar de vierkante meter schoolgebouw. Grote nieuwe scholen hebben er voor gekozen hun geld in stenen te stoppen, de wat oudere gebouwen houden meer onderwijsgeld over.

Groen is trouwens ook niet meer wat het geweest is. Plattelandsgroen is grasfalt of maïs, bodemuitputtend en voorzien van ziekmakende chemicaliën. Daar zijn juist weer regels bedacht om mensen verder weg van het groen gezond te houden. Op het plattelandsgroen zou je nu boterbloemen, pinksterbloemen, paardenbloemen, biggenkruid en weet ik wat allemaal niet moeten zien, maar dat is vakkundig doodgespoten die loonwerkers die er gifspuitdiploma voor moeten halen.

Dus ja, ik vind wel dat iedereen recht heeft op veel groen, ik denk ook dat het heel gezond is voor iedereen, lichamelijk en geestelijk. Maar zolang dat via compromis-manifesten van de grond moet komen in een land waar de minister president een leugenaar is, zie ik het er nog niet van komen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden