Hans Hogeman van Passie Flora Salland wil heel graag vertellen wat hij als bedrijf duurzaam doet. Met zijn bloemenzaak aan de Kwartel 4 (Raalte Noord) is hij immers al een aantal jaren in het bezit van het predicaat Barometer Duurzame Bloemist in GOUD.
Door Hans Hogeman
Dat certificaat is een product van jarenlang investeren in alle facetten van de bedrijfsvoering. Want dat is onderdeel van dat predicaat. Ze kijken niet alleen naar de bloemen die je verkoopt en met elk materiaal je die inpakt. Als je dat certificaat met GOUD krijgt, betekent dat ook dat je zuinig omgaat met energie die je sowieso groen inkoopt, dat je bij je personeelsbeleid ook duurzaam handelt en dat je alleen maar biologische middelen gebruikt in je bedrijfspand, ook bij bijvoorbeeld het schoonmaken.
Het gaat om de hele bedrijfsvoering
Wij hebben de voorbije jaren stappen gemaakt om steeds duurzamer te worden. Denk daarbij aan LED-verlichting, het gebruik van eerlijke bloemenvoeding met het Max Havelaar-keurmerk en draagtasjes van maïszetmeel in plaats van plastic. Naast het zo veel mogelijk scheiden van afval, werken we ook met duurzaamheidlabels op schoonmaakmiddelen, inpakmaterialen, drukwerk, bio-oasis en groene energie.
De bloemen staan centraal
Maar natuurlijk is zijn de bloemen het belangrijkst, want dat is wat we doen. Passie-Flora Salland koopt (en dus verkoopt) steeds meer bloemen en planten in, met bijvoorbeeld de keurmerken MPS-A, MPS-A+, EKO/Biologisch en Fair Trade/Max Havelaar. Voor het certificaat moet vijftig procent van de handel daaraan voldoen. Met een stijgende lijn zijn we dat percentage de laatste jaren al voorbijgegaan.
De toetreding tot het landelijke duurzaamheidscollectief FloraNL heeft ons bedrijf wel een booster op het gebied van duurzaamheid gegeven. FloraNL geeft veel ondersteuning, de organisatie wordt gerund door vakgenoten zonder winstbejag van tussenpartijen, dan maak je veel sneller de juiste keuzes, dat spreekt ons zeer aan.
Als je aanhaakt bij FloraNl en je gebruikt het predicaat GOUD van de Barometer Duurzame Bloemist, dan moet je daar ook blijvend aan voldoen. Daar is goede controle op. Zo worden al onze inkoopfacturen voortdurend gecontroleerd, of we ons wel aan de afspraken houden. En daarbij worden de voorwaarden ieder jaar aangescherpt, zodat je als bedrijf mee kunt groeien naar een steeds hogere standaard!
Iedere keer een stapje
De huidige eisen voor het gouden certificaat bestaan eruit dat je voor vijftig procent bloemen met een hoog duurzaamheidsgehalte moet inkopen.
Op gebied van gescheiden afval inzamelen is de eis dat je eerst zo weinig mogelijk afval produceert, maar dat je daarna de plastic hoezen, het groenafval, karton en papier allemaal scheidt. Eenmalige verpakkingen van ingekochte producten gaan weer terug naar de verkoper zodat die bijvoorbeeld op de veiling weer voor hergebruik worden aangeboden.
Wij mogen geen chloorhoudende schoonmaakmiddelen gebruiken, want die zijn schadelijk voor het milieu, maar ook voor de medewerkers. Onze medewerkers, dat is sowieso een essentieel onderdeel van duurzaam denken. We willen ze een veilige en fijne werkomgeving bieden.
De consument kan nu de stap ook maken!
De eerste stap op weg naar duurzaamheid wordt door ons gemaakt. Wij proberen zo maatschappelijk verantwoord mogelijk te ondernemen. De tweede stap moet door de consument gemaakt worden. Die kan bij ons dus specifiek om een bos biologische bloemen vragen. Hoe meer wij ervan verkopen, hoe duurzamer wij kunnen ondernemen.