Gosse Jongstra: Kiek’n wah’t wut

Columnist Gosse Jongstra ziet complicaties in contact tussen burgers, organisaties en politiek door voortschrijdende digitalisering.

Interessant? Deel het artikel

210624kees
© PixaBay

Er bestaat vrees dat kunstmatige intelligentie via computers (Artificial Intelligence, AI) zo goed wordt, dat de mens daarop geen invloed meer kan hebben. Nou, ik kan u zeggen dat in sommige gevallen bedrijven nu al, zonder AI, de computer de baas laten zijn. Een paar weken geleden vertelde ik hier dat zorgverzekeraar Menzis mij alvast de nieuwe zorgpolis stuurde, zonder daarop de naam van mijn vrouw. Zij was enkele dagen eerder overleden. Ik schreef Menzis een brief, dat ik het onbehoorlijk vind om dit al te sturen terwijl mijn vrouw nog niet eens begraven is. Het antwoord:

“Na melding van overlijden vanuit de gemeentelijke basisadministratie worden een brief en polis door Menzis automatisch aangemaakt en verstuurd. Wij begrijpen dat het confronterend is dat dit al is gebeurd terwijl u partner nog niet begraven was. Dit zijn geautomatiseerde processen waar wij verder geen invloed op hebben.” (u partner i.p.v. uw partner; deze brief is dus wel handgetikt…)

Menzis zegt dat ze deze processen niet kan beïnvloeden. Als dat zo is, dan is dat schandalig. Als ze zich met deze zin er met een Jantje van Leiden van afmaakt – hoe moeilijk is het om in het systeem twee weken  wachttijd te programmeren –  is dat ook schandelijk. Het betekent dat jaarlijks duizenden mensen in een moeilijke periode door Menzis ontijdig een bericht krijgen.

Zou het Hoofdlijnenakkoord van de formatie trouwens zijn geschreven m.b.v. AI? Immers, na maanden bakkeleien over details, onderling gekrakeel, moesten op de laatste dag ineens de belangrijkste knopen doorgehakt. En plots kwamen ze eruit. ChatGPT had keurig alle wensen van de vier partijen opgeschreven. En zie: het Hoofdlijnenakkoord. Ik las een commentaar in de krant: “Onhaalbare plannen maken en dan die vermaledijde rechters en het boze Brussel de schuld geven als het niet kan: zo voedt populisme zichzelf.”

Nee, dan heb ik meer respect voor het bedrijf dat z’n bedrijfsauto’s laat rijden met de tekst: Ongediertebeheersing. Geen beloftes van ongediertebestrijding, zoals we gewend zijn. Ongedierte kun je niet bestrijden, hooguit beheersen. Eerlijker kun je niet communiceren. Vervang het woord ongedierte door alle problemen, die het nieuwe kabinet moet oplossen en laat ze aan de slag gaan met beheersen. Daarmee bereik je meer dan met bestrijden van iets dat niet bestreden kan/ moet/ mag worden. Oh ja, maar de verkiezingsbelofte was dat alle problemen opgelost gaan worden. Kiek’ n wah’ t wut.

Overigens kwam mijn voorspelling begin januari, dat Plasterk premier wordt, heel dichtbij. Hij wilde zo graag. Maar wankelde. Door niet integer omgaan met patenten voor kankertherapie. Zeg maar gerust, je mede-onderzoeker naaien. Is dit probleem oplosbaar? Jazeker, de verkregen miljoenen euro’s eerlijk verdelen, excuses en geen premier worden. Maandag liet hij weten niet beschikbaar te zijn als minister-president. Wie dan wel? De naam van Mona Keizer waart rond. Kiek’ n wah’ t wut. Maar eerlijk gezegd heb ik nu grote moeite om me te beheersen. Wat kan een land verdragen.

Ik heb nu toch vooral het woord bestrijding in mijn hoofd.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Gosse Jongstra: Kiek’n wah’t wut”

 1. Avatar

  Beste Gosse,
  Menzis,……… , gevoelloos, schande, schande !! Herkenbaar in mijn vrienden- en familiekring. Een vriendin van ons kreeg na het overlijden van haar man bij diverse instanties, te horen, dat haar man hiervoor moest tekenen, en kreeg ook telkens weer de vraag of ze de wettige echtgenote van meneer was. Tot ze zo kwaad werd dat ze de medewerker toeschreeuwde: Mijn vent is DOOD, begrijpt u wat dat is.
  Ikzelf ben eens in een eindeloze discussie geraakt over het feit dat ik ergens op een afspraak zou zijn geweest, terwijl ik in het buitenland was. Discussie verloren, want de computer zei toch echt dat ik aanwezig was geweest.
  V.w.b. het Hoofdlijnenakkoord. Je moet wel erg veel Llef hebben om daar Trots op te zijn (en Hopen dat je ermee weg komt).
  Premier: Ik voorspel, dat Wilders het uiteindelijk zelf gaat doen onder het motto: Die andere 3 sukkels inclusief het blije schoolmeisje en het naïeve sulletje uut Enschede gaan dat gewoon accepteren.
  Groet, Cor Hopman

 2. Avatar

  Beste Gosse,
  Ik heb een vrij uitgebreide reactie op dit stuk gegeven. Empathisch en Positief bovendien.
  Maar kennelijk is de hoofdredacteur pissig op mij geworden omdat ik een beschaafde, maar wel kritische reactie op zijn reactie op ene Herman bij een “redactioneel” stuk (geschreven door Kees Huls, waarschijnlijk) over de kabinetsformatie heb gegeven, .
  Die reactie heeft meneer Huls niet geplaatst. Ook het vervolg daarop is weg gecensureerd. vervolgens is zelfs mijn reactie op jouw mooie stuk niet geplaatst. Besef dus beste Gosse dat je publiceert op een platform waar de heer Huls bepaald wat wel en niet gepubliceerd wordt.
  Ook al uit je dus beschaafde kritiek op deze meneer/de redachtie, daar kan hij niet tegen.
  Tot op heden werden al mijn bijdragen, voornamelijk over het probleem Landbouw en Veeteelt, probleemloos gepubliceerd, zelfs direct na de eerste keer, met een uitnodiging om vaste redacteur te worden, maar éénmaal kritiek op “de redactie/ meneer Huls” en je wordt vanaf dat moment systematisch van het platform verwijderd, zo lijkt het.
  Ik zou er dus onmiddellijk mee stoppen als ik jou was, ook al schrijf je mooie verhalen, tenzij deze “neutrale”hoofdredacteur al mijn reacties alsnog gewoon plaats.
  Met vriendelijk groet, Cor Hopman

  1. Avatar

   Mij past ook hier een nederig excuus, zoals ik elders al heb aangegeven
   Al mijn reacties blijken toch gewoon geplaatst te zijn.
   Kennelijk heeft het modereren wat meer tijd gekost dan normaal en ben ik dus te snel “boos”gewprden.
   Mvg, Cor Hopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.