Gosse Jongstra: Foto’s die ik niet maakte

Columnist Gosse Jongstra heeft deze week nostalgische gevoelens over afgedrukte foto's in albums.

Interessant? Deel het artikel

bibliotheek

Er ligt een stapel fotoboeken op tafel. Leuk om door te bladeren. Herinneringen krijgen een verbeelding. Samen genoeglijk op de bank, bladerend door de plakboeken. De staatsieportretten in klassieke poses, vroeger gemaakt door de lokale fotograaf. Foto’s van bruiloften en jubilea. Op een foto ben ik 6 jaar. Ik sta op een stoel. Ik zing een liedje voor mijn ouders, 25 jaar getrouwd. U moet weten dat ik toen nogal dik was. M’n zussen noemden me Bullie. Ik zing een liedje en beeldt het tegelijk met mijn armen uit: Ik ben een theepot rond van buik, hier zit mijn oor en daar zit mijn tuit. Als het water kookt, giet me dan maar vol en schenk me uit. Ik hoor nóg hoe iedereen heel erg moest lachen. Toen dacht ik, dat ze het een leuk liedje vonden. Later begreep ik wel dat het nogal koddig was, zo’n dik jongetje met juist dit liedje. Mijn naïviteit toen bespaarde me een klein trauma.

Verder kijken in de boeken met plaatjes uit het begin van onze relatie. Ik zonder buikje, zij mooi als altijd. Foto’s waardoor we onze prachtige reizen herbeleven. Vergelijk dit bladeren eens met de duizenden foto’s van nu op telefoon of tablet. Ik denk wel eens dat de meeste foto’s alleen worden bekeken vlak nadat die zijn gemaakt. Tenminste dat zie ik iedereen doen. En dan nog eentje maken en nog een keer. Kent u dit ook: Met een groepje heb je  iets ondernomen. Onderweg zijn foto’s gemaakt. Komt er via de telefoon een diarree aan foto’s binnen. Ik wis ze meteen. Trouwens, als u al die ongebruikte foto’s die zogenaamd in de cloud zitten ook wist dan scheelt dat weer een energieslurpend datacentrum. Want de foto’s zweven niet in een cloud, niet in een wolk, maar staan op een server, die met enorme hoeveelheden energie gekoeld moet worden. Kies de mooiste foto’s uit, druk ze af of laat er een fotoboek van maken. Dan kijk je er nog eens naar.

Ik moet denken aan een wandeling, die ik in 1972 maakte in het Atlasgebergte in Marokko. Vóór mij loopt op het bergpad een Berbervrouw in een prachtige kleurige jurk. Op haar hoofd een groot bos takken. Naast haar een klein meisje. Ook al in een felgeel gebloemd jurkje. Zij heeft een klein takkenbosje op haar hoofd. Zo lopen ze elegant en kaarsrecht naast elkaar mijn beeld uit. Verdorie, denk ik, geen fototoestel bij me. Ik kan u zeggen dat dit beeld in mijn geheugen gegrift staat. Juist omdat ik geen foto heb.

Zoiets overkwam me afgelopen week weer. Geen fotocamera bij de hand. In de geitenwei zie ik iets opmerkelijks. Een gehoornde geit en de haan staan in vechthouding tegenover elkaar. De geit staat te bokken naar de haan en de haan op zijn beurt heeft z’n kraag rechtop staan en springt met de poten en sporen richting geit. Ik moet er erg om lachen. Hoe de geit daarnaar heeft geluisterd vraag ik me af.

Ze is namelijk nogal dik.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.