Alle kinderen verdienen Sinterklaascadeautjes. Kinderen die mantelzorger zijn voor hun ouders mogen wel een cadeautje extra hebben. In Raalte zorgt Univé daar dit jaar voor. Sinterklaas krijgt via het Buurtfonds van Univé dik 300 cadeautjes extra te vergeven. 150 Mantelzorg gevende kinderen mogen bij het kantoor van Univé een cadeautje halen.
De coördinatie van deze grootscheepse actie is in handen van de Raalter Uitdaging. Wat de kinderen krijgen? Henny Zomer: “Dat moet je Sinterklaas vragen!”
In een land waar binnenkort een op de drie mensen in de zorg moet werken om aan de vraag te voldoen, kun je op je klompen aanvoelen dat mantelzorg al maar belangrijker wordt. Je bent een uitzondering als je géén mantelzorger bent. Steeds meer kinderen zijn ook mantelzorger. “Bijvoorbeeld als een vader, moeder, broer, zus, opa of oma een langdurige ziekte of beperking heeft. Een psychische ziekte of verslaving kan ook,” legt Lucinda Schuurman uit. Zij is Consulent Jonge Mantelzorgers in Deventer en Raalte.
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar die opgroeien in een situatie waarin ze zorg verlenen. Mantelzorgondersteuning Raalte, een samenwerking tussen Evenmens en Carinova, is er voor deze kinderen.
En denk nou niet dat mantelzorg verlenende kinderen een uitzondering zijn. “Ongeveer één op de vier kinderen doet dat!” zegt Lucia Wolters. “Gelukkig gaat dat bij een heel groot deel van deze kinderen goed. Zorgen voor een ander is hartstikke mooi, zinvol ook en kinderen leren er veel van. Ze worden sneller zelfstandig en daardoor kan het zelfvertrouwen groeien. Dat zijn de voordelen, die veel kinderen ook als zodanig ervaren.”
“Maar soms kan het ook allemaal teveel worden! Dat je bijvoorbeeld niet alleen maar zorgt voor, maar je ook zorgen maakt over! Als mantelzorger ben je namelijk per definitie niet een passant die beroepsmatig hulp verleent. Het gaat altijd om je naaste, om iemand die je lief hebt.”
“Zoals kinderen mantelzorg verlenen, zo ondersteunen wij die kinderen weer. Om te luisteren en te helpen waar nodig en waar wij kunnen. We kunnen kinderen helpen met individuele begeleiding, maar ook juist door afleiding en ontspanning te bieden. Leuke dingen doen met leeftijdsgenootjes is iets wat kinderen als prettig ervaren.”
“We organiseren het hele jaar door verschillende leuke activiteiten. Een tijdje geleden hadden de jonge mantelzorgers een toffe workshop freerunnen. Ook gaan we wel eens bowelen, mini pizza’tjes maken en nog veel meer. In de gemeente Raalte bieden we verschillende activiteiten aan zoals Rots- en Watertraining.”
In deze uitzending van Even tot Hier is een belangrijk deel ingeruimd voor mantelzorg verlenende kinderen.
Univé heeft haar personeel gevraagd cadeautjes in te brengen voor deze actie. Dat was zo’n succes dat er in Zutphen nu ook een dergelijke actie opgezet is.
“In het voorjaar starten we in Raalte weer ‘een brusjesgroep’ voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die opgroeien met een broer of zus met autisme of AD(H)D. In de groep ontmoeten kinderen elkaar en leren ze van elkaar. Ze doen leuke dingen en praten over bijvoorbeeld gevoelens en gedachten. Want je kunt het moeilijk vinden thuis met je broertje of zusje, het kan ook heel leuk zijn. Je leert wat autisme precies is en hoe je daar mee om moet gaan. Maar je leert ook hoe je aan je zelf moet blijven denken.”
Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of hierover willen praten, dan horen wij dat graag. Neem gerust contact op met Lucia Wolters: lwolters@evenmens.nl / 0610346602 of Lucinda Schuurman: l.schuurman1@carinova.nl / 06 51749503