Een kerstreflectie van Wim van Vilsteren
De waterschappen willen in 2035 klimaatneutraal zijn. Dit is een uitdagend en inspirerend doel. Een doel om vol aan te willen werken. Toch knaagt er iets!
Dijkgraven, dagelijks en algemeen bestuursleden nemen als leiders in het waterbeheer de verantwoordelijkheid voor een toekomstbestendig, veilig, bewoon- en leefbaar (Neder)land. Dit vanuit het besef dat de klimaatverandering steeds sneller gaat.
Dijkgraaf Dirk-Siert Schoonman van Waterschap Drents Overijsselse Delta verwoordt het als volgt: “Het is geen wonder dat de klimaatverandering ons zo aan het hart gaat, want wij merken in het waterbeheer als eersten de gevolgen in ons dagelijks werk. Wij zijn eigenlijk de ‘kanarie in de kolenmijn’. Het weer hebben wij als mens niet in de hand, maar de klimaatverandering kunnen we beïnvloeden. Dus gaan we als waterschappen aan de slag.”
Wat knaagt er dan? Tot op heden mengen de waterschappen zich niet in het debat over het afbouwen van fossiele subsidies. In onze voortdurende inzet voor goed waterbeheer in onze delta, is het cruciaal dat we afstand nemen van fossiele brandstoffen en overschakelen naar schone, hernieuwbare energiebronnen. Dat is trouwens nu al ons beleid.
Het is mijns inziens onlogisch dat de waterschapsbesturen tot op heden deze cruciale afbouwstap van fossiele subsidies niet expliciet steunen. We kunnen nog zo ons best doen, maar het blijft dweilen met de kraan open wanneer we niet weg-bewegen van fossiel gedreven bedrijvigheid. Dat kan niet van vandaag op morgen.
Expliciete steun voor het #afbouwplan voor fossiele subsidies versterkt, mijns inziens, de ambitie van de waterschappen om #klimaatneutraal te willen zijn in 2035 en is een krachtig signaal voor en richting de gemeenschap die we dienen.
Fossiele subsidies houden de beweging richting een groenere en duurzamere toekomst tegen. Het raakt ons in het blauwe hart en het werk dat we dagelijks in onze laaggelegen en kwetsbare delta uitvoeren.
Wim van Vilsteren is Deventenaar en werkt voor Waterschap Vallei en Veluwe.