Er hangt een nevel van bestrijdingsmiddelen boven Nederland

Er hangt een nevel van bestrijdingsmiddelen, ook boven Salland, dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Schone Sier’ van Meten=Weten. Dit burgerinitiatief heeft een jaar lang op zeven locaties in Drenthe en op de Veluwe met luchtfilters gemeten hoeveel bestrijdingsmiddelen in de lucht aanwezig zijn. De belangrijkste conclusie is: Er hangt een nevel van bestrijdingsmiddelen boven Nederland.

Interessant? Deel het artikel

Gewas spuiten gif

Het hele jaar rond zijn we dag en nacht blootgesteld aan een cocktail van pesticiden. Het burgerinitiatief Meten=Weten doet al vijf jaar onderzoek naar de verspreiding van pesticiden. In het project ‘Schone Sier’ werd op zeven locaties zowel lucht als eikenblad gemeten. Vijf locaties bevonden zich in natuurgebieden en twee aan de rand van een dorp.

Een jaar lang werden om de zes weken de luchtfilters en het eikenblad verzameld en geanalyseerd. Daarin werden bij elkaar 77 verschillende bestrijdingsmiddelen gevonden. Opvallend: overal werd glyfosaat gevonden, het meeste in een natuurgebied bij het Drentse Dwingeloo, op meer dan een kilometer afstand van de dichtstbijzijnde akker.

De meeste stoffen werden gevonden in het luchtfilter aan de rand van het dorp Diever, op 50 meter van een basisschool, namelijk meer dan 40. “Dag en nacht zijn we blootgesteld aan chemische stoffen uit de landbouw en alles wat leeft, ademt deze stoffen voortdurend in.” Het wordt duidelijk dat bestrijdingsmiddelen niet op de akker blijven maar zich via verdamping, hechting aan fijne stofdeeltjes en verwaaiing veel verder verspreiden.

Dit onderzoek laat zien dat er een cocktail van bestrijdingsmiddelen alomtegenwoordig is in Natura 2000-gebieden en in woonwijken die grenzen aan landbouwgebieden. Volgens Guido Nijland, de projectleider van ‘Schone Sier’ gaat het bij vrijwel alle bestrijdingsmiddelen om hoog reactieve stoffen, ze zijn immers gemaakt om onkruid, insecten en schimmels te doden. De effecten van dergelijke cocktails op planten en ecosystemen zijn niet bekend en worden door de toelatingsinstanties en de overheid ook nauwelijks onderzocht.

Wetenschappers luid(d)en al jaren de noodklok over een dreigende Parkinson pandemie en de desastreuze achteruitgang van insecten als zweefvliegen en bijen. Guido Nijland: “Dag en nacht zijn we blootgesteld aan chemische stoffen uit de landbouw en alles wat leeft, ademt deze stoffen voortdurend in. Daarom is het belangrijk dat er meer onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek komt naar de effecten van bestrijdingsmiddelen op mens en milieu.”

Andere aanbevelingen van Meten=Weten zijn: – Verbied het gebruik van vluchtige stoffen; – Pas het voorzorgsprincipe toe door middelen te verbieden die niet bewezen veilig zijn;
– Handhaaf de Europese richtlijnen;
– Verander de toelatingsprocedures van bestrijdingsmiddelen.

Meten=Weten is een burgerinitiatief dat ontstaan is uit bezorgdheid over de groei van de lelieteelt en de grote hoeveelheid pesticiden die daarbij gebruikt wordt (114 kg per ha per seizoen). Omwonenden van bollenvelden in de gemeente Westerveld (Drenthe) kregen jaren te horen van overheid en telers dat er niets aan de hand was: de middelen waren immers goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en komen door geavanceerde spuitkoppen nauwelijks buiten de bespoten akker.

‘Maak u vooral geen zorgen’, was de boodschap. Dit was de aanleiding voor omwonenden om 5 jaar geleden zélf onderzoek te doen. Inmiddels zijn er honderden monsters geanalyseerd, werkt de groep samen met wetenschappers van diverse universiteiten en is Meten=Weten uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 1400 leden. In alle genomen monsters zijn resten van bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

De naam ‘Schone Sier’ van het laatste onderzoek verwijst naar de schone schijn van de giftige sierteelt en de goede sier die de sector wil maken met misleidende informatie waarmee het pesticidengebruik gebagatelliseerd wordt.

Lees HIER het verslag van Schone Sier:

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Er hangt een nevel van bestrijdingsmiddelen boven Nederland”

  1. Avatar

    Als we voor onze (landbouw)economie ons vruchtwater zouden moeten bevuilen, dan bevuilden we het ook.
    (tekst bij een keiharde poster van een foetus in de baarmoeder uit de jaren “70, na de Club van Rome)
    De toevoeging landbouw is van mij. Hoezo evolutie. Hoezo, de lerende mens?
    Cor Hopman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden