Ecologisch verantwoord wonen in de Aardehuizen te Olst

In het Overijsselse Olst bevindt zich een uniek woonproject bestaande uit 23 woonhuizen en een gemeenschappelijke ruimte. het Middenhuis. Er wonen 40 volwassenen en 35 kinderen. Dit project werd volledig door eigen mensen gebouwd met gebruik van zoveel mogelijk gebruikte materialen en streekproducten, met oog voor ecologisch verantwoorde zelfvoorziening. In 2015 was alles voltooid.

Interessant? Deel het artikel

Aardehuizen 230126 overzicht

Bewoner Ferdi Hummelink was vanaf het initiatief bij het project betrokken en wil graag vertellen hoe dit unieke ‘dorp’ tot stand is gekomen en hoe alles daar reilt en zeilt.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Ferdi Hummelink

Ontstaan

Het concept van deze woningen is gebaseerd op de Earthships van de Amerikaanse architect Michael Reynolds, een concept dat over de hele wereld meer en meer toepassing vond. Twee van de initiators van de Aardehuizen werkten in 2006 mee met Reynolds aan een project in Zweden. Bij terugkomst in Deventer gaven zij een presentatie daarover, die tot resultaat had dat een aantal geïnteresseerden een groep vormde om de haalbaarheid van een dergelijk plan in Oost Nederland te onderzoeken.

In Deventer was geen bouwgrond beschikbaar en op hun zoektocht kwamen ze uit in de gemeente Olst- Wijhe waar ze te maken kregen met een enthousiast gemeentebestuur, dat in oplossingen en niet in problemen wilden denken.

Regelgeving

Bouwen is in Nederland gebonden aan strenge regelgeving en voorschriften. Niet evident dat de tot dan voor velen de ongebruikelijke bouwwijze hiermee in overeenstemming kon worden gebracht. Er werd immers gebouwd met materialen als gebruikte autobanden, stro en leem en het uiterlijk van de huizen zou nogal afwijken van dat in de gemiddelde Vinexwijk. Toch viel dit ontzettend mee. Het meeste gedoe was over het feit dat men geen drinkwater- en rioolaansluiting wilde en water uit een eigen bron wilde oppompen en afvalwater via een plantaardig helofytenfilter weer schoon aan het oppervlaktewater wilde toevoegen. Uiteindelijk stemde de waterleidingmaatschappij in op voorwaarde dat het drinkwater maandelijks getest wordt.

Bouwwijze

De huizen zijn alle met het veel glas aan de voorzijde op het zuiden georiënteerd, zodat er zoveel mogelijk van de zonnewarmte geprofiteerd kan worden. De achterzijde gaat meestal schuil onder een aarden wal.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Noordzijde woningen

De huizen werden huis voor huis door alle betrokkenen samen gebouwd, met uitzondering van een paar klussen die aan vakmensen moesten worden overgelaten.

De buitenmuren bestaan uit met zand gevulde oude autobanden of strobalen, afgewerkt met leem. Aan de voorzijde zijn roosters aangebracht en aan de bovenzijde dakramen om een natuurlijke ventilatie in de huizen te krijgen. Dat is met name bij natte ruimtes (douche, wasmachineruimte) aangevuld met mechanische ventilatie. Voor binnenwanden, deuren en ramen werden zoveel mogelijk sloopproducten gebruikt. Verwarming door middel van leem- of houtkachels. Leemkachels blijven na het stoken heel erg lang warmte afgeven.

Elektrisch

De enige nutsaansluitingen in het plan zijn elektriciteit en data/ glasvezel. Er is een groot aantal zonnepanelen en -boilers geïnstalleerd, meer dan genoeg voor de totale eigen stroomvoorziening, maar er moet stroom beschikbaar zijn op de tijden dat er geen of weinig opbrengst is van de zonnepanelen. Er wordt op jaarbasis echter meer stroom aan het net teruggeleverd dan afgenomen wordt, zodat sommige bewoners iedere maand wel tot een paar tientjes terugkrijgen van de energieleverancier. Om te voorkomen dat de zogenaamde saldering beperkt wordt in de toekomst en een negatief effect daarvan zou kunnen ontstaan is een gezamenlijke opslagbatterij gekocht, die de komende maanden geïnstalleerd zal worden. Hiermee kan de wijk naar schatting zo’n half jaar zelfvoorzienend worden, wat betekent dat er geen elektriciteit van buiten meer hoeft te worden afgenomen.

Buitenruimte

De wijk is volledig autovrij, bij de ingang is een grote overdekte carport gesitueerd, waarin geparkeerd kan worden. Hier is het ook mogelijk elektrische auto’s op te laden. Ieder huis heeft een tuin. Ook is er een voedseltuin in samenwerking met Eetbaar Olst-Wijhe waar ook mensen van buiten terechtkunnen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tuin

Het Middenhuis

Het Middenhuis is de gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners, waar vergaderingen plaatsvinden, cursussen gegeven worden en feesten plaatsvinden. Ook bevinden zich hier een was- en droogmachine. De bewoners zijn zeer uiteenlopend maar wel met een gezamenlijke duurzame levensvisie, wat natuurlijk samenbindend werkt.

 

Video Aardehuizen Olst

Website Aardehuizen

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.