Dwars door Salland: Voor Otto Rodenburg is de Sudhang van De Lemelerberg zijn Hausberg

Op verzoek van Dwars door Salland ontwikkelde Otto Rodenburg een route aan de zuidkant van de Lemelerberg. Noord, west en oost was al gelukt, met die laatste route was het vierluik rond. Otto deed er meteen reisverslag van.

Interessant? Deel het artikel

wandelpad lemelerberg

Wie wel eens in de alpenlanden heeft vertoefd kent het verschijnsel wel: dorpjes of gehuchtjes die ‘Schattseite’ heten, gewoon omdat ze in de schaduw van een berg liggen, meestal dus aan de noordkant er van. Uiteraard was er dan ook wel een Sonnseite of Südhang al vond je dat minder terug in de naamgeving, vraag me niet waarom.

In ons land speelt dat niet zo’n grote rol, zo hoog zijn onze bergen nu eenmaal niet. Als mensen in Oostenrijk, waar we meestal op vakantie waren, opmerkten dat Nederland zo vlak was zei ik wel eens :” Valt wel mee hoor, onze ‘Hausberg’, de Lemelerberg is toch een volle 75 meter hoog en die beklimmen we zonder hulpmiddelen”. Daar konden ze wel om lachen.

Sudhang minder in trek

Die Lemelerberg heeft ook een ‘Südhang’ en gek genoeg is die ook minder in trek dan de noordhelft. Voor het gemak neem ik daarbij de Kerkweg als scheiding tussen noord en zuid.
Het kan met de omvang te maken hebben en de ligging, wat geïsoleerd van de Lemeler- en Archemerberg met maar één wandelpad als verbinding.

We hadden de wandelroutes op die zuidflank heel lang geleden verkend toen we hier kwamen wonen maar ontdekten noordelijk een grotere variatie aan routes waardoor dat gebied steeds meer onze Hausberg werd. Toen ik de route op de zuidflank onlangs ging verkennen voor ‘Dwars door Salland’ ontdekte ik hoe onterecht die voorkeur was.
Ik moet bekennen dat de ongelooflijke kaalslag op de noordelijke ‘bergen’ mijn voorkeur ook wel wat heeft doen kantelen. Toen ik laatst omhoog reed naar de ‘hoge’ parkeerplaats bleek ook daar de kap in volle gang. Ik hield mijn hart vast voor de te verkennen wandelroute maar na de parkeerplaats bleek de wereld weer helemaal in orde.

Mooie doorkijkjes

Ik rij door naar Lemele en zoek daar de parkeerplaats ’Drieling’ op, mooi gelegen in het bos. Diverse routes starten hier en ik ga op weg over een mooie, licht stijgende beukenlaan met doorkijkjes naar links over de heide en naar rechts over het open veld boven Lemele.

Het is wat nevelig, precies het weertype dat in dit jaargetijde bij dit gebied hoort. Je zou hier elk moment witte wieven kunnen verwachten, een gevoel dat versterkt wordt door de vele oude kreupele struiken met hun woeste groeivormen links en rechts van het pad, die zitten ook in het komplot.

Ik verlaat de beukenlaan en betreed een overgang naar open heide en ‘klim’ even naar een uitkijkpunt met een houten omheining, misschien bedoeld als beschutting bij harde wind. Daarvan is vandaag geen sprake, de stilte is absoluut. Volgens een informatietableau is dit een vogeltelpunt met een vermelding wat hier zoal is waargenomen. Vandaag geen vogel te bekennen maar verderop, als ik de bosrand nader, hoor ik boven me raven naar elkaar roepen. Ik krijg er maar een te zien; mensen heb ik al helemaal niet gesignaleerd.

De route voert me nu omlaag langs de bosrand en voor me uit zie ik rook- en stofwolken boven de heidevelden. Daar wordt “nieuwe natuur” gemaakt door grote bulldozers en zware trekkers met laadbakken waarin de oude natuur wordt afgevoerd.
Waar het pad naar het oosten knikt is een machine bezig grijze stofwolken tussen de struiken te blazen. Gemalen steen tegen verzuring (?).

(tekst wandelt verder na de foto)

@Otto Rodenburg

Even verder staat op een bordje voor me: “Kwetsbaar gebied, niet betreden”. Het staat er echt…
(tekst wandelt verder na de foto)

@otto rodenburg

Daar moet ik nog eens goed over nadenken, later misschien, nu wil ik alleen maar genieten en het vervolg van de route helpt me daarbij.

Bij een passage met los zand prijs ik me gelukkig met dit weertype, op een warme zomerdag zal het hier heet zijn. Een smal paadje door de heide, iets naast dit gebied lijkt me dan een beter alternatief, nu volstaat het stukje Sahara prima.
De heide maakt steeds meer plaats voor berken en jeneverbesstruiken, sommige tot groteske vormen uitgegroeid. Hoe oud zouden die zijn? Het hele landschap ademt hier ouderdom en als vanzelf loop ik hier langzamer. Een enkele keer doet een richel in het terrein vroegere menselijke activiteit vermoeden. Als geboortige westerling weet ik eigenlijk te weinig van dit gebied en het contrast met mijn vroegere polderomgeving kan niet groter zijn. Gelukkig staan er af en toe op kruisingen informatiepaneeltjes. Op een van die kruisingen sla ik rechtsaf een smal paadje in en laat de heide links liggen.

Ik passeer een jeneverbes die met zijn takken een veldje bedekt over een breedte van een meter of tien en voor me uit staan twee imposante berken te pronken.
Hoewel ik hier vrijwel vlak loop kom ik toch steeds hoger, hoe zit dat nou weer. Het duurt even voor ik het snap: omdat de helling rechts van me steeds steiler wordt kan ik steeds verder omlaag kan kijken en daardoor lijk ik meer omhoog te lopen dan ik feitelijk doe. Zouden hier ook de witte wieven achter zitten?

Wat verderop ligt een mooi uitkijkpunt, dat weet ik van een vorige verkenning en daar, op dat punt, bijna een klif, blijf ik even staan. Dit moet je tijd geven, even op je in laten werken. Onder me staat een machtige beuk die, nu de zon even door komt, nog rood in het blad lijkt te staan.
Ik moet denken aan Pieter die ooit in de Niedere Tauern in een seniorengroep van de Alpenvereniging mee liep, zijn eerste Alpen ervaring. Als volgende reisdoel had hij al de Himalaya in gedachten want op Nederland was ‘ie wel uitgekeken. Hij kwam uit Leiden, die is vast nog nooit op deze plek geweest.

De route slingert wat heen en weer tussen heide en struiken, soms zo dicht vergroeid dat je er in zou kunnen bivakkeren, totdat het na een driesprong breder en rustiger wordt als een bergbeek die in een breder dal tot rust komt.
In de verte voor me uit zie ik de parkeerplaats ‘Drieling’ liggen. Het zit er bijna op. Jammer.

(Kijk hier de routes op Dwars door Salland)

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.