Droomcoach Maarten: Wat heb je gedroomd?

Soms heb je een droom waarvan de betekenis direct duidelijk is. Meestal echter zijn de beelden zo vreemd, dat je geen idee hebt wat de droom betekent. En als die droom dan ook nog eens meermalen terug komt wordt het irritant. Droomcoach Maarten van Rootselaar legt uit. Deze week over de slang.

Interessant? Deel het artikel

Maarten van R 230327 slang

Dit keer schrijf ik over een eigen droom, een nachtmerrie in november 2019. Ik herinner mij de droom nog steeds heel goed, zoveel indruk maakte hij op me. Maar ik begreep er op dat moment niet veel van. Voor je eigen droom heb je dan ook meestal een blinde vlek. Daarom werkt het zo goed, om een droom niet alleen op te schrijven, maar ook te vertellen aan een ander. Mijn droom ging als volgt:

Ik zit buiten op een houten bank. Links achter mij komt over de rugleuning een slang naar beneden. Het blijkt een heel korte te zijn. Hij valt over de rugleuning naar het zitgedeelte. Kruipt verder en valt dan links op de grond. Hij is ongeveer 25 cm lang en 6 cm in doorsnee. Het is een slang van wel 2 meter lang geweest en is een stukje voorbij de grote kop afgesneden. Ik zie nog een korst op de wond zitten Met mijn linkervoet draai ik de slang wat om, om hem beter te kunnen bekijken. Boos draait de slang zich naar mij om. Het spert zijn grote bek wijd open naar mij. Ik zie een heel oude, rimpelige slang. Dan vervolgt het zijn weg.

Ik ben vervolgens in een groot gebouw. Ik ga daar naar de wc. Dan ga ik weer naar buiten, opnieuw naar die bank. Weer komt de slang daar langs. Hij glijdt op zo’n 30 cm weer langs mij heen. Ik herinner mij vaag dat hij er eerder was. Wanneer hij op de grond is, raak ik hem met mijn voet aan om hem beter te kunnen bekijken. Nu komt hij op mij af en is een stuk langer, ongeveer 75 cm. Maar ook van deze slang is een groot deel afgesneden. Hij kruipt over mijn onderbeen omhoog en wil mij in mijn knie bijten. Ik schrik enorm. Ik zie zijn scherpe tanden in zijn bek vol met gif zitten. Het enige dat ik weet te doen is mijn onderbeen heel snel heen en weer te bewegen, zodat hij niet in mijn knie kan bijten. De slang schudt door mijn bewegen namelijk heen en weer.

Dan word ik om 2 uur ’s nachts in grote schrik wakker.

Bijzonder aan een nachtmerrie is dat je vóór het hoogtepunt wakker wordt. Wanneer je de betekenis van een nachtmerrie niet begrijpt, kan hij meermalen terug komen. Nachtmerries zijn vaak eng, maar eenmaal begrepen hebben ze een rijke boodschap aan de dromer!

Een week later bespreken we mijn droom in mijn droom-intervisiegroep. Iemand stelt voor dat ik de droom opnieuw inga, terwijl ik de slang ben. Zelf kies ik iemand uit de groep voor de ik-figuur in de droom. Het biedt een heel nieuw zicht op de droom. Twee keer glijd ik over de rugleuning van de bank. En de tweede keer voel ik een enorme kracht in mij, wanneer ik tegen het onderbeen opkruip. Achteraf zie ik dat ik zowel de ik-figuur ben als de slang. De ik-figuur staat dan voor mijn persoonlijkheid. En ik zie de wond. Mijn persoonlijkheid schrikt terug voor de kracht, die er is ondanks de wond.

Vanuit het perspectief van de slang ga ik mijn weg door het leven. De innerlijke wond (opgelopen in mijn jeugd) verhindert mij niet die weg te gaan. Ik voel een grote innerlijke kracht, die ik ook laat zien op het moment dat ik word uitgedaagd. Het wordt hoog tijd dat ik mijn zelfbeeld op een diepere laag ga bijstellen: die oude wond ken ik.

Ik mag nog meer gaan vertrouwen op die eigen innerlijke kracht.

 

Website Maarten van Rootselaar

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *