Soms zijn dromen niet een bericht uit je onbewuste, maar reageer je in je droom op iets wat je hoort of voelt. Je hoort bijvoorbeeld een geluid van buiten tijdens je slaap. Je neemt het dan op in je droom: iets dat valt, of mensen die praten of een bel die klinkt. Soms ook is er iets in je lichaam dat om aandacht vraagt. Stel je hebt een volle blaas, dan kan het gebeuren dat je droomt dat je naar de wc gaat. Als je dan in je droom je blaas ledigt, tja … heb je kans dat je wakker schrikt en beschaamd alsnog naar de wc gaat.
Laatst vertelde een vrouw mij een droom, waar zij al 20 jaar lang vele keren heel naar uit wakker was geworden. Zij ervaarde het ook niet als een droom. Het voelde als iets lichamelijks dat werkelijk gebeurde tijdens haar slaap: een verstikking bij haar hals. Zij had er ook een medische term voor gevonden: ‘sleep choking syndroom’. Ik stelde voor toch eens samen naar haar ‘droom’ te kijken:
Zij vertelt: ‘Ik heb al vele malen vrijwel dezelfde droom, waar ik met grote schrik uit wakker word:
Ik zie een voorwerp. Ik pak het op en voordat ik er erg in heb stop ik het in mijn mond. Soms blijft het in mijn keel zitten en soms slik ik het door tot boven in mijn borst.
Het voorwerp dat ik in mijn mond doe kan van alles zijn: een bal, een pen, een drinkglas. Het kan ook veel groter zijn, er is geen grens aan: bijvoorbeeld een laptop of een tafelpoot. Ik word dan in paniek wakker, ik denk dat ik dood zal gaan en gil of schreeuw. Ik ga vaak naar de badkamer om water te drinken. Pas als ik dat gedaan heb kom ik tot het besef dat het weer zo’n droom is …’
(tekst loopt door onder afbeelding)
Bij de kennismaking had zij mij al verteld dat ze in haar dagelijks leven veel onrust voelt. Ze vindt het lastig om zich goed te ontspannen. Zij is ook in haar werk veel bezig voor anderen.
Terwijl ze mij haar droom vertelt valt mij op dat zij met haar ene hand onrustig beweegt en voordoet hoe zij snel iets oppakt en naar haar mond brengt. Ze kijkt er nauwelijks naar. Wanneer ik door het beeld van het ‘inslikken’ heen kijk, komt er een beeld in mij op dat zij misschien heel snel ‘ja’ zegt tegen wat op haar af komt, zonder zich af te vragen of het haar past. Ik vraag of zij dit herkent.
Ineens wordt zij rustiger. Ja, dit kent zij maar al te goed van zich zelf. Daar heeft zij echt last van, maar ze weet niet hoe ze dit kan veranderen. Ik vertel haar dat haar droom haar nu echt te hulp schiet. Hij laat haar zien dat zij er nog eens in verstikt, wanneer ze doorgaat met alles aan te nemen, zonder grenzen te stellen.
Enkele weken later spreek ik haar weer. Zij vertelt dat haar dromen zijn veranderd: de ene nacht is zij bezig om te voorkomen dat zij iets in haar mond stop, een andere nacht slikt zij het toch wel weer door. Een keer was zij zelfs met het voorwerp in gevecht! Ze is blij met deze verandering in haar dromen.
Een patroon verander je ook niet zomaar. Het doet mij denken aan het volgende:
Een man loopt over een weg.
In de weg zit een groot gat.
De man valt in het gat.
Een man loopt over een weg.
Hij weet dat in de weg een gat zit.
Hij valt in het gat.
Een man loopt over een weg.
Hij ziet het gat in de weg.
Hij loopt er om heen.
Een man loopt over een andere weg.
Als een droom je het vertrouwen kan geven om een andere weg te gaan, is dat toch prachtig!
Tenslotte, het valt mij op hoeveel verschillende droomverklaringen er op internet te vinden zijn voor ‘dromen dat je iets inslikt’. Als een encyclopedie liggen de verklaringen voor het grijpen. Ze worden echter alle als waarheid gepresenteerd, zonder dat er een contact is met de dromer. Zelf kan ik alleen in wisselwerking met de dromer onderzoeken wat de betekenis van een droom voor de dromer kan zijn. Ik werd dit keer geraakt door de beweging van haar hand, terwijl zij haar droom vertelde.
Hierover schrijf ik een volgende keer.
Website Maarten van Rootselaar