Dodenherdenking in Luttenberg op 4 mei

Op donderdag  4 mei 2023 wordt er in Luttenberg bij het monument aan de Blikweg de jaarlijkse plechtigheid  van de Dodenherdenking gehouden. Het is dan 78 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

Interessant? Deel het artikel

210505kees
© Sukerbiet

U wordt van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De spreuk: “ Vrijheid geef je door”, geldt al een aantal jaren, het jaarthema van 2023 is: “Leven met oorlog”. Ook dit jaar is er de medewerking van kinderen uit groep 8 van basisschool Esmoreit, met zelfgemaakte gedichten, zorgt muziekvereniging De Bergklanken voor de muzikale omlijsting en zullen er bloemen gelegd worden namens de gemeenschap Luttenberg en de gemeente Raalte.

Nieuw dit jaar is een lied van het kinderkoor o.l.v. Mariëlle Verhoef.  We verzamelen vanaf 19.30 uur bij het monument, de ceremonie begint om 19.45 uur. Om 20.00 uur wordt het trompetsignaal geblazen en zijn we samen twee minuten stil. Na het zingen van ons volkslied horen we enkele gedachten. Dit jaar zal dhr. Luqman Hasen uit Syrië, vrijwilliger bij Salland helpt Oekraïne de gastspreker zijn. Hij  heeft zelf ondervonden hoe het is om van de ene op de andere dag uit een gevaarlijke, onvrije situatie te moeten vluchten!  Daarna wordt u in de gelegenheid gesteld om bloemen bij het monument te leggen. Dat mag een boeket zijn , maar ook een enkele bloem uit eigen tuin is goed.

Om 21.00 uur ben je welkom in amfitheater Het Lommerrijk voor de film ‘1917’.

 

De jonge Engelse korporaal Blake is goed met landkaarten, dus dient hij zich tijdens de Eerste Wereldoorlog op 6 april 1917 te melden bij een van zijn superieuren, ergens in de buitenste rand van de loopgraven. Als compagnon kiest hij korporaal Schofield, met wie hij toevallig even pauzeerde in een lentegroen Frans weiland.

Hun missie: kilometers verderop, ver achter de linies, een waarschuwing afleveren aan kolonel MacKenzie, die de volgende ochtend ten aanval gaat om de reeds teruggetrokken Duitse frontsoldaten een genadeklap toe te brengen. Wat MacKenzie niet weet, maar de directe superieuren van Blake en Schofield wél, is dat de Duitsers een valstrik hebben voorbereid. Gaat de aanval door, dan rent een volledig bataljon een wisse dood tegemoet.

1917 is een geweldig mooie, fascinerende en spannende oorlogsfilm. Niet alleen is deze op een bijzondere manier gemaakt – met de zogenaamde één-take cameratechniek – maar ook de gehele entourage is verbluffend. Aanvangstijd: 21.00 uur! Mis dit niet!

Tickets via www.amfitheaterhetlommerrijk.nl

Op 4 mei hangen we uit respect de Nederlandse vlag halfstok van 18.00 tot zonsondergang Op 5 mei mag de vlag vanaf zonsopgang in top worden gehesen. Op 5 mei is er in Luttenberg geen speciale activiteit, maar u bent welkom op één van de 14 bevrijdingsfestivals in ons land.

Plaatselijk comité 4&5mei Luttenberg: Jesse Jager, Renske Mollink,  Ben Ramaaker, Henk Holtmaat en Jenneke van Doesburg

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *