Diss’n van Roerink: Bouwvakvakantie

Diss’n van Roerink, 67 jaar en ruim 40 jaar meegelopen in de bouwwereld. Als tegelzetter. Dat leverde bijzondere, bizarre, smerige en grappige momenten op, die ik graag via een column met U wil delen.

Interessant? Deel het artikel

Dissn 01

Zo rond de bouwvakvakantie moet ik nog wel eens terug denken aan de bouwvakvakanties jaren geleden. Bijvoorbeeld die ene keer. Om 14.00 uur zaten we bij de “Schoemaker” (Hennie) waar we onderweg naar huis (kroeg) ook al hadden aangelegd.

Start bouwvak

Het zal rond 1977 of 1978 geweest zijn. Tegen 18.00 uur gingen de eerste collega’s en bouwvakkers naar huis. Wij kregen ook honger maar gingen een karbonade in de kroeg eten. Nou ja één ??? Één van mien moat’n, één van mien andere moat’n en nog iene van mie. Daarna kwam de dorst terug en het bleef nog lang gezellig (denk ik). Ik werd de volgende ochtend tegen een uur of 10 wakker met geweldige pien in de kop. (Hek wel 2 daagen last van ehad). Naar beneden waar mijn liefhebbende moeder direct vraagt hoe laat het was geworden. Ik had geen flauw idee, maar gokte dat het een uur of 10 (22.00 uur) was geworden. “Dacht t niet” zei Ma, “want wij waren 23.30 uur thuis van een verjaardag en iedereen was er behalve jij”. Holy shit. Snel naar auto gerend (voor zover dat mogelijk), maar die stond perfect geparkeerd in de schuur. Even een raadsel geweest wat er die avond precies is gebeurd tot mien moat na de vakantie vertelde dat ik s avond tegen tienen de barman niet meer bij naam noemde, maar vroeg : “Buis, doe der nog een paar in”. (Buis was die man die bij Oosterlaar (Leeren Lampe) op zondagavond achter de “Buisbar”” stond). Dan weet ie wel hoe laat of ’t geweest is. Het was in ieder geval later dan 23.30 uur. Hoorde later dat Hennie mij had geadviseerd om niet met de auto naar huis te gaan. Maar nee, Diss’n van Roerink kon nog wel naar Amsterdam rijden. Niet het goede voorbeeld. Zo hef iedereen vrogger wel eens buuten ’t pottie pist !

Kerstvakantie

Ja en dan was er nog de borrel die met de kerstvakantie gedronken werd. In de jaren 70 was het gebruikelijk in de bouw dat de kerstvakantie van Eerste Kerstdag t/m Nieuwjaarsdag duurde. Dus 24 december 16.15 uur met 4 collega’s richting huis.  Twee van de vier wilden direct naar huis. Mien moat uut Mariénheem had nog wel zin in een biertje en ja, je vraagt ook niet aan een koe of hij hooi lust (Hóllenboer). Nog snel even (weer) naar de Koenjer (Kruidentuin) want die ging in die dagen op kerstavond al om 18.00 uur dicht (En Eerste Kerstdag bleven ze toen ook nog dicht). Maar geen  nood. De cafédeur werd om 18.00 uur op slot gedaan en Geert verzocht ons in de keuken te gaan zitten en daar verder te drinken. Ik denk dat we ergens rond 21.00 uur naar huis zijn gegaan. Auto nog in de achteruit laten staan en toen tegen een hoog tuinmuurtje aan gereden. Gelukkig zat er nog een trekhaak tussen. Trekhaak had het overleefd. Het tuinmuurtje wel iets beschadigd en iets naar achteren gedrukt, maar dat heeft nooit niemand gezien. Thuis de auto nog even gewassen in het donker, maar de volgende dag kon je de strepen van de stoffer precies nog zien.

Had mijn vriendin toen beloofd om met haar naar de kerstnachtmis (24.00 uur) te gaan in Raalte. Zover is dat nog wel gelukt, maar in mijn herinnering heb ik van de eerste tot de laatste minuut geslapen. Had heel wat goed te praten, maar uiteindelijk (2 de kerstdag) is alles goed gekomen.

Veur de vriendin was Diss’n op 2 de kerstdag weer ’n Friss’n!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.