Die leesbril van Denne heeft niks met ouderdom te maken

Denne is ervaringsspecialist oog-operaties. Je hebt maar twee ogen, toch heeft Denne er al vier operaties op zitten.

Interessant? Deel het artikel

denne oog 230401

Columnist Marijas bedenkt dat hij de oudste versie van zichzelf wil worden, dus gaat een Dagklad van hem al snel over slechter horen en zien.

In die dagklad schrijft Marijas over een netvliesloslating die een bloedpropje bleek te zijn. Nou, ik had een echte. Ik durf wel te zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben, maar wel met de kanttekening dat dat niks met ouderdom te maken heeft! De oudste versie van mezelf vond ik van de week toen ik een straatje gelegd had achter het huis. Toen voelde ik spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.

Maar die oogoperaties.
Het begon met een staaroperatie. De opticien zag het gelijk, daar gingen zijn glazen niet meer tegen helpen. “Staar! Ga er maar even mee naar de dokter. Maar niet zeggen dat ik staar heb gezien. Dat ontdekken ze liever zelf.”
De dokter: “Staar! Ga er maar even mee naar het ziekenhuis. Maar niet zeggen dat ik staar heb gezien. Dat ontdekken ze liever zelf.”
Het ziekenhuis: “Staar, zetten we wel even een nieuw lensje in.”

Na de operatie in een tijd waarin profs geen vijf kilometer wegschaatsen, schreeuwde de chirurg het legertje staar-geopereerden van die ochtend toe, dat ze het Moshe Dayan-doekje er morgen wel weer af mochten halen. Ik zeg: “Je hoeft niet zo te schreeuwen. Ik heb het niet aan de oren!” Waarop de dokter zei: “Maar al die anderen wel! Die zijn allemaal al 80. En jij met je 40 jaar oud, jij was de bangste.”
Twee jaar later werd ook de andere lens een stukje plastic. Sindsdien draag ik een leesbril, want scherpstellen kunnen die kunstlenzen niet. Nu ik 60+ ben, denkt iedereen dat die leesbril van de leeftijd is. En ik maar uitleggen dat dat echt niet zo is. De boomer…

Maar goed, weer vijf jaar later stap ik uit het vliegtuig na een studiereis in New York. Thuis bel ik direct de dokter dat ik daar in Amerika slecht geslapen had omdat er steeds lichtflitsen door mijn hoofd schoten en dat het soms leek alsof iemand de luxaflex verkeerd optrok.
“Gelijk naar het ziekenhuis” zei de arts en twee uur later lag ik op de operatietafel. Een netvliesloslating moet je immers gelijk te lijf. Na de operatie belde ik mijn vrouw en die vraagt: “Hoe was het in New York?

Maar we zijn er nog niet. Nog een operatie, echt waar! Ik zeg tegen de dokter: ‘volgens mij is het weer netvliesloslating, aan het andere oog’. Maar zij dacht van niet. In het Zwolse ziekenhuis dachten ze ook van niet. Maar loslatende netvliesjes waren inmiddels de specialiteit van Groningen, daar dachten ze ook van niet. Toch voor de zekerheid nog een second opinion en een uur later lag ik op een operatiestóel. Mits ik een lokale verdoving aandurfde, was dat de enige plek die per direct vrij was.

Dus zag ik even later een fel licht in mijn verdoofde oog en hoorde in de assistent aan de chirurg vragen hoe hij aan dat leuke brilletje kwam.
“Ach, zo’, 2,50 euroding van de Hema, mijn hele huis ligt er vol mee.”
“Kun je daar dan wel goed mee zien”, vroeg de assistent.
“Ik hoop toch maar van wel,” gaf ik als antwoord.

En dat kon ie. Ik zie weer als de beste, honderd procent scherp op afstanden voorbij een meter. Maar daaronder moet ik een leesbril. En dat heeft niks met de oudste versie van mezelf te maken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant