De Sallandse Vlinderfotograaf ziet vlinderstand ook teruglopen

Het gaat slecht met onze insecten. Heel slecht. 2023 Was het slechtste vlinderjaar ooit. Alle reden voor de Sallandse Vlinderfotograaf in deze materie te duiken.

Interessant? Deel het artikel

vlinder

Het zal u vast en zeker niet zijn ontgaan, dat 2023 de boeken is ingegaan als het slechtste vlinderjaar ooit in Nederland. En tot mijn grote verdriet geldt die constatering ook voor de vlindertrajecten die ik monitor in Raalte en Heino.

Toch zijn er enkele uitzonderingen en bevinden zich zelfs sprankjes hoop in deze prachtige, maar ook heel kwetsbare Overijsselse landstreek. Het Heideblauwtje doet het de laatste paar jaren namelijk onverwacht goed op het Boetelerveld. Ook de Kleine Parelmoervlinder doet het fantastisch in Raalte en heeft zich daar in drie jaar tijd niet alleen gevestigd, maar ook enorm uitgebreid. In tegenstelling tot de landelijke trend, gaat het prima met het Groot Dikkopje in Raalte. Opvallend is wel, dat ik deze soort vorig jaar alleen aantrof op het Boetelerveld en in Vlindertuin Ramelo. In 2022 viel het mij op dat het Groot Dikkopje dankbaar gebruik maakte van de ruigere, kruidenrijke bermen op het industrieterrein, die zich bevinden in de omgeving van Pan Oston. Het Icarusblauwtje daarentegen heeft een verschrikkelijk slecht jaar gehad. Ook in tegenstelling tot de landelijke trend, is de stand van het Oranjetipje. Die laat in Raalte namelijk geen stijging zien. Gelukkig is het aantal waarnemingen wel stabiel gebleven. Overigens verspreidt het Oranjetipje zich wel voorzichtig.

Daar staat tegenover dat het Bruin Zandoogje een sterke daling liet zien van 66,91% ten opzichte van het jaar ervoor. De Kleine Vuurvlinder had een topjaar en datzelfde geldt voor het Hooibeestje en de Citroenvlinder. Toch maak ik mij ernstige zorgen. Want met de algemeen voorkomende soorten zoals de Dagpauwoog, Kleine Vos, Landkaartje en het Zwartsprietdikkopje, gaat het opvallend slecht in de gemeente Raalte.

Maar er zijn ook tekenen van hoop: natuurgebieden zoals het Raalterwoold, Raarhoek en Hoge Broek, blijken bijzonder potentiële habitats voor vlinders. Ook een deel van de herstelwerkzaamheden op het Boetelerveld werpt zichtbaar vruchten af, waardoor het Heideblauwtje zich heeft kunnen uitbreiden. Maar ook de vlinderbezetting op minder bekende plekken en groene (buurt) initiatieven moeten niet onderschat worden.

Toch is er geen reden om de slingers op te hangen. De tijd dat ik tijdens het vlinderseizoen onbekommerd naar buiten liep, in de wetenschap dat ik allerlei vlindersoorten zou tegenkomen, lijkt niet meer dan een vage herinnering. Tegenwoordig moet ik gericht op zoek gaan naar een bepaalde vlindersoort en steeds vaker in de hoop dat ik er überhaupt één aantref.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden