Wat deed de natuur in september: warmer zijn dan ooit, meer zon dan bijna ooit. Je moet met dat weer verdorie nog steeds iedere week gras maaien. Of de natuur in de war is, vroegen we boswachter Arjan Postma. “De natuur is nooit in de war”, was zijn antwoord. “Die past zich gewoon aan aan de omstandigheden die wij als mens veroorzaken.”
In de appgroep werd een ringslang gepost. “Een jonkie. En weet je wat? Dan kan de moeder nooit ver uit de buurt zijn!” Spannend. Als je zo’n ringslang tegenkomt kun je er van schrikken. Maar wees gerust. Ze doen niks. Nou, ze doen mensen niks. Kikkers, wormen en insecten kunnen beter uit de buurt blijven. Salamanders ook.
Bloemen slaan ook zo maar weer aan met dit mooie weer. De braam die weer uitloopt. Mussen die aan een nieuwe leg lijken te denken. Als je gras niet maait zie je ook nu nog steeds kruiden opkomen. Loat goan! Het is heel verstandig jouw tuin vooral niet winterklaar te maken. Want dat wat je laat staan bevat barstens veel voedsel voor de natuur die daar in de winter vooral om staat te springen.
Kenmerk van de seizoenen is dat er in de lente nieuw leven komt, in de zomer komt dat allemaal prachtig tot wasdom, de herfst is er voor het uitbuiken, zodat je met die voorraad de winter doorkomt.
Dat is de reden dat je in de herfst niet moet opruimen. Ook een omgevallen boom in het bos niet. Want die gaat rotten, misschien zit er op dood hout nog wel meer leven dan op levend hout! En in zo’n dode boom kunnen vogels hun nest dan weer maken. Wij hebben de natuur tientallen jaren zo schoon de winter ingeholpen dat we voor die holbewoners zelfs nestkastjes moesten maken…
Als jij in oktober nu ook van die mooie typische oktober-natuurfoto’s tegenkomt, stuur ze vooral naar ons op.