Dé Blueskrant is een heel aangenaam zusje van Ribs en Blues

Als uitgevers van de Blueskrant zijn Ingrid Bosch & Marijn Ooijman nauw betrokken bij Ribs & Blues. "Sinds 2015 maken wij de festivalkrant voor dit sympathieke evenement. Het is zelfs zo dat onze allereerste Blueskrant uit kon komen dankzij de bijlage Ribs & Blues."

Interessant? Deel het artikel

Philip Sayce
Philip Sayce

Door Ingrid Bosch & Marijn Ooijman van Dé Blueskrant

De bijlage van Ribs & Blues zorgde er destijds voor dat we met 24 pagina’s voldoende hadden om naar de drukker te gaan. Dat is volgend jaar alweer 10 jaar geleden. De krant van mei 2024 bevat weer de bijlage voor Ribs & blues en is in de afgelopen jaren gegroeid naar een krant van 64 pagina’s. Hierin staan twee interviews die verbonden zijn aan het festival in Raalte: een interview met geweldenaar Philip Sayce die zondag 19 mei van 22:00-23:00 op het Main Stage staat en daar met het publiek vooral het leven wil gaan vieren!

Philip Sayce groeit in Toronto en hij begint, wanneer hij vijftien jaar is, op de middelbare school in bandjes te spelen. De zeer getalenteerde jongen staat al op 16-jarige leeftijd in clubs in Toronto te spelen. Enkele van de clubs waar hij speelt zijn Grossman’s Tavern, The Silver Dollar, Blues on Bellair en Albert’s Hall in Toronto, bekend om hun jamsessies met artiesten als Robbie Robertson, Stevie Ray Vaughan, Bob Dylan en Jeff Healey, die de leergierige jonge gitarist, die net zijn High School heeft afgerond, onder zijn hoede neemt. Vier jaar speelt Sayce met Jeff Healey waarna hij op pad gaat met zanger en DJ, Uncle Kracker en is hij te horen op het album No Stranger To Shame en in tv-shows zoals The Tonight Show with Jay Leno en The CBS Early Show. Hij schrijft  filmmuziek voor de korte film Cockroach Blue uit 2002, waarin hij ook acteert. In januari 2004 voegt Sayce zich bij Melissa Etheridge en haar band voor haar Lucky Tour en is hij te horen op diverse albums van deze grote rockster en zijn solocarrière tijdelijk tot een halt geroepen wordt.

“Al deze geweldige musici hebben mij zo ontzettend goed behandeld en begrepen. Ze wisten dat ik eigenlijk een onafhankelijk artiest was die zijn eigen ruimte kon vullen en een individuele carrière moest starten. Ze gaven mij de ruimte en het podium om te groeien en gaven mij de gelegenheid om toe te werken naar die nieuwe stap die ik moest maken. Melissa Etheridge opende als het ware haar huis voor me, ze gaf me liefde, vertrouwen en ruimte om te groeien. Ze moedigde mij aan om mijn eigen weg te gaan en introduceerde mij aan zoveel bijzondere mensen die mij allemaal geïnspireerd hebben. Ik ben haar eeuwig dankbaar.” Het hele interview met Sayce is te lezen in Dé Blueskrant en in de festivalkrant van Ribs & Blues.

Maar ook mochten we het aangrijpende verhaal van Matt Long opschrijven, gitarist en zanger van de bluesrockband Catfish, die zijn optreden voor Ribs & Blues moest afzeggen in verband met ziekte. Matt vecht al een jaar tegen darmkanker en ondanks een operatie en chemotherapie laat zijn laatste scan zien dat de kanker zich heeft verspreid naar zijn lever en maagwand. Alle beschikbare opties bij de National Health Service zijn uitgeput. Maar zowel Matt als zijn ouders en zijn aanstaande bruid zijn nog niet klaar om hem op te geven. Ze zijn een inzameling gestart voor Matt’s intensieve en noodzakelijke behandeling op gofundme.

Wil je doneren voor deze behandeling? Ga dan naar WWW.GOFUND.ME/83A8D7AF

En waar kijken we dan dit jaar vooral naar uit? Naar de 70-jarige Robert Finley die pas in 2016 zijn eerste album Age Don’t Mean a Thing uitbracht. Een late leerling zou je zeggen, maar niets is minder waar. Finley werkte als parttime straatartiest, leider van de gospelgroep Brother Finley and the Gospel Sisters, maar verdiende zijn geld als timmerman. Hij werd gedwongen zich terug te trekken uit het timmerwerk omdat zijn zicht slechter werd. In 2015 ontdekte de Music Maker Relief Foundation, een non-profitorganisatie die ouder wordende bluesmuzikanten ondersteunt, het talent in Finley. Met hun hulp maakte Finley een muzikale comeback en kwam in contact met Dan Auerbach van de Black Keys, met wie hij zijn meest recente album mee maakte. Natuurlijk zien we ook graag Neerlands bluestrots: Barrelhouse. Deze energieke band is bezig met een afscheidstour en komen in december ook naar het Holstohus in Olst. Deze doorgewinterde club sympathieke muzikanten zijn nog altijd net zo energiek als toen ze begonnen maar aan deze indrukwekkende muzikale reis komt in december 2024 een eind.

Nederlandse bands zijn over het algemeen goed vertegenwoordigd op Ribs & Blues met Harlem Lake, Gumbo Kings, Dawn Brothers, Bertolf en AJ Plug. Het geeft aan dat de Nederlandse voedingsbodem voor blues, roots en americana enorm rijk is.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Dé Blueskrant is een heel aangenaam zusje van Ribs en Blues”

  1. Avatar

    Natuurlijk weer deze editie van De Blueskrant meegenomen van de stamtafel in Hét Bluescafe In Apeldoorn Heerlijk leesvoer. Weer een huzarenstukje afgeleverd Ingrid en Marijn. Dank. Chapeau‼️👌🏽

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.