Al langere tijd lijkt het alsof we met zijn allen in een slechte film zijn beland. Eerst onwetend van de risico’s en onbewust van de gevolgen. Nu weten we meer, maar nog niet alles. Dat levert nieuwe vragen op. De inzet van de beste mensen uit de wetenschap helpt ons daarbij. Die nieuwe kennis helpt ons gedrag bewust aan te passen. Ons gedrag aanpassen is de succesfactor voor een goede toekomst. Met een gezamenlijke inzet. Met gelijke kansen voor iedereen. Met extra solidariteit en steun voor wie het nodig heeft. Als het kan tijdelijk en als het nodig is blijvend. Dan zijn we een lerende samenleving. Die zich aanpast als de omstandigheden veranderen. Die samen de schouders eronder zet als de last voor sommigen te groot wordt. En die het hoofd koel houdt bij grote inspanning en blijft omkijken naar elkaar.
Iets nieuws leren verloopt altijd via vier fasen:
In de eerste fase weet je niet wat je nog niet kunt. Je bent onbewust onbekwaam.
In de tweede fase weet je wel wat je nog niet kunt. Je bent bewust onbekwaam.
In de derde fase kun je het wel maar moet er bewust bij nadenken. Je bent bewust bekwaam.
In de vierde fase kun je het als vanzelf, zonder erbij na te denken. Je bent onbewust bekwaam.
Die vier fasen kennen geen vaste duur. Voor ieder mens of leerproces kunnen ze anders verlopen. Denk maar aan hoe je hebt leren fietsen of autorijden.
Ook in een crisisperiode leren we veel. Soms is het echt nieuw. Soms wisten we het al veel langer maar beseften het belang ervan nog niet echt. In de tijd waarin wij leven hebben we veel te leren. We hebben meer dan één crisis.
Er staat dus ook veel op het spel. Niet alleen onze eigen gezondheid. Gelukkig hebben we vaccins die goed werken maar ons eigen gedrag werkt soms tegen.
Het klimaat lijkt ons te verrassen met extreem weer. Hoewel dat extreme weer al in de vorige eeuw is voorspeld. Een zeespiegelstijging komt er nog aan.
De biodiversiteit wordt slechter, hoewel we al heel lang proberen het tij te keren. We gebruiken nog steeds bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn.
De uitstoot van giftige stoffen door gebruik van olie, kolen en gas gaat nog door. In 1980 was er al een actiecomité “Energie Anders”actief.
De uitstoot van stikstof is ongezond groot. Hoewel we dat al lang weten is er nog geen PASsende maatregel getroffen.
Er is een tekort aan woonruimte voor veel mensen. Door het ontbreken van regie op het aantal te bouwen woningen en op bouwlocaties. En een verhuurderheffing die woningbouwverenigingen beperkte in hun bouwcapaciteit.
Het nieuwe kabinet vraagt ons om te zien naar elkaar en vooruit te kijken naar de toekomst.
Dat geldt ook voor de gemeente Dalfsen.
Kijkt en denkt u met D66 mee? Graag ontvangen wij uw kijk erop op ons e-mailadres d66dalfsen@kpnmail.nl of b.schrijver@raaddalfsen.nl of bel 06-81424409
Graag wensen wij u een goed nieuw jaar en een goede toekomst.