College Raalte wil windmolens tot 40 meter hoog (nu is dat 25 meter)

Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, komen er in het buitengebied van Raalte windmolens tot 40 meter hoog. Nu mogen ze nog niet hoger zijn van 25 meter.

Interessant? Deel het artikel

windmolen
@Nieuwe Energie Overijssel

Het college van B&W stelt voor om de maximale hoogte van windmolens te verhogen naar 35 meter en onder bepaalde voorwaarden zelfs naar 40 meter. Dat schrijft wethouder Ben Nijboer aan bewoners van het buitengebied die in het verleden al eens aangaven plannen te hebben voor een windmolen.

Windmolens in Raalte mogen nu niet hoger dan 25 meter zijn. Maar die blijken niet rendabel, zegt wethouder Ben Nijboer, in de mail aan geïnteresseerden. In het verkiezingsprogramma schreef zijn partij BurgerBelangen nog: “We gaan het buitengebied niet verprutsen met megazonneparken en windmolens.”

Overigens is in 2018 ook al door een meerderheid van de toenmalige raad gezegd dat op het industrieterrein van Raalte best ruimte zou moeten kunnen zijn voor nog grotere jongens. Destijds is aangegeven dat daar een onderzoek naar komt. De VVD was toen tegen. De partij zit nu in een coalitie die dus voorstander is van molens tot 40 meter hoog.

De mail aan geïnteresseerden

In de gemeente Raalte vind je in het buitengebied een aantal kleine erfwindmolens van maximaal 25 meter. Deze erfwindmolens wekken energie op voor eigen gebruik. Deze kleine windmolens worden vaak in combinatie met zonnepanelen geplaatst en helpen bij het energieneutraal maken van (boeren)bedrijven. De erfwindmolens van 25 meter leveren op dit moment te weinig op om financieel haalbaar te zijn. Daarom vindt de gemeente het tijd om opnieuw naar de regels te kijken en gaat hierover in gesprek met de gemeenteraad op 9 februari.

Wethouder Ben Nijboer: “Het college van B&W stelt voor om de maximale hoogte te verhogen naar 35 meter en onder bepaalde voorwaarden zelfs naar 40 meter. Het is aan de gemeenteraad om hier een besluit over te nemen. Voordat we de plannen uitwerken, willen we daarom eerst weten hoe de gemeenteraad hier tegenaan kijkt. Wil de gemeenteraad de maximale hoogte van erfwindmolens verhogen? Zo ja, onder welke voorwaarden? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.”

Verschillende mogelijkheden Tijdens het rond-de-tafelgesprek op 9 februari 2023 bespreekt de gemeenteraad verschillende hoogtes (25, 35 en 40 meter) inclusief de gevolgen voor onder andere de omgeving, het landschap en de stroomopbrengst. Hiermee geeft de raad richting voor het vervolg, waarna verdere uitwerking plaatsvindt. Bij een eventuele verhoging van de maximale hoogte zal dit een aanpassing aan het huidige bestemmingplan zijn, inclusief bijbehorende procedures.

Kijk en praat meeWil je meepraten? Dat kan! Meld je voor 9 februari 12.00 uur aan via griffie@raalte.nl. De bijeenkomst is vanaf 19.30 uur live te volgen via raalte.notubiz.nl/live

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *