Bennie Jolink heeft niet op de BBB gestemd en verandert tekst De Boer is Troef

De traditionele boer is Bennie Jolink en Normaal kwijt als hun boegbeeld. De boeren moeten blij zijn met Europa en Van der Plas moet de wetenschap respecteren!

Interessant? Deel het artikel

bennie jolink

Jarenlang was Normaal de vaste afsluiter van Stöppelhaene. Normaal, Salland, de boer en het Sallands oogstfeest: hoe mooi was die combinatie! Maar daar waar een op de twee Sallanders BBB gekozen heeft, daar heeft Bennie Jolink een andere keus gemaakt. In De Stentor zegt Jolink over Caroline van der Plas van BBB dat ze wetenschappelijke feiten negeert als het haar zo uitkomt. Reden afgelopen week niet op haar te stemmen.

Jolink neemt in het artikel ook afstand van het nummer ‘De Boer is Troef’. Dat was voor boeren een soort van geuzenlied, waarin de boer zich gesterkt voelde door de boerenrocker. Jolink had al wel eerder aangegeven dat hij nog steeds achter de leefwereld en -stijl van de boer staat, maar dat hij wel klaar is met de grootschaligheid van dat boerenbedrijf op het platteland. Hij is inmiddels ook een stuk realistischer naar de Europese Unie, waar hij in ‘De Boer is Troef’ nog een harde noot mee te kraken heeft. ‘De EEG trapt ons weer terug’, schreef hij in de jaren tachtig. Hij vraagt zich nu af hoe hij dat zo heeft kunnen schrijven, met die miljarden euro’s subsidie die vanuit Europa naar de Nederlandse boeren zijn gegaan. Hij veegt daarbij de agressieve boeren van Farmers Defence Force op een hoop met de PVV en “die idioot van Baudet”.

De Boer is Troef werd al jaren niet meer live gespeeld. Maar straks wel weer. Want Jolink heeft de tekst aangepast en brengt het nummer opnieuw uit, samen met Tim Knol.

Jolink snapt ook wel dat de traditionele boerenzoon van het agrarisch jongeren contact niet blij is met zijn herziene standpunt. Maar daar zit de Achterhoeker niet mee. Hij adviseerde boeren al eerder te stoppen met hun trekkeracties, want daar krijg je alleen maar vijanden mee. Met zo’n afwijkend standpunt weet je dat je boze reacties krijgt. In zijn geval kwamen boeren hem intimideren met grote trekkers.

De nieuwe single is op Hemelvaartsdag te horen tijdens het jaarlijkse optreden van Normaal in Lochem.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

38 gedachten over “Bennie Jolink heeft niet op de BBB gestemd en verandert tekst De Boer is Troef”

   1. Avatar

    Bennie Jolink heeft leuke muziek gemaakt toen. Oerend hard bv. dus motorrijders deugen ook niet meer. Ga weg met je betweterige praatjes. Het wordt zielig.

    1. Avatar

     Ook Bennie moet nodig de stikstoffuik lezen van onderzoekjournalist Arnout jaspers ook wetenschapers zoals Louise fresco jaaphanekamp en Aalt Dijkhuizen vinden het stikstofmodel bedenkelijk ja je kunt alleen maar de bedenker van het stikstofbeleid luisteren jan Willem erisman dat de landbouw kleinschaliger moet zijn is een gevoelsmatige kwestie

     1. Avatar

      Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te snappen dat het kleinste land in de wereld, niet de op een na (Amerika) grootste exporteur van landbouwproducten kan zijn, zonder gevolgen voor ons milieu en onze gezondheid. Dan heb ik het nog niet over de veevoeder maffia, die doodleuk afvalproducten van supermarkten met verpakking en al door het veevoer maalt.

 1. Avatar
  Bert ten Hoorn Boer

  Jolink gaat samen optreden met Tim Knol. Deze heeft Jolink met z’n ideeën uit de linkerhoek blijkbaar flink beïnvloed. Zou Bennie ook al vegetarisch zijn? Tim Knol met z’n band zijn echt topmuzikanten. Ik heb ze pas nog live gezien: geweldig. Ook de cd “lightjears better” is geweldig. Heel ander nivo dan Normaal.
  Al die jaren geld verdienen door “boertje” te spelen en nu teksten van 40 jaar geleden met belachelijke onderbouwing herschrijven. Of wordt het gewoon een seniele oude man?

  1. Avatar

   Bennie denkt gewoon wèl na, geheel in tegenstelling tot Carolientje, lekker populistische uitspraken doen om stemmen te winnen, maar daar gaan de problemen niet mee weg. Ongelofelijk hoe mensen hun ongenoegen steeds weer weten te uiten door dit soort foute schreeuwers meer macht te geven.

  2. Avatar
   Eduardo Damen

   Bennie is eindelijk tot inkeer gekomen! Wijsheid komt met de jaren. Zelf ben ik ook geen bbbfan. Ik verwacht veel problemen met die partij! Maar ik blijf wel een fan van Bennie, ouwe bluesgabber. Het ga je goed!
   Een bluesgroet van Eduardo. God bless

  3. Avatar

   Tijden veranderen! Gelukkig maar, anders liep u nog steeds met n knuppel in de nek en waren er zelfs nooit boeren geweest.
   Dat n deel van de bevolking dat niet begrijpt zie je bij elke verandering. Dan staat er altijd n groep op die denkt het tegen te kunnen houden. Enige wat het doet is geld kosten en ’n beetje vertragen, uiteindelijk gebeurt het toch . Zoals niveau nu heel populair als nivo geschreven wordt. Of is dat gewoon een gebrek aan kennis op het gebied van spelling.

  1. Avatar

   Respect meneer Joling, dat u het aan durft weerwoord te geven aan deze grote menigte met zwaar materieel, wat mijns inziens wat laf werd ingezet! ( Veel pk’ s veel tonnage) Lekker makkelijk.
   Robert -Jan.

 2. Avatar

  De teksten waren gewoon Nirmaal en nu voor het geld verloochend hij zijn Sallandse afkomst jaren fan van Normaal maar op mij hoeven ze Hemelvaartdag niet te rekenen. Of Bennie wordt dement kan natuurlijk ook. Hopelijk gaan de boeren nu het FNV lied van Normaal zingen

  1. Avatar

   Wel late actie van Bennie had anders veel publiek gescheeld in lochem Veel Boeren willen wel anders maar kunnen niet ze moeten goedkoop produceren anders halen de supermarkt de producten uit het buitenland .Bennie heeft geen feeling meer met de agrariër

 3. Avatar
  Jan van Eersel

  Wijsheid komt met de jaren.
  Bij oud premier Dries van Agt (CDA) is het meer verborgen katholiek anti-semitisme dat de kop opsteekt en bij oud vice premier Jan Terlouw (D66) slaat gezonde bezorgdheid door in naïviteit over touwtjes uit de brievenbus.
  Maar Bennie heeft zoveel levenservaring opgedaan dat hij gewoon het beestje bij de naam noemt.
  Dat Farmers Defence Force hem bedreigt om hem daarvoor te straffen, laat zien dat FDF gewoon een stel verwende miljonairs zijn met een trekker onder hun gat waarmee ze door middel van geweld mensen met een redelijke mening het zwijgen op willen leggen.
  Dus: Lang leve de gewone boer.
  Maar FDF en die andere extremist Tjeerd de Groot yn e groppe (mestgleuf) en zo langzamerhand, stapje voor stapje, elk jaar wat minder stikstof, maar niet niks doen, want dan volgt er alsnog dwang.

 4. Avatar

  Subsidies welke dan ? Den Haag had ze vergeten aan te vragen voor de landbouwsector. Denk dat Bennie echt dement is geworden.
  Dat onze grond af word genomen door nieuwe natuur-wegen-industrie- huizenbouw en lelijke zonneparken kan dus bennie niks verrekken. Als je ergeen verstand van hebt hou dan je mond dicht. Ik bun maar een eenvoudige boeren Lul!!!

   1. Avatar

    Ik hoor niets raars in zijn verhaal.
    Gewoon erg reëel. Het is tijd te veranderen.
    Ik moet ook mee. Wij allemaal.
    Het is 10 over 12.
    NL is ziek en ongezond. Voor mens en dier.
    Zie gewoon hoe de wereld veranderd in een rap tempo. Hé ik ben 56. Ik heb nog aan de goede kant gezeten. Maar na ons de zondvloed. Lijkt mij ook niet handig.
    Ik heb jaren over de wereld gecrosst. Laatste jaren zie je overal de gevolgen…
    We moeten aan de gang. En ja nu !

 5. Avatar

  Jolink, ben al jarenlang fan van Normaal. Hart wie krupstahl, was een favoriete instrumental van ons om te spelen . Dat ze de boeren steunen is volkomen terecht. Dat ie genoeg heeft van de opportunistische politiek van BBB begrijp ik nog beter. De intensieve landbouw en grootschalige verteelt wordt in de greep gehouden door enkele steenrijke families die daarvoor de kunstmest en onkruidverdelgers maken. Verder de vleesverwerkende industrie die steeds meer en lagere prijzen wil. De Rabobank die alleen investeert in grootschaligheid. Alles voor de aandeelhouders. Hoeveel kleine boeren zijn er zo al kapot gemaakt? Kijk naar het grootwinkelbedrijf; hoe hebben die de kruidenierswinkel om zeep geholpen.? Wij deden er aan mee….
  Steun de biologische boer. Hij redt de natuur.

  1. Avatar
   Bert ten Hoorn Boer

   Even het standaartverhaaltje afdraaien over Rabobank, steenrijke vleesindustrie kunstmest- en onkruidverdelgingsindustrie.
   BBB is gewoon een partij waar boeren en burgers op stemmen, omdat ze vinden dat de politiek weer normaal moet doen. Als er alleen boeren op zouden stemmen hadden ze slechts één zetel. BBB is bijna de enige niet opportunistische partij.
   Dan ook nog even biologisch tegen gangbaar opzetten. Lekker polariseren. Ze kunnen prima met elkaar overweg.

  2. Avatar
   Richard Rietman

   Paul, na de winst van BBB met de afgelopen verkiezingen. Zoeken ze nog capabele mensen.
   Lijkt me iets voor jouw.

   # boeren verstand

 6. Avatar

  Het verstand komt met de jaren. Bennie heeft gelijk. Het moet anders en iedereen die dacht door te stemmen op de BBB nu gaat het zoals wij altijd willen zullen zich over een paar jaar achter de oren krabben en een nieuwe partij zoeken die voor hun de wereld zo moet behouden. Feit is dat we moeten veranderen en dat is voor eenieder zuur. Dus voordat je wijst kijk eens naar je eigen gedrag en wat voor effect dat op de wereld heeft. Kijk eens naar die voetstuk waarop je jezelf plaatst. Het moet anders en zelfs daar moet de BBB zich wel mee inlaten. Ohw en ja ik kom ook gewoon van het platteland en ik zie wel degelijk in dat het anders moet.

  1. Avatar
   Bert ten Hoorn Boer

   Misschien je eigen reactie eerst nog even doorlezen voordat je hem verstuurd. Er zitten zoveel fouten in, dat je er bijna geen touw meer aan vast kunt knopen!

   1. Avatar

    Tegen wie heb je het,of op wie reageert u?Er wordt hier behoorlijk doorgeschoten en heftig gerageerd.
    Ongenuanceerde reacties vanvbbb aanhangers die van to boer or not to boer een soort nieuwe religie maken.Griezelig….

  2. Avatar

   Madelon, ga jij ook op vakanties? Vliegend de hele wereld bekijken? Skiën op opgespoten sneeuw? Verbeter de wereld en begin net als de boer 30 jaar geleden heeft gedaan bij jezelf, het hoeft niet ineens helemaal anders hoor. Begin met het verbieden van vliegen binnen de 500 km ofzo. Kleine stapjes nemen, opnieuw leren lopen.

 7. Avatar
  Ferdi Hummelink

  Wat mij betreft wordt het lied omgedoopt in “de Boer is Droef”.
  Ik kom zelf uit de Achterhoek met 100% boerenbloed. Ik was geen grote fan van Normaal, maar had wel een groot respect voor hen, met name Bennie Jolink. Waarom?; omdat hij een vrije geest is die met boerenverstand de zaken scherp ziet en een eigen mening vormt, los van wat zijn directe omgeving vindt en zegt. Mijn respect voor hem wordt steeds groter, want hij heeft gewoon gelijk.
  Echte boeren die binding hebben met hun dieren en hun land sterven binnenkort uit. In Overijssel waar ik nu woon verdwijnt 30 % tot 2030.
  https://www.foodagribusiness.nl/overijssel-tot-2030-verdwijnt-30-boerenbedrijven/. En het is al decennia aan de gang. Dat vind ik steeds pijnlijker worden. Wat mij betreft moeten er juist meer boeren komen. We gaan onverminderd voort met schaalvergroting en het omvormen van boeren naar industriëlen, die meer achter de computer zitten om voeder- en robotmelkmachines aan te sturen dan dat ze buiten komen en hun eigen beesten eens in de ogen kijken. Nog los van de gigantische problemen die met name de (intensieve) veehouderijen veroorzaken in hun directe omgeving (stikstof, gezondheid, ) en in de rest van de wereld (klimaat, ontbossing, waterverbruik,..). Stopp’n d’r met ! Ik zeg ; ga voor (hoofdzakelijk) plantaardige productie voor de lokale markt, eis individueel en gezamenlijk (via LTO) een eerlijke prijs waarin ALLE kosten zijn meegenomen, dus niet alleen de productiekosten maar ook de verrekening van de stikstof-, klimaat- en biodiversiteitschade en je zult merken dat je een prima boterham kunt verdienen, want dan wordt dierlijke productie en producten die van ver komen van concurrenten te duur. En breng je weer iets positiefs in de wereld zoals boeren eeuwen lang deden.
  Dat biologisch boeren en kleinschaligheid niet 1 keer wordt genoemd (!) in het partijprogramma van de BBB in Overijssel zegt mij genoeg. Dit is een partij die met de rug naar de toekomst leeft en er voor zorgt dat boeren verder decimeren.. Sorry dat ik het moet zeggen, maar de Partij van de Dieren (waar ik overigens niet op heb gestemd) heeft 10 keer meer visie.

  1. Avatar
   Bert ten Hoorn Boer

   Weet meneer Hummeling wel dat Nederland juist de kleinste melkveehouderijbedrijven van de ontwikkelde wereld heeft? Allemaal gezinsbedrijven met ongeveer 120 koeien. In de VS Canada, Oost Europa vaak duizenden koeien per bedrijf. In Spanja is
   pas een maximum van 850 afgesproken.
   Met de toenemende wereldbevolking zullen we op plekken op de wereld waar dit efficiënt kan, voedsel moeten produceren. Op veel “veehouderijgronden” is geen plantaardige produktie mogelijk en de impact op het milieu van dezelfde kwaliteit eiwit is plantaardig net zo groot als dierlijk. Dat zouden “deskundigen ” al dhr. Hummeling zo langzamerhand toch eens moeten weten.
   Verkleinschaliging is ook zo’n ideologische term. Alles wordt groter, alleen de veehouderij in Nederland moet terug naar vroeger. Als je zo denkt sta je niet realistisch in de wereld. “Een goed verdienmodel voor de boeren is heel belangrijk”, roepen de linkse partijen al jaren. Ik heb nog nooit een uitgewerkt plan gezien!
   Nederland is het enige land in de wereld met een dierenpartij in het parlement. Dit kan alleen in een land dat op het topje van de welvaartspiramide zit. Burgers die totaal geen benul van voedsel produceren hebben en alles zielig vinden. Totaal vervreemd van de natuur, maar wel overal een voorgekauwde mening over.
   Alle dierhouderij weg uit Nederland. Dan zijn de doelen bereikt en de wereld gered, denkt dhr.Hummeling. Bekend is ook dat wanneer we alle dieren, verkeer, industrie en zelfs de mensen uit Nederland weghalen, de natuurdoelen in Nederland nog niet worden gehaald! PvdD 10 × meer visie dan BBB? Met een “getuigenispartij” Nederland besturen wordt wel heel lastig.
   BBB is de enige partij die niet met de rug naar de toekomst leeft.

   1. Avatar
    Bert ten Hoorn Boer

    Dhr. Hummelink (sorry voor de verkeerde spelling) is dus van Groen Links. Begrijpelijke reactie bij zo’ n verkiezingsuitslag. Dan ook nog taart eten, terwijl een kleiner percentage kiezers op je heeft gestemd! Toch wat vreemd gedrag in deze wereld.

 8. Avatar

  Tis toch triest dat als iemand een andere (ik zeg bewust andere, en niet AFWIJKENDE) mening heeft hij gelijk trekkers op de stoep heeft staan. Zo’n actief bewijst toch dat hij gelijk heeft. Veel boeren denken ook dat als je een andere mening hebt je gelijk tegen hun bent, ben je niet voor me, dan ben je tegen me, is toch triest, word volwassen man. Bennie heeft nooit gezegd dat hij tegen boeren is. In sommige dorpen heeft 50% op de BBB gestemd, dat wil ook altijd nog zeggen dat 50% NIET op de BBB gestemd heeft. Ik ben niet voor of tegen boeren voor of tegen bbb voor of tegen natuur, ik ben van de nuance. Daarnaast, veel boeren willen dat alles bij het oude blijft….. als alles bij het oude blijft, zoals het de afgelopen 30 jaar ging dan is er door de schaalvergroting over 30 jaar geen boer meer over. Vanuit dat perspectief is kleinschaligheid met meer ook (en subsidie) voor natuur nig niet eens zo’n gek idee, dan kunnen meer mensen boer blijven.

 9. Avatar

  Moeilijk te begrijpen dat de meeste boeren altijd maar claimen zo met de natuur begaan te zijn de echte natuur zit ze altijd in de weg
  Insecten moeten kapot worden gespoten
  Knaagdieren moeten worden bejaagd
  GrondWaterstanden worden aangepast
  De ogenaamde bloemstroken worden betaald met subsidie
  De wilde bloemen die tussen het gras staan worden weggespoten
  Kraaien worden aan een touwtje ter afschrikking opgehangen
  Oppervlaktewater zit vol met bestrijdingsmiddelen
  En dan maken ze hun kinderen ook nog wijs dat ze kunnen gaan boeren in dit betrekkelijk kleine landje
  Het zijn gewoon bedrijfsvormen met verdienmodellen draaiend op subsidie
  Waar gewoon geen plaats meer voor is maar die maatschappelijk met veel herrie en onzin een plek afdwingen en totaal niet om de natuur en milieu geven

 10. Avatar
  Guido Linssen

  Het probleem: De veedichtheid in Nederland is de grootste ter wereld. Alleen Macao scoort hoger maar dat is een Chinese provincie met heel veel kippen en eenden.
  Beperken we ons tot koeien en varkens dan had volgens de FAO Nederland in 2021 3,7 mln koeien en 10,9 ml: n varkens.
  Bron: https://www.fao.org/faostat/en/#data/QI
  Per Km2 waren dat 89 koeien en 262 varkens. Ter vergelijk: Frankrijk (27/20) en Duitsland (31/67). Ook België scoort slecht maar minder slecht dan Nederland: (75/192). Daar worden nu vergelijkbare spanningen zichtbaar als in Nederland.
  Deze hoge veedichtheid heeft geleid tot grote importen van veevoer en kunstmest. Deze invoer van stikstofverbindingen wordt niet gecompenseerd door de uitvoer van vlees en gewassen. Dit heeft geleid tot het stikstofprobleem met name mbt de depositie van ammoniak. Op 21 augustus 2022 schrijven Wim de Vries (hoogleraar integrale stikstofeffectanalyse in Wageningen) en Hans Olff (hoogleraar ecologie in Groningen een opiniestuk in dagblad Trouw waarin ze betogen dat het stikstofbeleid van het kabinet op solide grond berust. De brief wordt ondertekend door 36 hoogleraren en onderzoekers die hun werkzame leven in dienst stellen van onderzoek naar de toestand van de bodem en het leven in en op die bodem. Wie deze brief terzijde schuift draagt mede schuld aan de crisis die nog dreigt.
  BBB heeft de verkiezingen gewonnen. BBB gaat nu mee verantwoordelijkheid dragen. De veedichtheid in Nederland moet naar beneden. Een mogelijkheid is dat de 25 miljard die het kabinet heeft ingebracht wordt aangewend om boeren te helpen om om te schakelen naar een boerenbedrijf dat minder milieubelastend is. Dat zou het gemengde bedrijf van vroeger kunnen zijn. De Nederlander moet tegelijkertijd meer gaan betalen voor zijn vlees (om te beginnen BTW naar 21%) en minder voor groenten etc. (BTW naar 0). Natuurlijk moet ook de depositie van stikstofoxiden naar beneden. Voor een deel gebeurt dat al: we gaan verplicht elektrisch rijden.
  Maar vliegen moet ook duurder. Wie naar een hoogte van 10 km wil moet 100 Euro afdragen. Dat kan mooi gebruikt worden om de boer te helpen. Er zijn mogelijkheden. Caroline : aan de slag. Je hebt één kans. Verknol het niet!
  .

 11. Pingback: Salland deze Week: HierinSalland doet niet aan anonieme reacties, ook al 'verkoopt' dat goed - Hier in Salland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *