April doet wat ie wil en deed wat ie wou

“De eerste zwaluw gespot, dus de zomer kan beginnen,” was de eerste april-post in de appgroep van natuurliefhebbers van Salland Zoemt. Maar dat april doet wat ie wil, dat hebben we wel gemerkt. We begonnen en eindigden met 'korte broeken'-weer, maar hadden ook nachtvorst. Spannende maand voor de maand waarin de natuur bepaalt wat ze de rest van het jaar gaat doen.

Interessant? Deel het artikel

regenboog

Eén zwaluw maakt nog geen zomer is het spreekwoord. We kunnen niet wachten tot het zomer wordt en zijn daarom blij met ieder teken aan de wand dat ie eraan zit te komen. Maar waarom namen de bedenkers van dat spreekwoord dan de zwaluw als voorbeeld? Nou, omdat die vogel eigenlijk wél een zomerbode is, maar dat het (vanuit menselijk perspectief) ook nog wel vies tegen kan vallen met het weer als die zwaluw er een keer is. Want ja, april doet wat het wil. In zijn dertig dagen kan die maand erg wisselvallig is. De maand als geheel is dat ook, die kan ook zo maar besluiten een maand lang zo droog te zijn dat we de paasvuren moet afblazen. Deze april was koud en warm én zo kletsnat dat hij aardappelboeren liet klagen dat het water op het door henzelf dichtgereden land bleef liggen.

Hoe het ook zei, onze natuurliefhebbers troffen parende vlinders aan, fotografeerden mooie regenbogen die de wispelturigheid van de maand (regen en zon tegelijk) bewijzen, kwamen huismuur- en brandhoutslakken 😉 tegen en maakten zich zorgen over bloesems van appel en peer. Want ‘doodgespoten insecten, vorst en regen dat is voor ons fruit geen zegen’.

Salland Zoemt heeft een appgroep waarin natuurliefhebbers kennis en kunde over de natuur uitwisselen. Iedere eind van de maand schrijft HierinSalland over die uitwisseling.

Begin april knallen de kersenboompjes je tegemoet met hun frisse bloesem. In het nieuws lezen we dat een speciaal vliegje dat ook heerlijk vindt en dat telers die niet meer dood mogen spuiten. De NOS kiest de kant van de arme boer. Wij kiezen de kant van de natuur. Als je kersen niet in monocultuur kweekt, is er vast wel een natuurlijke vijand voor dat vliegje. Nou, en anders is het gewoon moeilijk kersen eten!
Half april neemt de appgroep de appelbloesem waar tegen een donkere aprilbuilucht.
Eind april is er ineens laag bij de grond vorstschade bij een jong walnotenboompje. “Komt weer goed,” concluderen de deskundigen. Net als bij de vorst- en regenschade in de appelbloesem.

  • Door de wijsheid en efficiëntie van de natuur is de schade minimaal. Er is al duidelijke vruchtzetting (dik buikje in bloembodem) naast bloesem die nog bevrucht kan worden.
  • De vruchtzetting (hier bij de peren) is goed gelukt ondanks insectengebrek, koude en regen. De bloembodems hebben dikke buikjes. Als je zeker wil weten of je vorstschade heb kan je zo’n buikje met je nagel in de lengte doorklieven (zonde!) en dan zie je het klokhuis in aanleg: zwarte pitjes = dood.
  • Vorst en regen tast de bloesem aan, maar uiteindelijk lijkt het toch goed gekomen

Ook de blauwe bes, kers en pruim zijn al goed op gang, eind april.

(natuurlijk is er onder de foto’s iedere keer nog veel meer tekst en uitleg over de natuur in de maand april)

Dat verhaal van de bloemetjes en de bij, moeten we dat eigenlijk nog uitleggen? Insecten (niet alleen bijen) brengen het stuifmeel van de ene fruitboom naar de stamper van de ander. Het sperma-eicel-verhaal zeg maar, dan snapt ook de rest het. Daar heb je dus wel insecten voor nodig hè! En laten boeren die nou net dood spuiten… Omdat ze monocultuur organiseren waarbij die insect geen natuurlijke vijanden meer heeft.

Hoe mooi is het als we de natuur een beetje meer de natuur laten zijn. Voor moestuinders: laat eens wat boerenkool staan. In het voorjaar levert dat een fontein van bloemen op waar insecten dol op zijn. Die ‘vergeten’ boerenkool levert daarna heerlijk zaadgoed voor puttertjes en sijsjes. Bij hergroei is het blad weer voor rupsen en vlinders. En dan zijn we er nog niet: boerenkool kruist zich spontaan met palmkool en spruitkool en staat al een paar jaar. Gewoon laten staan dus!

Screenshot

Begin april gingen hier de koeien naar buiten. De overheerlijke paardenbloemen zijn binnen een paar uur opgegeten.

Screenshot

De Sallandse Vlinderfotograaf zit ook in de appgroep:

  • Vandaag trof ik een parend stelletje Bont Zandoogjes aan
  • Eén van de hoogtepunten vandaag: een parend stelletje Boomblauwtjes

Hij legt nog eens uit hoe dat bloemetjes en de bij-verhaal bij vlinders werkt: eitjes, rups, pop, vlinder

 

Ondergaande zon, extra mooi door saharzand.

Daslook, familie van knoflook. En dat kun je ruiken! Ook eten trouwens. Daslook is hartstikke lekker en als je het uit de natuur haalt hoef je niet bij de kassa af te rekenen. Kooktip: je kunt hem gewoon rauw eten, of toevoegen aan soepen, salades of zelfgemaakte pesto. Altijd gebruiken mét blaadjes, want daar zit ‘m de smaak.

 

Huismuurslak en brandhoutslak

Op naar mei, daarin leggen alle vogeltjes een ei. Kijken of de natuurliefhebbers in de appgroep van Salland Zoemt dat ook waarnemen. Of zou het door klimaatverandering zo zijn dat de vogels in april al een ei leggen. We moeten er niet aan denken, want dan klopt er van die rijmpjes helemaal niks meer.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden