Van ’t Natuurlijk Huus: Stoepplantjes of alleen steen?

Interessant? Deel het artikel

natuurlijk huus groene specht

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over het onderhoud van je straat.

Door Agnes Heethaar

We hadden bij de ontwikkeling van ’t Natuurlijk Huus over bijna van alles nagedacht wat betreft duurzame keuzes. Alleen hadden we niet stilgestaan wat dat betekent voor het aanleggen van een terras. Ja, de borders hadden we wel zo ingericht dat er veel bijen, vlinders en insecten op af zouden komen. Maar de straat ging toch alleen over de keus van stenen?

Plantjes tussen de tegels

Dat merkten we in de loop van de tijd wel dat dat niet het geval was. Want natuurlijk groeien er allerlei plantjes tussen die tegels. Wijzelf vinden dat niet erg en zelfs mooi. Want ook daar bloeien allerlei leuke bloempjes waar de bijen en vogels op af komen. Ook onze loslopende kippen weten daar heel veel voedsel uit te pikken. Maar ja, wat dan als je bezoek krijgt en er met oordelende ogen naar je straat wordt gekeken?

Tijdens excursies brengen wij dit altijd ter sprake. Het is heel leuk om aan schoolkinderen te vragen wat ze vinden van de straat. Er zijn er altijd die zeggen dat ze het heel mooi vinden en er is ook altijd iemand zegt dat het niet zo netjes is. Wij houden ervan om dit te bespreken met elkaar. Want of iets netjes is, dat is ons aangeleerd. Vaak zijn we belast met het oordeel wat anderen daar wel niet van zullen zeggen. Iedereen heeft de stoep toch onkruidvrij? Dus als jij dat niet hebt, heb je de boel niet op orde. En ja, mensen willen er toch graag bij horen.

Giftige middelen

Maar wat als we voor het onkruid vrij hebben van de straat, giftige middelen gebruiken die de aarde vervuilen en de dieren van hun voedsel beroven? En dat het elke keer heel veel tijd kost om die straat weer helemaal onkruid vrij te krijgen? Willen wij daar wel onze tijd aan besteden? En wat als blijkt dat door de stoepplantjes (daar is zelfs een boekje over) wel de kans te geven, we extra leven mogelijk maken waar bijen, vlinders en vogels op af komen? Wij hebben inmiddels zelfs groene spechten die lekker tussen de tegels zitten te pikken.

Is er misschien ook een tussenweg? Dus dat je het beste van beiden kunt samenbrengen? Niet een straat die helemaal overgroeid is met allerlei plantjes en bloemetjes. Maar wel een straat waar wel iets kan groeien maar die je toch nog een beetje in de hand kunt houden?

Van alles geprobeerd

Wij hebben daar de afgelopen jaren naar gezocht. Vroeger veegden ze de straat elke zaterdag, zodat de jonge kiemen minder kans kregen om uit te komen. Die traditie van elke zaterdag alles aan kant maken rondom je huis, zijn we voorbij. We willen het wat gemakkelijker en sneller tegenwoordig.

We gingen eerst met de hand plantjes eruit trekken als ze te groot waren. We kochten vervolgens een apparaat waarmee we de planten konden weg schroeien. We kochten een apparaat om de planten kort af te maaien. We probeerden azijn. Maar het was hem allemaal niet.

Het uittrekken van alle planten was een hels karwij. Dat ging hem niet worden. De twee apparaten bevielen ook niet. Het weg schroeien kostte heel veel tijd en het andere apparaat liet plastic deeltjes achter van het plastic onderdeel waarmee gemaaid werd. Azijn bleek ook niet milieuvriendelijk te zijn. Maar wat dan wel in hemelsnaam?

Wat we uiteindelijk bedachten is dat je bij de aanleg van je terras, direct een goede keus moet maken. Zorg ervoor dat je grote tegels hebt en dat de onderdelen bij elkaar aansluiten en leg ze in bio beton. Bio beton is beton zonder cement maar gemaakt met traskalk. Zo kunnen er geen plantjes tussen de stenen groeien en alleen op de plekken waar je de plantjes en bloemetjes wilt hebben. Een andere keus is om wel plantjes en bloemetjes op je terras of straat toe te laten en deze van tijd tot tijd met een schoffel grotendeels te verwijderen. Als je dat op een moment doet, dat je je hoofd even leeg moeten maken of op een verloren uurtje, is het ook nog bevredigend om daar mee bezig te zijn. Je maakt er een win-win situatie van.

Eigenlijk best mooi

De vraag blijven we nog steeds stellen tijdens excursies. Steeds vaker menen we te horen dat mensen zeggen dat ze het juist mooi vinden. Durven we dat ondertussen ook in een woonwijk te doen en gewoon te laten zien dat elk leven zijn waarde heeft in samenhang met elkaar? We krijgen er in ieder geval een veel kleurrijker en levendiger straatbeeld van.

Wie volgt?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.