Wat zijn eigenlijk dromen en waar komen ze vandaan? Elke cultuur heeft daar zijn eigen antwoorden op gevonden. Door de vele dromen die anderen mij inmiddels hebben verteld, neem ik aan dat dromen ons iets willen laten zien wat op een diepere laag in ons speelt en waar we zelf nog niet weten. Ik ervaar dat ook aan mijn eigen dromen: dromen laten tijdens de slaap een glimp zien van wie wij ten diepste zijn.
En waar komen dromen dan vandaan? In navolging van Carl Gustav Jung ga ik er vanuit dat dromen hun beelden en motieven ontlenen aan het persoonlijk- en collectief onbewuste. In het persoonlijk onbewuste is alles opgeslagen wat wij van onszelf liever niet zien (de schaduw), of oude pijnlijke ervaringen, of wat we innerlijk nog te ontwikkelen hebben. In het collectief onbewuste zijn oude ervaringen opgeslagen van eerdere culturen (zie ook mijn eerdere bijdrage over archetypen).
Dromen zijn echter niet de enige die hun materiaal halen uit de rijke bron van onbewuste. Sprookjes doen dat ook, dichters, schilders en andere kunstenaars. Jaren terug ontmoette ik een vrouw die spontaan tot een dans kwam.
Een dans vanuit een kleine beweging van een arm
Ik gaf een coachsessie aan een vrouw. We kwamen in gesprek en het bleef nog wat aan de oppervlakte. Ik vroeg haar om te gaan staan, omdat je dan sneller voelt wat er door je heen gaat.
Terwijl ze opstond maakte ze kort een beweging met een arm. Ik vroeg haar om die beweging te volgen. Ze aarzelde en ging toen toch steeds meer in die beweging van haar arm.
Het werd een prachtige dans: zonder woorden liet ze op een diep niveau zien wat er in haar leefde en aan de orde was. Door die beweging te vergroten, leidde dat bij haar tot een nieuw inzicht over haar zelf.
Er zijn meerdere manieren, of kanalen om in contact te komen met je eigen essentie, niet alleen via dromen. Het kan ook vanuit een spontane beweging!
Website Maarten van Rootselaar