Dromen met Maarten

Droomcoach Maarten van Rootselaar geeft uitleg. Soms heb je een droom waarvan de betekenis direct duidelijk is. Meestal echter zijn de beelden zo vreemd, dat je geen idee hebt wat de droom betekent. Deze column gaat over dans.

Interessant? Deel het artikel

maarten 230617 danseres

Wat zijn eigenlijk dromen en waar komen ze vandaan? Elke cultuur heeft daar zijn eigen antwoorden op gevonden. Door de vele dromen die anderen mij inmiddels hebben verteld, neem ik aan dat dromen ons iets willen laten zien wat op een diepere laag in ons speelt en waar we zelf nog niet weten. Ik ervaar dat ook aan mijn eigen dromen: dromen laten tijdens de slaap een glimp zien van wie wij ten diepste zijn.

En waar komen dromen dan vandaan? In navolging van Carl Gustav Jung ga ik er vanuit dat dromen hun beelden en motieven ontlenen aan het persoonlijk- en collectief onbewuste. In het persoonlijk onbewuste is alles opgeslagen wat wij van onszelf liever niet zien (de schaduw), of oude pijnlijke ervaringen, of wat we innerlijk nog te ontwikkelen hebben. In het collectief onbewuste zijn oude ervaringen opgeslagen van eerdere culturen (zie ook mijn eerdere bijdrage over archetypen).

Dromen zijn echter niet de enige die hun materiaal halen uit de rijke bron van onbewuste. Sprookjes doen dat ook, dichters, schilders en andere kunstenaars. Jaren terug ontmoette ik een vrouw die spontaan tot een dans kwam.

Een dans vanuit een kleine beweging van een arm

 

Ik gaf een coachsessie aan een vrouw. We kwamen in gesprek en het bleef nog wat aan de oppervlakte. Ik vroeg haar om te gaan staan, omdat je dan sneller voelt wat er door je heen gaat.

Terwijl ze opstond maakte ze kort een beweging met een arm. Ik vroeg haar om die beweging te volgen. Ze aarzelde en ging toen toch steeds meer in die beweging van haar arm.

Het werd een prachtige dans: zonder woorden liet ze op een diep niveau zien wat er in haar leefde en aan de orde was. Door die beweging te vergroten, leidde dat bij haar tot een nieuw inzicht over haar zelf.

Er zijn meerdere manieren, of kanalen om in contact te komen met je eigen essentie, niet alleen via dromen. Het kan ook vanuit een spontane beweging!

 

Website Maarten van Rootselaar

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.