Door het Trimbosinstituut
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Mensen die gedragsmatige begeleiding krijgen van bijvoorbeeld een stoppen-met-rokencoach hebben een grotere kans om succesvol te stoppen met roken. Dit kan één op één of in een groep. Medicijnen kunnen in combinatie met begeleiding de kans op slagen nog meer vergroten.
Met begeleiding gaat het beter
In Nederland bestaan er richtlijnen over de behandeling van tabaksverslaving. Volgens deze richtlijnen wordt gedragsmatige begeleiding als eerste aanbevolen, eventueel aangevuld met medicatie. Nicotinevervangers hebben de minste bijwerkingen, daarom hebben deze middelen de voorkeur (bijvoorbeeld nicotinepleisters). De effectiviteit van de behandeling wordt ook bepaald door de stoppen-met-rokenbegeleider. Geaccrediteerde coaches staan in een register voor stoppen-met-rokencoaches. Het is ook belangrijk dat de zorg is ingebed in een goede organisatie, waardoor bijvoorbeeld de behandeling ook door kan gaan als de ‘eigen’ begeleider ziek of op vakantie is. Een aantal richtlijnen vind je op Behandeling van tabaksverslaving.
Zoek een coach
Iemand die wil stoppen met roken kan zelf een coach benaderen. Er zijn steeds meer organisaties die gespecialiseerd zijn in het bieden van intensieve stoppen-met-rokenzorg. Iemand die wil stoppen kan ook contact opnemen met de huisarts om te bespreken welke vorm van begeleiding het beste bij hem of haar past. De huisarts kan doorverwijzen naar stoppen-met-rokenzorg in de buurt, in de eigen praktijk of naar begeleiding op afstand, telefonisch of via beeldbellen. Een professionele stoppen-met-rokencoach helpt bij het maken van een stopplan. Medicijnen kunnen alleen door een arts worden voorgeschreven. Stoppen-met-rokenbegeleiding wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Meer informatie over stoppen-met-rokenbegeleiding en vergoedingen vind je op ikstopnu.nl.