Water schoonhouden is nóg beter dan water schoonmaken met UV techniek

Water schoonmaken met UV-C licht, daar zijn ze bij Van Remmen UV Technology op de Boerhaar goed in. Maar als je daar een gesprek over aangaat met Ton van Remmen, gaat het toch vooral over dat je water gewoon niet zo moet vervuilen. “Wat er niet in zit, hoef je er ook niet uit te halen. Zo simpel is dat.”

Aangeboden door Van Remmen UV Technology

Interessant? Deel het artikel

Ton van Remmen
Ton van Remmen (eigen foto)

Met dit artikel starten we een serie over water, gemaakt in samenwerking met Van Remmen UV Technology.

Ton van Remmen en zijn research and development-rechterhand Kaspar Groot Kormelinck kunnen de voordelen van UV Techniek uiteraard tot op diep scheikundig niveau uitleggen, maar beiden slaan iedere keer vooral aan op het feit dat we als samenleving zo met water omgaan dat het steeds maar moeilijker wordt het te reinigen. “Klimaat, onze bodem, de dieren, we vinden het allemaal belangrijk, maar het begint allemaal bij water. Toch vinden we het niet urgent genoeg dat er zoveel vervuiling in zit.”

Over UV-Techniek

Maar toch even wat achtergrondinformatie over UV-techniek, met als disclaimer dat deze uitleg bedoeld is voor de leek. Met ultraviolet (UV-C) licht kun je water desinfecteren, ontdoen van bijvoorbeeld bacteriën of chemische stoffen die er in zijn gekomen. Door ultraviolet (UV-C) licht en waterstofperoxide te combineren krijg je een nog krachtiger werking van UV. Daarmee is het zelfs mogelijk medicijnresten uit water te verwijderen met CO2 en water als reststof. Van Remmen UV Technology heeft dat procedé met eigen research en development én met eigen machines helemaal onder de knie. “De methode is beproefd, de doelen worden bereikt en ook nog eens op een meest energiezuinige manier.” Van Remmen is een international. De helft van ‘de handel’ zit in het buitenland. Met landen als Zweden en Zwitserland als toppers. “In Zwitserland bepaalden de burgers in een referendum dat zij jaarlijks graag negen Zwitserse francs extra willen betalen voor schoon water. Alle medicijnresten eruit voor de prijs van twee kopjes koffie per persoon per jaar, zo hebben ze dat daar geadresseerd!”

Desinfecteren in plaats van filtreren

UV-gebruik is een techniek van desinfecteren, verwijderen wat er in water zit. Dat is anders dan filtreren, dan hou je met een filter stoffen tegen. “Een beetje zoals regenwater en leidingwater. Regenwater is in feite gedesinfecteerd door destillatie, leidingwater is gefilterd om het zo schoon mogelijk te krijgen. Maar we laten dat regenwater weglopen of sproeien er de tuin mee, leidingwater drinken we. Eigenlijk moet het gesprek gaan over dat er niks in water komt, wat je er later bijna niet meer uit kunt krijgen. Maar zo zijn de Nederlandse regels niet opgesteld. Wij gaan uit van verdunning. De waarde waarop gif mag voorkomen wordt bepaald met de P-NEC, predicted no effect concentration. Daarom staan fabrieken die water vervuilen vaak bij grote rivieren. Wat je niet mag lozen op een slootje, mag je wel lozen op een rivier. Als ik in dit kopje koffie een klontje suiker doe kun je dat proeven. Als ik de koffie in een emmer water gooi proef je de suiker niet meer. Maar dan zit de suiker er nog wel in…

Letterlijk boter op je hoofd

Het zijn niet alleen fabrieken die restanten toevoegen aan water. Kaspar Groot Kormelinck uit: “Eigenlijk is zo’n potje Nivea-gezichtscrème niets meer dan een pakje boter. Maar dat gaat rotten als je dat maanden op een warme plek in de badkamer bewaart, dus voegen ze er oxybenzone aan toe voor de houdbaarheid. Dat geldt ook voor nagellak, haarlak en andere. Oxybenzone is ook een UV-blokker, dat zit ook in zonnebrandcrème en in verf, of in plastics die niet mogen verkleuren.

De meest bekende toepassing van oxybenzone is toch wel als UV-filter in zonnebrand. Uiteindelijk komt dat allemaal in de oceaan terecht!”

Holistische aanpak

Van Remmen is voor een holistische aanpak om het probleem bij de kop te pakken. Want holistisch is het probleem: “alles wat we aan water toevoegen komt uiteindelijk in de oceaan terecht, daar sterven organismen af, waardoor het water minder CO2 bindt. Water, klimaat, biodiversiteit, er is een grote onderlinge relatie. Iedereen wil wel verandering, maar niemand wil veranderen. Toch is het hoog tijd dat we net als een energietransitie gaan nadenken over een watertransitie. Dat begint bij mensen uitleggen wat er aan de hand is, maar ze vervolgens ook laten zien wat ze kunnen veranderen, wat ze zelf kunnen doen om schoon en veilig water toegankelijk te maken voor iedereen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.