Vegetarisch eten: met eetbare wilde bloemen en planten uit de natuur

In de rubriek 'Vegetarisch eten' gaat Willy Boogaard op zoek naar vegetarische recepten van Sallandse bodem. Heb jij ook een recept? Kom maar door!

Interessant? Deel het artikel

caty verschoor en willy boogaard 220927

Voor de rubriek Vegetarisch Koken ga ik deze week langs bij Cathy Verschoor, natuurvoedingskundige en kok. Afgelopen zomer heeft Cathy (www.keetmee.nl) weer een heerlijke kookvakantieweek georganiseerd bij Hoeve Wetermans in Olst. Ik mocht met haar enthousiaste kookdeelnemers op zoek gaan naar eetbare wilde planten. Na de wildplukwandeling hebben we hier smakelijke gerechtjes van gemaakt. De deelnemers zijn zo enthousiast dat er inmiddels een appgroep is ontstaan, waarin de successen, maar ook de misbaksels worden gedeeld.

Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.

Cathy zit altijd boordevol smakelijke recepten, gezonde ideeën en leuke verhalen. Hieronder Cathy haar verhaal over een pompoen in een potje.

Pompoen in een potje

Hoera! Een van mijn favoriete recepten schrijvers, Karin Luiten, is tegenwoordig into vega en heeft ook de seizoen groenten ontdekt! Eigenlijk een logische ontwikkeling. Met haar koken zonder pakjes en zakjes toonde Karin al aan dat al die (dure) voorverpakte en bewerkte producten uit de supermarkt vooral marketing technisch slim maar niet nodig zijn. En hoe je dat dus makkelijk en veel lekkerder zelf kunt maken. – en gezonder, goedkoper… afijn.

Vega koken à la Karin is uiteraard ook zonder vleesvervangers, want: “Gezien mijn bezwaren tegen onzinnige poedermixen uit pakjes en zakjes zou het ook een beetje raar zijn om wél mijn toevlucht te nemen tot knutselvoer van gedehydrateerde sojastructuur, verdikkingsmiddel, zetmeel, zout, maltodextrine, aroma en vitamine B12“. Het heeft 19 kookboeken geduurd maar daar is ’tie dan: het ‘Vega zónder pakjes en zakjes‘ en een nieuwe kookrubriek in het nieuwe Lekker Vega magazine van de Vegetariërsbond.

Alle ingrediënten om lekker vegetarisch te eten zijn er al, die liggen namelijk gewoon sinds jaar en dag bij de groenteboer. Vegetarisch koken gaat niet om ‘iets weglaten’ of ‘iets vervangen’, veel belangrijker is creativiteit. Hoe combineer je verse ingrediënten en smaakmakers op een inventieve, slimme manier.”

De seizoen groente van dit moment is de pompoen, en daar begint de kookrubriek van Karin mee. Een simpele pompoensoep die net dat klein beetje extra oemph krijgt door de ingrediënten te roosteren in de oven. Snij een halve pompoen en ui in stukken en leg alles op een bakplaat met stukken sinaasappel en knoflooktenen; hussel met geraspte gember, olijfolie, komijn, chilivlokken en rooster dit zo’n 20 min in de oven. Vis de sinaasappel en knoflook eruit. Kieper de rest van de bakplaat in de pan en voeg het bouillon toe en mix. (de sinaasappel en knoflook knijp je erboven uit).- Zo doe je dat, een heerlijk geurend en troostrijk soepje op een mooie herfstige dag.

De rest van de pompoen kun je verwerken tot deze chutney. Echt een feest in een potje en op je bord. En in een handomdraai te maken!

Pompoen chutney

INGREDIËNTEN

  • 600 grpompoen
  • 3appels fris zoet
  • 2uien
  • 1rode peper (of 1 tl sambal)
  • 8cm gemberwortel
  • 200ml appelazijn
  • 200 groerzoet (of suiker)
  • 1el zout
  • 1tl zwarte peper

INSTRUCTIES

  1. Schil de pompoen in blokjes, snipper de ui en appel in kleine stukjes
  2. Hak de rode peper fijn (zonder zaadjes is minder scherp)
  3. Doe alles in een pan met dikke bodem
  4. Rasp de gember boven de pan, voeg ook de andere ingrediënten toe
  5. Breng alles al roerend aan de kook en laat dan zonder deksel een uur zachtjes pruttelen
  6. Stamp eventueel alles tot puree
  7. Schep gloeiend heet in brandschone potjes en draai de deksel erop. Laat afkoelen

TIPS

Normaal hoef je pompoen aan het begin van het seizoen niet te schillen, maar om een gladde chutney te krijgen is het wel handig.

Een open potje is in de koelkast een paar weken houdbaar. Zijn de potjes goed schoon en heet afgevuld, dan kun je deze wel een jaar bewaren.

Op zoek naar nog meer recepten of een catering? Kijk op www.keetmee.nl.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.