Straatpraat: Stemadvies van TheeTante

TheeTante, Buuv, Buurman en NarrigeNeef blokkeren regelmatig trottoirs en gangpaden, wanneer zij wereldgebeurtenissen onder de loep nemen. In deze regelmatig verschijnende Straatpraat mijmert TheeTante over hoe zij woensdag moet gaan stemmen bij de Tweede Kamer verkiezingen.

Interessant? Deel het artikel

Jenneke 231120 stemadvies

Beste Narrige Neef,

Je wilt stemadvies van me krijgen, tja…  Dat wil geloof ik de grootste helft van de stemgerechtigden in Nederland. Het is een wonder dat er nog gevlogen kan worden met al die zwevende kiezers in het luchtruim! Avond aan avond wordt je bekogeld met de toksjoos waarin de kopstukken uit Den Haag aanschuiven en over de meest onbenullige kwesties worden bevraagd, naast de echte problemen die we nu eindelijk eens moeten aanpakken. Niet alleen ’s avonds, ook in Goedemorgen Nederland en in het Ontbijtnieuws zitten lijsttrekkers. Vul je een kieswijzer in, word je daar ook niet echt wijzer van.

Net als jij is Theetante een overtuigd democraat, die nooit haar stemrecht laat (ver)lopen, maar steeds weer te vinden is in het stemhokje met het rode potloodje. Toen Theetante nog voor de klas stond, nam ze altijd als er verkiezingen waren haar klas mee naar het stembureau aan de overkant van de weg, om de leerlingen van groep 7 en 8 een lesje staatsinrichting en burgerschapskunde in de praktijk te geven. Vonden de mensen van het stembureau ook leuk, zeker als de opkomst niet al te hoog was. Ik sloot mijn betoog steevast af met de uitspraak:

‘Ga áltijd stemmen later, want als je niet stemt , moet je ook vier jaar lang je mond houden over de politiek.

Blijf betrokken , zeg nooit dat jij in je eentje niets kunt veranderen, wees samen sterk! ‘

Neeflief, jij hebt je zeker ook al gebogen over de rol behang die je thuis gestuurd kreeg, waarop alle partijen staan, waaruit je een keuze mag maken. Ik maakte me vrolijk over de koddige partijnamen , zoals PartijvdSport en de Piratenpartij, maar het is natuurlijk diep triest dat er maar liefst 25 verschillende clubjes meedoen, waarvan de meeste kansloze splinters. Dat ik vind dat het hoog tijd is voor een flinke kiesdrempel, waardoor je vijf of zes smaken overhoudt, daar heb ik het al eerder over gehad. Maar, terug naar je vraag: wat moet je stemmen?

Ik ben net als jij geneigd om vast te houden aan mijn politieke richting, en die is altijd links van het midden geweest.  Een volle agenda in het weekend weerhield me ervan om mee te doen aan klimaatmarsen en protestacties, maar ik heb bewondering voor 80-jarigen die op de A12 gaan zitten en drijfnat gespoten door de politie weggedragen worden.

Ik mis bij veel partijen de urgentie van klimaat, natuur, een ommekeer in hoe wij, verspillende landen het leven inrichten. En ja, dan is de CU wél bekend met ‘goed rentmeesterschap over de schepping’. Klinkt heel ouderwets, maar is helaas hartstikke actueel.

Dus: “zo gek nog niet, die ‘fienen’, zou mijn schoonvader zeggen….

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant