Beste Narrige Neef,
Je roert het probleem aan van onbegrijpelijke overheidstaal. Tja, ik denk dat iedereen wel eens van die brieven heeft ontvangen (soms in een blauwe envelop) waarvan je de zinnen meerdere keren lezen moest om er iets van te kunnen begrijpen.
Maar weet je, als oude schooljuffrouw zie ik al jaren met lede ogen aan hoe de woordenschat en daarmee de taalvaardigheid achteruit holt! Tuurlijk, je hebt gelijk als je zegt dat er veel onbegrijpelijk vakjargon gebezigd wordt, maar de gemiddelde Nederlander heeft ook al moeite met teksten uit bijsluiters, gebruiksaanwijzingen en achtergrondartikelen.
Is de oplossing dan maar om alles makkelijker te maken? Je hebt al het journaal in makkelijke taal, de krant kun je lezen in de ‘kidsweek-versie’. En in het parlement (komt van de Franse woorden vergadering, gesprek, gepraat) worden steeds minder ‘parlementaire omgangsvormen’ gebruikt, maar vliegen de straattaalwoorden over en weer. Ja, die zijn goed te begrijpen, maar het meteen ook het verlies van waardigheid, debatteerkunst, een enorme verarming van de taal.
En hoe minder woorden je tot je beschikking hebt, hoe slechter je gevoelens en emoties onder woorden kunt brengen. Dat leidt veel sneller tot kwaadheid en teleurstelling, want het lukt je gewoon niet om iets van verschillende kanten te bekijken. Denk maar aan die woesteling met zijn rode pet aan de andere kant van de oceaan; hij versimpelt alle ingewikkelde problemen waar de wereld onder zucht en vertelt tegenstanders én fans in Jip-en-Janneke-taal zijn egoïstische politiek.
Hoe keren wij het tij? ( ook al zoiets, spreekwoorden en gezegdes gebruiken om je taal bloemrijker te maken…) Het boek moet weer de plaats krijgen die het verdient; voorlezen vanaf je jongste jeugd, daarmee al heel veel woorden leren, weg met die telefoons, voor mijn part tot aan je achttiende. Lezen, lezen en nog eens lezen! Dat komt álle schoolvakken te goede, dat ontwikkelt kinderen / jongeren, dat geeft plezier en uiteindelijk meer begrip tussen mensen. Lees de kranten, tijdschriften, alles wat los en vast zit!
En laat ambtenaren met liefde voor taal de uitgaande post verzorgen…
Groeten van je TheeTante, die vanaf haar tweede jaar lid is van de bieb, een rijk gevulde boekenkast heeft, bij een leesclubje zit en nooit gaat slapen zonder eerst een poosje te lezen!
