Stoptober: Stoppen met roken en hoe verder met de zorg

De maand oktober is weer de actiemaand voor het stoppen met roken. Columnist Hasan Kaddour heeft grote plannen maar zet ook vraagtekens bij de zorgkosten.

Interessant? Deel het artikel

210930pixabay

Ik zei altijd: “Ik ben de enige persoon onder de rokers die er nooit in zijn leven aan heeft gedacht om te stoppen met roken.” Dit was de zin die ik altijd uitsprak wanneer iemand me vroeg om na te denken over stoppen met roken. Maar nu lijkt het nodig dat ik voor het eerst in mijn leven over het onderwerp nadenk. Maar de reden was niet de maand oktober (Stoptober) die mij hierover aan het denken zet! Ik denk dat er een heel belangrijke reden is voor solidariteit. Nadat mijn dochter dit jaar werd geboren (het wonder van de natuur), wil ik niet dat ze me ziet roken als ze opgroeit, Ik wil dat zij en alle kinderen een rookvrij leven leiden. Misschien is er nog een reden: mijn zorgkosten zullen dalen en mijn uitgaven zonder sigaretten te hoeven kopen zullen afnemen.
Dit opent een venster voor mij om deze kwestie te bespreken…

Door Hasan Kaddour

 

Doktersadvies

De enige echte reden is, dat de dokters me vertelden dat roken mijn gezondheid begon aan te tasten! Reden voor mij om solidair te zijn met degenen die de Stoptober campagne van deze maand zullen proberen op te volgen. Ik hoop niet dat ze denken dat het gewoon toeval is.

Zorg voorop?

Gisteren las ik het “DENNE VAN KNÖLDERT” artikel in Hier In Salland. Dit artikel was getiteld ” Goochelen met feiten over roken.” en was een reactie op een krantenkop “Wetenschapper: Roker minder duur voor de maatschappij dan een niet-roker.”

Deze mening was simpelweg gebaseerd op het feit dat rokers goedkoper zijn voor de gezondheidszorg omdat ze eerder doodgaan. Dan zijn we van de kosten af, die gezonde mensen op latere leeftijd nog wel gaan maken.

Toevallig las ik een paar dagen geleden het volgende bericht:

An advisory report published by the Scientific Council for Government Policy (WRR) states that, in order to reduce national healthcare costs in the future, more must be done to improve the overall health of people in the Netherlands – for example, introduce a sugar tax and raise alcohol prices in order to encourage a healthier lifestyle.

Ook vermeldde dit artikel:

According to the WRR report, the number of people working in the healthcare sector will double by 2060, with current trends showing that in 40 years time, healthcare expenditure will amount to a whopping 16000 Euro per member of the population. In order to try and limit this growth and the rising cost of managing the Dutch healthcare system, the WRR advises that certain policies are introduced sooner rather than later to encourage healthy living Instead of turning to high-tech solutions, the WRR argues in favour of removing the taboo about preventative policies. The report encourages the introduction of a sugar tax, the reduction of salt content in foods, a cap for the number of shops with an alcohol permit, or the implementation of a minimum price for alcoholic beverages.

Huisartspreventie

Een jaar geleden las ik ook dat het voorstel om vijf minuten extra toe te voegen aan het consult met de huisarts de overheid meer dan 250 duizend euro per jaar zou kunnen besparen (als ik me het bedrag goed herinner), omdat hij of zij dan gedurende deze vijf minuten extra de patiënt wat meer informatie over een gezonde leefstijl kan geven. Dat voorkomt doorverwijzen naar een specialist en de daarbij horende kostbare onderzoeken, foto’s en scans!

Voor iemand als ik is het systeem nog moeilijk te doorgronden. Er lijkt een belangenconflict te zijn tussen ziektekostenverzekering, de kosten van gezondheidszorg en het belangrijkste: De gezondheid van de patiënt!

Wat ik echt niet begrijp is waarom er eerst over de kosten en  winst en verlies wordt gepraat en pas daarna het  over de patiënt gaat. Is dat de Nederlandse directheid?

Hoe denk jij hierover?

Ik zou dit aan een deskundige vriend kunnen vragen, maar ik stel deze liever in mijn column in Hier in Salland.

Hoe denk jij over de situatie in de gezondheidszorg?
Mag ik bijvoorbeeld denken dat mijn overlijden als roker in het belang is van mijn belastingbetalende buurman, en dus in het belang van het land?
Is het stoppen met alcohol van mijn alcoholverslaafde buurman een belangrijk sociaal probleem of een zorgkostenkwestie? Ik wil er alles aan doen om de praktische Nederlandse mentaliteit te begrijpen.

Laat mij weten hoe je hier zelf over denkt en schrijf een stukje! Stuur het naar: info@hierinsalland.nl.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden