Sil Bakker: de roker is steeds eenzamer en gepest

Interessant? Deel het artikel

sil bakker roken

Vanaf 1 oktober moet rookwaar in anonieme, eenvormige pakjes verkocht worden. Weer een stap verder in de teloorgang van de roker.

Door Sil Bakker

Anti- rokers hebben aangetoond dat er een maffia bestaat van sigarettenfabrikanten, die allerlei trucs uithalen om mensen aan het roken te houden en door onderlinge prijsafspraken hun winsten goed op peil houden. Ik begin steeds meer te geloven dat er ook een anti- rook maffia is die niet proportioneel bezig is.

Ik zal nooit beweren dat je van roken gezonder wordt, maar ik heb best twijfels of de gevolgen daarvan zo erg zijn als wordt voorgesteld.

De generatie die nu in de laatste fase van hun leven zit wordt ouder dan ooit en toch is deze in de rook opgegroeid. Toen zij baby en kind waren werd er volop gerookt in de kamer waar ze waren, toen ze naar school gingen rookten de meesters en juffen in de klas, de bovenmeester van de 6e klas meestal sigaren. De huisartsen deden hun spreekuur achter een grote wolk rook. Op feestjes stonden de sigaretten, met en zonder filter, op tafel en bij mensen in huis niet mogen roken was een grote uitzondering. Nu is het omgekeerd en zijn de meeste van mijn vrienden “zomervrienden” geworden, waar ik vrijwel alleen kom als we buiten kunnen zitten.

Mijn vader kwam uit een gezin van 12 kinderen, waarvan behalve de jongste iedereen rookte als een ketter. De jongste is 80 jaar geworden, de rokers tussen de 88 en 97 jaar. Mijn moeder had een tante, waar ze iedere week heenging met een slof sigaretten en een fles Cointreau. Zij is 101 geworden.

Ik weet het, dit klinkt als preken voor eigen parochie.

Volgens de argumenten van de AR maffia is het onacceptabel dat rokers de gezondheidszorg extra belasten. Zij vergeten daarbij dat, als hun beweringen juist zijn, rokers eerder overlijden en dus minder jaren een beroep doen op medische en sociale zorg en pensioenen. Ook dragen rokers behoorlijk bij aan de inkomsten van het Rijk: Vorig jaar € 2,5 miljard! Dus het argument dat rokers de gemeenschap geld kosten vind ik niet erg sterk.

Heel vreemd is dat een andere als ongezond beschouwde gewoonte, alcohol drinken, amper aangepakt wordt, terwijl dit toch ook veel medische consequenties zou hebben. Maar daarnaast ook nog eens maatschappelijke zoals huiselijk en openbaar geweld, drankrijden, slecht functionerende arbeidskrachten en ga zo maar door. En dan dragen drinkers, vergeleken met de rokers, ook nog eens minder dan de helft bij aan de Staatskas: € 1,08 miljard.

De balans is zoek!

Omdat roken onbetaalbaar is geworden, € 13,70 voor mijn pakje shag van 60 gram, overweeg ik nu wel om te stoppen (voor de 87e keer) want het legt teveel beslag op mijn AOW en heel klein pensioentje. Als het met niet zou lukken zal mijn excuus zijn dat ik dat niet kan maken tegenover John v.d. Vegt van De Smulbaai in Heino. Een ondernemer die ik al een kleine 30 jaar heel hoog heb zitten, vanwege zijn vermogen om zijn tabakszaak steeds weer aan veranderende omstandigheden aan te passen. Mooie smoes toch?

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.