Door Leonieke Kruit
Zoals gewoon is voor deze muggen waren er al de nodige poten afgevallen door de worsteling in het web. Dat gebeurt ook, als je zo voorzichtig mogelijk zo’n langpootmug probeert buiten te zetten. Verder zijn ze zulke sukkels, dat ze overal tegenaan botsen. Dat betekent, dat ze een goede prooi zijn voor een heleboel andere beesten. De spin had extra geluk, want voor haar was het een flinke hap.
Zodra de mug in het web vliegt, raakt de spin gealarmeerd. Ze zit dag en nacht met een poot op een draad, die ze extra heeft aangelegd vanaf het midden van haar web naar haar schuilplaats, om signalen door te krijgen. De prooi worstelt in het web, waardoor de spin aan de draad kan voelen, dat er een prooi in het web zit. Niet alleen dat kan ze voelen, maar ook of het een grote of een kleine prooi is. Of een té grote prooi. Vliegt een dikke hommel in het web, spoedt de spin zich er naar toe en begint wanhopig de hommel los te knippen om teveel schade te voorkomen. Als je dat ziet gebeuren, kan je je niet aan de indruk onttrekken dat de spin enorm veel haast heeft. De verlossing gebeurt heel doelgericht efficiënt.
Is de prooi te klein, heeft de spin geen honger, of het hele web zit al vol met mini-mugjes, dan neemt ze de moeite niet om zelfs maar naar het web te gaan om de prooi in te pakken.
Maar deze prooi was zeer welkom. Hoewel een spin haar prooi normaal gesproken meteen doodt met een beet met gif, deze langpootmug leefde nog en de poten, die buiten haar verpakking uitstaken, bewoog ze wanhopig op en neer. Er zaten niet veel draden om, meestal maakt een spin een keurig ingepakt propje. Misschien was deze prooi te groot en wist de spin dat de mug een kluns was, die toch niet kon ontsnappen. Dan neemt de spin de prooi meestal mee naar haar schuilplaats. En deze spin was dat duidelijk ook van plan.
September spinnenmaand
September is de spinnenmaand. Niet omdat er dan meer spinnen zijn dan anders, maar omdat de mannetjes de hort op gaan, op zoek naar een vrouwtje. En ja, dan kom je ze zo maar tegen in de wasbak.
Maar hou nou eens op met bang te zijn voor deze beestjes, ze zijn heel nuttig. Ze verlossen je huis van insecten die wél schadelijk kunnen zijn. De meest voorkomende spin in huis is… de huisspin. Althans, de meest voorkomende spinnen die we zien. Want de meeste spinnen in je huis, die zie je helemaal nooit. Die worden actief als jij slaapt. ’s Nachts vangen ze muggen en vliegen. Hoe mooi is dat! En giftig voor de mens zijn spinnen niet. Met hun gif doden ze hun prooi, ‘ons’, de mens bijten ze niet. Ze kijken wel uit.
Het beste kun je spinnen dus lekker hun gang laten gaan. Als de vliegen en muggen op zijn, houden ze zich zelf gewoon in evenwicht. Ze eten dan zelfs elkaar op.