Ransomware, wat is dat eigenlijk?

Interessant? Deel het artikel

Jeroen Saris eigen foto

Door Jeroen Saris

Ransomware is gijzelsoftware die door (digitale) criminelen gebruikt wordt als chantagemiddel. Je plaatst malware op een PC van een slachtoffer, waarmee je de data van een slachtoffer kunt versleutelen. Wil je je data weer terug? Dan kan als je uiteraard betaalt. Dan kun je de sleutel krijgen om je data weer te ontsleutelen.

In feite kun je dit dus zien als een inbreker die bij je thuis is geweest en zich bij je meld om je eigen spullen terug te kopen. Een wat vreemde situatie toch? Betalen om je bestanden terug te krijgen, houdt de criminaliteit in stand. Dit is dus niet de beste optie. Maar ja, als je geen back-up hebt van je bestanden en je kunt er niet meer bij? Je bent je digitale foto bestanden kwijt, maar ook je Office documenten? Ja wat moet je dan.

Zorg er dus voor dat je voorbereidt bent. Wat kun je doen om te zorgen dat de kans om een ransomware aanval te verkleinen?

 • Gebruik actuele software en zorg regelmatig dat deze geupdate wordt
 • Surf niet op internet zonder een goed anti virus beveiligingspakket
 • Gebruik een firewall, Windows 10 heeft een ingebouwde firewall
 • Open geen verdachte bijlagen uit een mailbericht
 • Installeer geen software, waarvan je niet weet wat het is of wat het doet
 • Klik niet op verdachte links, maar type in je browser de URL waar je heen wil

Dat zijn dus dingen die je moet doen, of die je niet moet doen. Maar uiteraard zijn er manieren om de kans op inbraak te verkleinen:

 • Maak een back-up van je bestanden en isoleer deze van je bestanden
  • Denk hierbij aan een back-up op een externe disk die je los koppelt van je PC
  • Of als je je bestanden opslaat in de Cloud, maak dan een kopie naar een disk
 • Check ook regelmatig je back-up of de data leesbaar is en terug te zetten is

Wees dus voorbereid op het feit dat je een keer getroffen kan worden door ransomware. Dan weet je namelijk wat je aan maatregelen hebt getroffen en wat je moet doen. Bij voorkeur je PC direct loskoppelen van internet, scan je PC op malware, schoon je PC op en zet je back-up terug met je bestanden.

Jeroen Saris is manager Sales & Marketing bij Solid Partners.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant