Ramadan, wat is dat precies?

Hier in Salland wensen we elkaar gezegende Paasdagen of een fijne Kerst. We wensen elkaar geen fijne vastentijd. Moslims doen dat wel. Voor hen is de ramadan een essentiële maand van bezinning. DamastInSalland redacteur Hasan Kaddour legt uit.

Interessant? Deel het artikel

hasan 240311 ramadan

Op Aswoensdag begint bij christenen de vastentijd. Een veertig dagen durende opmaat naar Pasen, de herrijzenis van Jezus, volgens het geloof. Vroeger stelde dat nog wel wat voor. Nu niet meer. Sterker nog, we denken dat de foekepottende kinderen heus hun snoeptrommeltje niet onaangeroerd laten tot aan Pasen, terwijl dat afzien toch echt de basisgedachte achter foekepotten is. We horen ook van haringparty’s op Aswoensdag, om af te kicken van de carnaval. Haringhappen, vis moet zwemmen, biertje er bij dus… De ene traditie is ons meer waard dan de ander, zullen we maar denken.

Moslims hebben ook hun vastentijd: de Ramadan. Die is vandaag begonnen en duurt precies een maancyclus lang.

We wensen daarom onze moslim-Sallanders een goede Ramadan!

Maar wat is dat precies? Wat doen moslims tijdens de ramadan? En wat doen ze niet? Maar vooral: waarom?

Hasan Kaddour, me(d)ewerker aan HierinSalland, schrijft er dit over:

Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender. Een maand in het moslimgeloof duurt een maan-cyclus. Van nieuwe maan naar nieuwe maan. Dat duurt iets meer dan 29 dagen. Daarom verschuift de Ramadan ook ieder jaar een dag of tien.

In navolging van Adam vasten moslims gedurende deze maand tussen zonsopgang en zonsondergang. Ze onthouden zich dan van voedsel, drank en seks. Het wordt beschouwd als een vorm van zuivering van de ziel. In die maand tonen moslims extra solidariteit met de armen en hongerigen over de hele wereld, door af te zien van eten. In deze maand mediteren moslims, heroverwegen ze zichzelf op eventuele fouten die ze eerder hebben gemaakt en vermeerderen ze hun aanbidding en gebeden tot God, voor alles wat Hij heeft gegeven.

Maar Ramadan is meer: je kweekt ook zelfdiscipline omdat je het je leven lang ieder jaar een maand lang doet. Het zorgt ook voor onderlinge verbondenheid: veel Sallandse moslims geven gedurende het jaar geld aan minder bedeelden aan familie in hun thuisland.

Uit de koran: Voor ieder van jullie hebben wij een wet en een weg bepaald. Als Allah dat wou, zou hij jullie allen tot een gemeenschap maken. Maar hij heeft jullie tot verschillende gemeenschappen gemaakt, omdat Hij jullie wilde beproeven met hetgeen Hij jullie gegeven heeft. Blijf dus niet staan; wedijver met elkaar in goede daden. Tot Allah zullen jullie allen terugkeren, dan zal Hij u datgene mededelen, waarover jullie van mening verschillen.

Tijdens de Ramadan wordt iedere zonsondergang gevierd met gevarieerde maaltijden. Er wordt dan vaak gegeten met families die in deze tijd veel meer samenkomen en samen eten bij het breken van het vasten. De maand eindigt met het vieren van het Suikerfeest. Die dag wordt er uitbundig gegeten. Maar dat gaat altijd gekoppeld aan stilstaan bij overledenen, bezoek aan je ouders, grootouders, nieuwe kleren voor kinderen, geld geven aan behoeftigen.

 

Koran

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.