Rabobank: vleesvervangers snelste groeier in voeding (maar blijft klein)

Interessant? Deel het artikel

hamburger vegabuger vleesvervanger rabo @pxhere

De overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten houdt de gemoederen flink bezig. Er wordt gesproken over een eiwittransitie. Maar hoe hard gaat het nou echt? Wat is de impact op de zuivel-, vlees- en akkerbouwsectoren? En wat nou als de eiwittransitie toch een stuk harder gaat dan gedacht? In dit artikel geven we antwoord op die vragen en delen we onze verwachtingen.

De Rabobank zet al die vragen op een rijtje en geeft er in dit artikel uitgebreid antwoord op.

Het artikel in het kort

– De vlees vervangende markt zal flink doorgroeien. Maar de eerste tien tot vijftien jaar wordt die in Nederland (en in Europa) niet groter dan tien procent. Dat is te klein om effect te hebben op de markt van dierlijke eiwitten. Wil je een snellere omslag, dan heb je een overheid nodig die aar op stuurt én baanbrekende innovaties om consumentenprijzen te drukken.

Quotes uit het artikel

Alle media-aandacht voor vlees- en zuivelvervangers (producten die gemaakt zijn om vlees, vis of zuivel te vervangen, exclusief peulvruchten, groenten, etcetera) doet misschien anders vermoeden, maar vergeleken met de totale vlees- en zuivelconsumptie is de grootte van de markt voor deze alternatieve eiwitten nog beperkt.
De Rabobank verwacht dat de Europese markt voor vleesvervangers in 2035 verachtvoudigd is. Met een gemiddelde jaarlijkse volumegroei van 15% groeit deze productgroep naar verwachting harder dan enig andere voedingscategorie.

De eigen gezondheid is voor veel consumenten met name een belangrijk argument om te kiezen voor met name melkvervangers. Gezondheid speelt ook mee in de keuze van consumenten voor vleesvervangers. Met name de babyboomers zijn om gezondheidsredenen bewust minder vlees gaan eten.

Voor vleesvervangers zijn het klimaat en dierenwelzijn ook belangrijke beweegredenen. Consumenten maken zich druk bijvoorbeeld om de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing of het welzijn van dieren in de veehouderij.

groeifactoren vlees- en zuivelvervangers

Figuur 2: groeifactoren vlees- en zuivelvervangers

Bron: Rabobank (2021)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.