De overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten houdt de gemoederen flink bezig. Er wordt gesproken over een eiwittransitie. Maar hoe hard gaat het nou echt? Wat is de impact op de zuivel-, vlees- en akkerbouwsectoren? En wat nou als de eiwittransitie toch een stuk harder gaat dan gedacht? In dit artikel geven we antwoord op die vragen en delen we onze verwachtingen.
De Rabobank zet al die vragen op een rijtje en geeft er in dit artikel uitgebreid antwoord op.
Het artikel in het kort
Quotes uit het artikel
De eigen gezondheid is voor veel consumenten met name een belangrijk argument om te kiezen voor met name melkvervangers. Gezondheid speelt ook mee in de keuze van consumenten voor vleesvervangers. Met name de babyboomers zijn om gezondheidsredenen bewust minder vlees gaan eten.
Voor vleesvervangers zijn het klimaat en dierenwelzijn ook belangrijke beweegredenen. Consumenten maken zich druk bijvoorbeeld om de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing of het welzijn van dieren in de veehouderij.
groeifactoren vlees- en zuivelvervangers
Bron: Rabobank (2021)