Berichten over: MaatschapWij

tiny house maatschapwij

De luxe van een kleine footprint

“Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn. Wij wonen in een kleine gemeenschap in een zelfgebouwd klein houten huis met een tiny footprint. Het levert je zoveel op”, aldus Iris van Asselt, die met haar vriend Roland en dochters Ize en Lune woont in een community van tien kleine houten huizen in Koedijk, opgezet door LiberTerra.

Lees verder »

erve kiekebos empe maatschapwij

Verbinden van land, boer en burger

Jaap Fris ging samen met Niels Moshagen – na jaren van voorbereiding – in 2022 van start met de regeneratieve gemeenschapsboerderij Erve Kiekebos in het Gelderse Empe. Ze verbinden land, boer en burger, telen gezonde groenten en fruit voor buurtbewoners door in harmonie met de natuur te boeren en zijn een inspiratieplek voor iedereen die betrokken wil zijn en wil meewerken aan de transitie. 

Lees verder »

maatschapwij ruilen

Lenen is het nieuwe hebben. Dit zijn de leukste ruil- en deelplatformen

In een wereld waar meer dan genoeg is en grondstoffen steeds schaarser worden kunnen we eigenlijk niet anders dan op een bewustere manier consumeren. Waarom kopen als je ook kunt lenen? Auto’s, scooters, werkruimtes, gereedschap, fietsen … over een paar jaar is de deel- en ruileconomie de norm.

Lees verder »

Huisarts Machteld Huber: “Landbouw zou om gezondheid moeten draaien”

Als het aan huisarts en onderzoeker Machteld Huber ligt, is het voedselsysteem van de toekomst lokaal, biologisch en verbonden. Dat is namelijk niet alleen gezonder voor de Aarde, maar ook voor onszelf.

Lees verder »

Waarom we niet het kapitalisme, maar ‘degrowth’ moeten verinnerlijken

De alsmaar groeiende economie dendert niet alleen over de grenzen van de Aarde, maar ook over onze eigen grenzen heen. Met als gevolg dat we constant ‘aan’ staan en meer consument dan mens zijn geworden. De oplossing? Degrowth. Want zodra we niet langer op groei, maar op ‘ontgroeien’ focussen verandert alles.

Lees verder »

Geen school, geen klaslokaal, geen leerkracht. Bij ‘natuurlijk leren’ is het leven zelf de leerschool

De kinderen van Petra Smolders en Robbert Vesseur gaan niet naar school. Niet alleen vanwege het nomadische bestaan dat het gezin sinds 2013 leidt, maar vooral vanuit de overtuiging dat het leven zelf genoeg biedt om van te leren. En dat daar geen school, geen klaslokaal, geen methodes en geen leerkrachten voor nodig zijn. In dit gastblog vertelt Petra over hun visie op Natuurlijk Leren en hoe dat in de praktijk gaat voor dochter Doris en zoon Iza.

Lees verder »

Consuminderen in je kledingkast: zo maak je een capsule garderobe

Een kleine collectie kleding, schoenen en accessoires is overzichtelijk, heeft een lagere ecologische voetafdruk en voorkomt spijt-aankopen. Ga de uitdaging aan en stel je eigen ‘capsule garderobe’ samen. Deze tips helpen je op weg.

Lees verder »

Onbereikbaar zijn in een wereld die 24/7 ‘aan’ staat

Met het aanbreken van de vakantie stromen de out-of-office berichten binnen. In toenemende mate zijn ze voorzien van ‘als je me toch nodig hebt, kun je me bereiken op…’ disclaimers. Hoe onbereikbaar zijn we nog in een samenleving die 24/7 ‘aan’ staat?

Lees verder »

Mentaal zitten we aan onze tax: Hebben we meer psychiaters nodig of elkaar?

Wie psychische hulp nodig heeft, komt op een wachtlijst. De GGZ roept om meer psychiaters. Is dat de oplossing voor al onze problemen of is het tijd voor radicale verandering? Deze psychiaters gaan voor het laatste. 

Lees verder »

Hoe zou ons onderwijs eruit zien als we ons vaker afvragen waar school eigenlijk voor bedoeld is?

Juliëtte Schraauwers ziet dat kinderen, ouders en leerkrachten gevangen zitten in een hopeloos verouderd, lineair en door de economie aangedreven onderwijssysteem. Met NOWSCHOOL biedt zij een alternatieve visie: een adaptief lerend ecosysteem dat holistisch en toekomstbestendig is. De belangrijkste vraag die daarbij centraal staat: ‘Waar is school voor bedoeld?’

Lees verder »

Van consument naar mens: waarom ik nóg een jaar niks nieuws ga kopen

Zowel voor ons mentale welzijn als voor het welzijn van de Aarde is consuminderen misschien wel het beste wat we kunnen doen. Daarom ging ik vorig jaar de uitdaging aan: 365 dagen lang niks nieuws kopen. Inmiddels zit het eerste jaar erop, doen ruim 6.500 mensen mee en ga ik nog een jaartje door. Sluit jij je ook aan? 

Lees verder »

Deze docent vindt het economieonderwijs te eenzijdig: “Het marktmodel is maar één werkelijkheid”

Vijf jaar geleden maakte Bastiaan van der Broek de overstap van het bedrijfsleven naar het middelbaar onderwijs met een belangrijke missie: het economieonderwijs van binnenuit veranderen. Dat moet volgens de docent drastisch op de schop. Hij pleit voor onderwijs dat dienstbaar is aan een menswaardige economie met respect voor de levende planeet. Bastiaan: “Ik vind dat leerlingen moeten weten dat de planeet grenzen heeft en niet hoe ze een conjunctuur moeten dempen.”

Lees verder »