Berichten over: MaatschapWij

Heggen planten voor een leefbare aarde

Hoopheggen plant zoveel mogelijk heggen om de biodiversiteit en het landschap in één generatie te herstellen. Daarnaast wil Hoopheggen zoveel mogelijk mensen verbinden met de natuur én met elkaar.

Lees verder »

MaatschapWij les voedselbos

MaatschapWij: Lesgeven in een voedselbos

Er hoeft geen nieuwe blog meer te worden geschreven over dat het niet goed gaat met het tegengaan van de opwarming van de aarde. We weten het namelijk wel. Als docent ben ik gestopt met het prediken van hoe slecht het allemaal gaat.

Lees verder »

MaatschapWij cadeaus

MaatschapWij: Geef elkaar dit jaar hoop en handelingsperspectief cadeau

In een tijd waarin de wereld schreeuwt om actie, lijkt hoop een schaars goed te worden. Klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en toenemende sociale ongelijkheid zetten onze leefwereld onder druk. Maar wat als we die hoop cadeau konden doen, door onze geliefden en collega’s een tastbaar stukje inspiratie te geven om de wereld mooier te maken? Dat kan. De Groene ActieBox, een initiatief van ZustainaBox, laat zien hoe kleine veranderingen grote impact kunnen hebben.

Lees verder »

MaatschapWij: Menselijke waardigheid en geld

Dagelijks maken we keuzes rondom geld. Wat geef je uit? Hoe ga je om met vermogen? Wat heb je nodig voor de toekomst? Maar niet alles heeft een prijs. Sommige dingen hebben alleen een waarde. Hoe kan je waardigheid meenemen in je financiële beslissingen?

Lees verder »

MaatschapWij no waste week

4 tips voor de Zero Waste Week Amsterdam

Amsterdam is van 13 tot en met 19 oktober het decor van de Zero Waste Week, een meerdaags festival dat zich richt op verspillings- en afvalvrij leven en ondernemen.

Lees verder »

maatschapwij wereld delicaat doos

Ieder bedrijf heeft een Klimaatburgemeester nodig

Nu de economie weer een beetje begint aan te trekken, trekt de ene na de andere opvallende advertentie voor het werven van personeel aan ons voorbij. Bedrijven lijken zich echter nog niet bewust te zijn van het belang van een focus op duurzaamheid en/of maatschappelijke impact in hun HR-beleid.

Lees verder »

MaatschapWij boek flyer

Betekenisvolle boeken in september 2024

De Betekenis Boekenclub, een initiatief van OMO, gaat voorbij aan actualiteiten en hypes, maar belicht boeken met kwaliteit en inhoudelijke kracht. Door aandacht te besteden aan boeken die ertoe doen, ontstaat een mooie bibliotheek van betekenisvolle boeken waar geïnteresseerden eindeloos uit kunnen putten.

Lees verder »

Leren van je tuin, een maakbare wereld

Tussen weilanden en sloten in het zuidoosten van Friesland ligt een kleine oase. De laatste vijftien jaar hebben Rien en Elly de plek omgetoverd tot een organische en poëtische dwaaltuin die blijft verrassen. In een korte serie verhalen probeert Rien van zijn tuin te leren. Dit keer aandacht voor de maakbare wereld.

Lees verder »

MaatschapWij zorgzame voeding

MaatschapWij: Pak de regie over je eigen gezondheid: tips voor zorgzame voeding

“Het gros van onze chronische ziekten, dat zich op steeds jongere leeftijd openbaart, is een normale reactie op onze abnormale omgeving wat betreft voeding en leefstijl.

Lees verder »

MaatschapWij leestips

MaatschapWij: Betekenisvolle boeken juli 2024

OMO geeft maandelijks waardevolle leestips.

Lees verder »

MaatschapWij Willem Ferwerda

Ecoloog Willem Ferwerda: onze toekomst ligt in regeneratieve landschappen

De mens denkt vaak lineair, terwijl het ecosysteem op aarde een geheel eigen dynamiek kent. “En daarin is het leven allesbepalend”, stelt Willem Ferwerda, die met Commonland wereldwijd landschappen herstelt. “Die potentie van leven hoort bij de natuur en zit ook in ons, als menselijke soort. Daarom is aanpassen aan veranderingen net zo onvermijdelijk als de verliezen die we nu lijden. Linksom of rechtsom bewegen we naar regeneratieve landschappen, want dáár ligt onze toekomst.”

Lees verder »

maatschapwij gereedschap

In een samenleving waar wegwerp de norm is, is spullen repareren rebels

Onze kapotte spullen belanden al snel in de vuilnisbak. We weten niet hoe we ze kunnen fixen en reparatie is duur of zelfs onmogelijk. Hoe maken we van repareren het nieuwe normaal in een samenleving waar take-make-waste de standaard is?

Lees verder »