We dromen veelal in beelden, die we dan – eenmaal wakker – achter elkaar zetten om er zo een verhaal van te kunnen maken. Vaak is de volgorde van de beelden niet zo duidelijk, lijken ze tegelijkertijd plaats te vinden in onze droom. Plaats en tijd nemen het in onze droomwereld niet zo nauw. Terwijl we met ons dagbewustzijn alles willen ordenen in een causaal verband: eerst gebeurde er dit …, daardoor gebeurde dat … .
De beelden nemen we vervolgens letterlijk: we plaatsen ze zo vanuit onze droomwereld in ons dagbewustzijn. We knippen de beelden los van elkaar en voegen er betekenis aan toe. Want zo hebben we het geleerd en be-grijpen we de wereld om ons heen.
Kunnen we de droom ook vanuit de werkelijkheid van het nachtbewustzijn benaderen? Zonder dat we de droom direct willen begrijpen, de droom tot ons laten spreken? Ik probeer het zelf als volgt: wanneer ik een droom hoor, drink ik als het ware de droom eerst in. Ik voel de energie. Ik let op de wendingen in de droom. Door de beelden heen laat ik mij zakken in een diepere betekenis van de droombeelden. Als voorbeeld een recente droom van een vriend van mij van begin 40. Hij woont alleen:
Ik ga trouwen. Ik ben druk bezig met de voorbereidingen. Ik ben alleen in de kamer. Mijn kleding hangt in de kamer. De ruimte waarin de kleding hangt ziet er uit als de achterbank van een auto waar ik het kan ophangen. De kleding bestaat uit verschillende losse stukken, allemaal wit. Ik voel mij helemaal tevreden en oké.
Wanneer je het beeld van trouwen letterlijk neemt, gaat de man binnenkort trouwen met een partner. Maar waar is die partner dan? En wat vreemd, die achterbank van een auto. Nog even en je gedachten schieten alle kanten op om de droom te verklaren.
Nadat hij zijn droom heeft verteld kijken we elkaar aan. We zijn beiden geraakt en beseffen waar deze droom over gaat. Door alles wat hij heeft mee gemaakt, voelt hij zich van binnen vaak in verschillende stukken uiteen liggen. De droom kondigt aan dat hij ‘met zichzelf gaat trouwen’: hij mag meer uit één stuk gaan worden.
De droom gaat niet over wat hij in de wereld overdag gaat doen, maar hoe hij op zielsniveau een volgende stap zet.
Website Maarten van Rootselaar