Luttenbergers zijn kuilengravers

Columnist Hennie Vrielink legt een link tussen de prehistorie en het gatgraven op het Luttenbergs Feest.

Interessant? Deel het artikel

Hoogtekaart Luttenberg Herman Holtmaat, Hennie Vrielink
Hoogtekaart Luttenberg

Op de hoogtekaart van de Luttenberg met verschillende kleuren is het gebied in het midden wit. Zou dit de eeuwige sneeuw zijn op de kleine berg van 31 meter boven NAP? Tijdens de voorlaatste ijstijd van zo’n 150.000 jaar geleden is weliswaar de Luttenberg ontstaan, maar de sneeuw en het ijs zijn al lang weggesmolten. De verschillende kleuren op de hoogtekaart geven de verschillende hoogtes aan en wit is de kleur van het hoogste gebied. Aflopende hoogtes van wit naar rood, naar geel, naar groen en tenslotte naar het laagst gelegen lichtgroen. Als je goed naar de hoogtekaart kijkt, kun je heel wat opmerkelijke zaken ontdekken.

Ter oriëntatie: linksonder de kleine witte vierkante rechthoekjes zijn de bungalows en stacaravans van de camping en helemaal rechtsboven de oude boerderij Norp in de Boerschop. De huidige Bergweg (vroeger de Bovenweg} op de grens van rood en geel is duidelijk te zien. Als je vanaf Norp naar beneden gaat en de Butzelaarstraat oversteekt zie je de opvallende zandkuil van Spieken; tot nu toe het grootste gat dat Luttenbergers hebben uitgegraven. Deze plek wordt ‘De Koele’ genoemd en iedereen weet dan waarover je het hebt. Vanaf de zandkuil zijn er meerdere elkaar overlappende uitgesleten karresporen te zien, die over de berghelling naar het zuidwesten lopen en deel uitmaakten van de vroegere zuidelijke weg van de Boerschop naar de middeleeuwse katholieke Plaskerk in Raalte.

Nu zijn dat de Korbeldsweg en Het Rot. Ook liep er een weg van de Boerschop door Linderte naar Raalte en deze noordtak is op de hoogtekaart minder goed te zien, maar als je goed kijkt kun je ook deze route traceren. Rechtsonder in het geelgroene gebied op de hellingen van de Luttenberg zie je lange smalle stroken in het landschap. Dit is de Enk van Luttenberg en vroeger hadden de boeren uit de Boerschop hier hun bouwlanden voor met name roggebouw. Niet voor niks werden dit de Lange Stukken genoemd en zijn nu nog duidelijk te herkennen op de hoogtekaart, terwijl je er niets meer van ziet als je over de Bergweg loopt.

Ook opmerkelijk is dat het erop lijkt dat in het rode gebied linksonder aan de kant van de Achterberg de berg enigszins is aangevreten; hier haalden de Luttenbergers vroeger zand uit de berg. Ook op andere plekken op de berg kom je ze tegen. Deze zandgaten zijn nu nog duidelijk te zien als je over de berg loopt. Luttenbergers waren al jarenlang gatgravers, al lang voordat dit een traditie werd tijdens het Luttenbergs Feest. Maar het meest tot de verbeelding spreken de twee ronde naast elkaar gelegen gaten aan de bovenkant van de kaart. Die hebben wel iets weg van kraters in het maanlandschap. Iedere Luttenberger weet dat deze twee diepe ronde kuilen tussen de jeneverbesstruiken niets anders zijn dan de legendarische Witte Wievenkoelen. De Witte Wieven waren misschien wel de eerste gatgravers van Luttenberg.

.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden