Leonieke Kruit: De dag van de miljarden Honingbijen

Leonieke beschrijft de concurrentie tussen bijen.

Interessant? Deel het artikel

leonieke

Wat een geluk dat er een dag voor de Honingbijen bestaat. Bleef het maar bij deze ene dag, zou dat nog veel gelukkiger zijn. Die dag is er natuurlijk voor bedoeld, dat er nog meer bijenkasten bij moeten komen. Want de honingbijen staan op uitsterven en dan sterven de mensen daarna ook uit. Dat heeft Einstein gezegd en die kon het weten want het was een beroemd bijenkenner. Of niet? En aan de imkers de zware taak om de mensheid te redden door steeds meer honingbijen te gaan houden. Als helden worden ze aanbeden en het aantal bijenkasten stijgt en stijgt.

Inmiddels zijn er talloze onderzoeken in vele landen gedaan die uitwijzen dat honingbijen de wilde bijen, daaronder ook de hommels, beconcurreren. Door de wilde bijenkenners is onderzocht, dat één kast honingbijen per km2 kan en meer niet. Maar dat mag de pret van de imkers niet drukken. Waar twee jaar geleden 1 kast honingbijen stond, stonden er vorig jaar twee en dit jaar vier. Want er is genoeg te halen, als je tenminste niet meerekent wat er allemaal bijgevoerd moet worden en de kilometers die worden verreden om die kasten op een plek te plaatsen waar tenminste iets te halen valt. Of de grondeigenaar dat nu goed vindt of niet. Als je de wereld wilt redden, moet die wereld dat maar op de koop toe nemen.

Bovendien hebben de imkers zelf ook veel onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat er helemaal geen concurrentie is. Ooit las ik van zo’n imker, dat honingbijen helemaal geen wilde bijen wegjagen. Dat hadden ze nooit gezien, dus dat bestond niet. En oh! Wat zien die imkers veel. Een oude imker wist me te vertellen, dat er geen honingbijen op mijn bloemen in de tuin kwamen, want ze vliegen uitsluitend op grote aantallen bloemen. Dat had ik dus helemaal verkeerd gezien.

Natuurlijk hebben de honingbijen als ze niet vechten, geen andere manieren om de wilde bijen het brood oftewel de honing uit de mond te stoten, zoals: de koek is op, dus de wilde bijen kunnen er naar fluiten; of wellicht chemische signalen. Daar werken heel veel insecten mee op heel veel verschillende fronten. Maar dat is door imkers ongetwijfeld ook onderzocht. Tenslotte is 1 kast honingbijen toch niet veel? Ook al zitten er 50.000 honingbijen in zo’n kast en al komen er van wilde bijen nooit zoveel tegelijk voor.

Ook zegt een imker, dat honingbijen heel goed in staat zijn om nectar en stuifmeel te delen met andere soorten. Dat is een interessante gedachte. Ik weet niet meer welke opper-imker dat heeft gezegd, maar ik zou graag weten hoe die denkt dat de honingbijen deze taak uitvoeren. En delen honingbijen de nectar wel en de wilde bijen zijn grote egoïsten, die niet delen? Gaan de honingbijen met korfjes vol nectar en stuifmeel op pad langs de nesten van wilde bijen om hun buit uit te delen? Ik denk dat het laatste het geval is, hoewel ik het nooit heb gezien, want ik zie niet zo veel. Maar het zou veel verklaren, o.a. waarom ik bijna geen wilde bijen meer in de tuin zie. Die zitten natuurlijk lui in hun nestjes te wachten tot die nijvere honingbijen langskomen met hun korfjes met nectar. Laatst was ik op een warme kapvlakte om naar wilde bijen te zoeken. De kapvlakte stond vol met bloeiende braam en framboos. Daar zitten altijd veel hommels op. Maar overal vlogen honingbijen, duizenden schat ik, en ik heb daar niet één hommel gezien. Geen wonder, die dikke, luie hommels zaten in hun raatjes te wachten op de leverdienst.

Als ik aan een imker vertel dat ik door die concurrentie nauwelijks meer wilde bijen in mijn tuin zie, dan is het antwoord: oh, maar dan heeft u te weinig bloemen in uw tuin. Ja, dat zal het zijn. Degene die dat zegt, mag hier de bloeiende planten komen tellen en adviseren wat ik er nog meer bij kan zaaien.

Ik kijk hier dus nauwelijks nog naar wilde bijen en ik wordt buitengewoon bedroefd als ik er aan denk, dat dit op vele plaatsen het geval is en niet alleen in mijn eigen tuin. Imkers zijn rücksichtslose mensen, die alleen aan hun eigen opbrengst aan honing denken en die het liefst hebben, dat anderen ze gaan voeren.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant