Klaterklanken op Landgoed de Haere: Extra programma’s in samenwerking met ArtEZ conservatoria Arnhem en Zwolle

Interessant? Deel het artikel

'@eigen foto klaterklanken

Klaterklanken, het openluchtfestival voor klassieke en nieuwe muziek, is dit jaar ook te bezoeken op zondag 18 juli op Langoed de Haere in Olst bij Deventer. Het festival bestaat onder andere uit concertwandelingen met optredens van Calefax, Lidy Blijdorp, James Oesi, The Zoo en Thomas Dulfer. Het festival heeft het programmaonderdeel Miniaturen toegevoegd met optredens van jonge musici, afkomstig van de ArtEZ conservatoria uit Arnhem en Zwolle en een programma met tubamusicus Luc Geraats.

De eerste drie edities van Klaterklanken waren in 2017, 2018 en 2019 op de Buitenplaats Elswout in Overveen. Naast Elswout (10 en 11 juli) en Landgoed de Haere (18 juli) vindt het festival dit jaar ook plaats op Kasteel Rosendael in Rozendaal bij Arnhem (25 juli). Vorig jaar is Klaterklanken afgelast vanwege de coronapandemie. De opzet van Klaterklanken, met concertwandelingen in de natuur, maakt een coronaproof editie in juli 2021 mogelijk. Het aantal concerten is aangepast en het aantal bezoekers wordt beperkt.

Kern van Klaterklanken zijn de concertwandelingen waarbij Calefax, Lidy Blijdorp, James Oesi, The Zoo (met o.a. Merel Vercammen) en Thomas Dulfer miniconcerten geven op 5 verborgen plekken op Landgoed de Haere. Het publiek weet van tevoren niet waar de concerten zijn en wat er gespeeld gaat worden. Een gids leidt het publiek van 30 personen langs de 5 locaties. In totaal zijn er 9 concertwandelingen en 3 speciale familiewandelingen. De dag wordt afgesloten met een interactief slotconcert van het Haagse ensemble But What About.

Miniatuurtjes

Studenten aan het ArtEZ conservatorium, fluitiste Ilaya Esajas en het Kobari Trio, presenteren tijdens Klaterklanken het randprogramma Miniatuurtjes, een aanstekelijke serie van mini acts die de voorbode zijn bij de concertwandelingen.

Miniatuurtjes sluit aan bij de missie van Klaterklanken om vooral jonge musici te presenteren die opvallen wegens hun uitzonderlijk talent en al op vroege leeftijd grote prestaties leveren. Naast het jonge talent nodigt Klaterklanken altijd een gevestigd ensemble uit die qua lef en visie een voorbeeld zijn voor de jongere generatie. Het blaaskwintet Calefax verzorgt dit jaar deze rol. Miniatuurtjes is tot stand gekomen door een bijdrage van de provincie Gelderland en een crowdfunding actie van Klaterklanken bij Voordekunst.nl die nog t/m 1 juli loopt.

Familieprogramma’s

Net zoals voorgaande jaren zijn er naast de concertwandelingen ook familieconcerten. Op Kasteel Rosendael en Landgoed de Haere is de veelgeprezen en succesvolle familieproductie Be Mozart 4+ te zien van het ensemble van acteur Ton Meijer. Een interactieve en komische voorstelling over hoe het is om een wonderkind te zijn.

Klaterklanken

Het succes van de eerdere edities van Klaterklanken kwam onder meer door de combinatie van de ongedwongen miniconcerten op de verrassende locaties midden in de natuur. Net zoals in de voorgaande jaren laten de musici ook dit jaar hun muzikale visie horen op de romantische klaterende beekjes, de statige gebouwen, de resten van de IJssellinie, de fluitende vogels en de geheimzinnige bosschages op Landgoed de Haere. Klaterklanken richt zich vooral op jonge musici met oog en oor voor het muzikale avontuur. Het festival streeft er nadrukkelijk niet naar om een doorsnee concertprogrammering te verplaatsen van de concertzaal naar de buitenlucht.

Landgoed De Haere

De Haere is een havezate aan de rivier de IJssel in de buurtschap Hengforden onder de gemeente Olst-Wijhe, ongeveer 7 km ten noorden van Deventer. Het landgoed is sinds 1996 in het bezit van IJssellandschap. De Haere is 130 ha groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland. Op het landgoed bevindt zich een namaakruïne, de grootste zonnewijzer van Europa en de restanten van een omvangrijk verdedigingsstelsel uit de Koude Oorlog, de IJssellinie.

Deelnemende musici

Calefax
De vijf rietblazers van Calefax zijn de uitvinders van het rietkwintet en staan al meer dan 35 jaar bekend om hun virtuoze spel, energieke podiumpresentatie en de briljante arrangementen. De mannen zijn een inspiratie voor veel generaties nieuwe en jonge musici.

Lidy Blijdorp
Celliste Lidy Blijdorp scoorde vorig jaar maar liefst twee Edisons voor haar debuut CD Journeyers met werken van onder andere Zoltán Kodály. Het NRC roemde haar adembenemende muzikaliteit en haar enorme vertelkracht.

James Oesi
James Oesi is één van de weinige musici die de contrabas als solo-instrument hanteren. Oesi maakte faam op diverse festivals waarin hij programma’s bracht met werken van Bach, Beethoven en Rachmaninoff. Radio 4 noemde zijn optreden op Wonderfeel in 2016 als een van de hoogtepunten van het festival.

The Zoo
The Zoo is één de projecten van de jonge violiste Merel Vercammen waarin zij samen met uiteenlopende musici op zoek gaat naar de reikwijdte van de geïmproviseerde muziek. De gelijknamige CD, die Vercammen maakte naar aanleiding van The Zoo werd alom geprezen. Vercammen gelooft in de kracht van ter plekke muziek maken. Het resultaat is een unieke uitvoering, die er nooit eerder was en nooit zal worden herhaald, die de sfeer van tijd en plaats in geluid begrijpt. Op Klaterklanken neemt Vercammen Wilco Oomkens (accordeon), Bernadeta Astari (zang) en Ties Mellema (saxofoon) mee.

Thomas Dulfer
Fagottist Thomas Dulfer studeerde in 2018 af aan het Conservatorium Den Haag met een 10. Daarnaast is hij ook wetenschapper op het gebied van hart en vaatziekten. Beide professies verenigde hij onder andere in zijn werk Symphony of Hearts waarbij Dulfer door middel van sensoren de hartslagen van het publiek omzette in muziek.

Ton Meijer Ensemble
Acteur Ton Meijer loopt al langer mee in het theatercircuit en heeft de laatste jaren vanuit zijn passie voor klassieke muziek zijn draai gevonden in muzikale voorstellingen voor kinderen met oa. de succesvolle voorstellingen Be Bach en Be Mozart. In deze laatstgenoemde productie neemt Meijer de kinderen mee naar het leven in 1760, de tijd en de wereld waarin Mozart leefde. Hoe is het om een wonderkind te zijn? Zo jong al zoveel te reizen en optreden? Het ensemble bestaat uit violiste Joanna Trzcionkowska, cellist Fred Edelen, klavecimbelspeler Christina Edelen en operazangeres Marije van Stralen.

But What About
Het Haagse ensemble But What About (BWA) verzorgt het slotconcert. Voor deze afsluiter is altijd een grote rol weggelegd voor het publiek. BWA transformeert in hun programma Just Press Play de locatie in een muzikale speeltuin. BWA bestaat uit 3 musici (percussionist, accordeonist, contrabassist en (bas)klarinettist). BWA besloot na het winnen van de Kamermuziekprijs Rotterdam serieus werk te maken van hun muzikale carrière.

KAARVERKOOPINFORMATIE
Kaarten voor
Buitenplaats Elswout, Landgoed de Haere, Kasteel Rosendael zijn te koop via www.klaterklanken.nl en voor Kasteel Rosendael ook via www.musisenstadstheater.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.