Kijken in de keuken van Refik Köse: Karniyarik

Karniyarik oftewel gevulde aubergine is een typisch Turks gerecht. De aubergines worden gevuld met gehakt, en ojé, ik vergeet te vertellen dat de aubergines enorm zacht zijn en heel lekker in combinatie met het gehakt. De aubergines zijn zacht doordat ze eerst worden gebakken in olie en vervolgens de oven ingaan.

Interessant? Deel het artikel

keuken

De keuken is echt zo’n plek waar je de bewoners van het huis kunt leren kennen. Daarom vragen we Sallanders in deze rubriek ons een kijkje in hun keuken te geven. Hoe ze over eten denken, welke waarde ze eraan hechten en natuurlijk zijn we nieuwsgierig naar gerechten. Eerder verschenen recepten vind je hier.

Beschrijving

Karni yarik, of ook wel gespleten buik, is een Turks warm gerecht bestaande uit gesneden aubergines die gevuld zijn met gehakt en groente.

Aantal personen

4

Bereidingstijd

60 min

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 1 ui
  • een bosje peterselie
  • 1 tomaat
  • 1 groene peper
  • een halve rode peper
  • 200 gram kalfsgehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper

Ingrediënten van de saus

  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • halve theeglas water
  • Bereiding van de aubergines en gehakt
  • Was de aubergines.
  • Schil een reepje van beide kanten van de aubergine af.
  • Tussen de stukjes die geschild zijn, maak je in de lengte een snee met een mes. De snee moet tot de helft van de aubergine diep zijn. Herhaal dit bij alle aubergines.
  • Pak een frituurpan. Als de olie klaar is om in te bakken, leg je de aubergines er in. De aubergines bak je voor ongeveer 5 minuten totdat ze zacht zijn van binnen.
  • Haal de aubergines eruit. Leg ze in een schaal.
  • Maak een grotere opening bij de snee door er met een lepel een paar keer doorheen te gaan. Dit doe je zodat het gehakt er in kan.
  • Neem een koekenpan en voeg hier het gehakt aan toe en laat het gaar worden.
  • Snijd de ui, groene peper en rode peper in kleine Voeg deze toe aan de koekenpan.
  • Dit laat je allemaal goed bakken. Voeg nog de tomatenpuree toe. Roer goed door.
  • Snijd de tomaat en peterselie in kleine stukjes. Voeg deze ook toe aan de koekenpan.
  • Strooi de rode peper en zwarte peper in de koekenpan. Roer het hele mengsel nu goed door.

Bereiding van de saus

  • Neem weer een koekenpan.
  • Voeg hier de tomatenpuree en water aan toe. Laat het water een beetje koken en zorg ervoor dat de tomatenpuree is opgelost in het water.

Bereiding van de Karni Yarik

  • Leg het gehaktmengsel in de opening van de aubergines.
  • Op de aubergines kun je nu bijvoorbeeld een halve groene peper leggen.
  • Giet de saus in de schaal waar de aubergines in liggen (dus niet op de aubergines zelf).
  • Leg de aubergines in de voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 20 minuten.

 

EET SMAKELIJK!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.