Camera’s gaan steeds meer deel uitmaken van ons leven. De vraag of we dat een zegening van de moderne tijd moeten vinden is gecompliceerd. Er schuilt veel gevaar in. Gelukkig dat wij strenge regels hiervoor hebben, kijk hier. Of deze voorschriften altijd strikt nageleefd worden is een andere zaak. Ik denk dan ook, dat hierop niet één antwoord mogelijk is.
Door Kees Huls
Beveiligingscamera’s
Iedereen heeft natuurlijk het volste recht zijn familie, huis, auto en bedrijf te beveiligen met camera’s. Wat ooit begon met waakhonden, sloten met sleutels, beveiligd hang- en sluitwerk is nu uitgemond in bewakingscamera’s. Het risico bestaat wel dat deze misbruikt worden, bijvoorbeeld voor het begluren van werknemers, familieleden of buren. Ikzelf heb een deurbel met camera, zie hierboven, die ik gekocht heb om bij afwezigheid te communiceren met aanbellers, maar ik kan daarmee wel naar de overburen kijken.
Bewakingscamera’s
Deze vindt men in de openbare ruimte op wegen, in dorpen en steden. Ondanks alle mooie beloften dat deze alleen bedoeld zijn om situaties te monitoren en beloofd werd dat de opnames snel gewist zouden worden, blijkt dit niet het geval te zijn. Zo gebruikte de Belastingdienst beelden om bijtellingsontduikende leasewagenberijders op te sporen en zijn ook gemeentelijke sociale diensten vaak dankbare afnemers. Aan de andere kant spelen ze wel weer een steeds belangrijker rol in de misdaadbestrijding. De regels zouden dus strikt moeten worden: Alleen gebruiken bij ernstige vermoedens, zoals dat ook geldt voor huiszoekingen, telefoontaps enz. Volgens onze Grondwet, artikel 13 moet het briefgeheim behoudens vermelde uitzonderingen altijd gerespecteerd worden. Deze wet is van 1849, een tijd dat er nog geen telefoon, fax, internet en camera’s bestonden. Bedoeld wordt met dit artikel dat onze persoonlijke integriteit gewaarborgd moet zijn op het gebied van communicatie, dus ook de moderne -middelen.
Gevaren
Het grootste gevaar van dit alles is dat er toch veel meer over personen en situaties bewaard wordt. Met name geheime diensten, in welk land dan ook, hebben op dit gebied een slechte reputatie. Wij moeten vertrouwen op onze democratie om dit grondig te blijven controleren. Overigens moeten ook de opslaggegevens van mobiele telefoons onder het briefgeheim vallen, want deze geven voor de meeste mensen hun hele dagelijks bewegen weer.
Ik heb niets te verbergen, dus geen probleem
Een veelgehoord argument, maar dat is reageren vanuit de huidige situatie. Wat als deze verandert? Helaas zie je ook in Europa totalitaire tendensen. Denk aan Hongarije, Polen, Frankrijk en Vlaanderen. Ik denk dat de gemiddelde Nederlander nog wel intelligent genoeg is om partijen als Forum voor Domoren en Partij Voor Volksverlakking niet de benodigde ruimte te geven om onze democratie om zeep te helpen, maar je weet het nooit, kijk naar Duitsland 90 jaar geleden. We hebben toen geleerd dat teveel opgeslagen info in een veranderende tijd veel gevaar kan opleveren. Zo was iedere kaart van een Jood in ons bevolkingsregister in 1940 duidelijk met een ‘J’ gestempeld, waar de Duitsers dankbaar gebruik van maakten in hun onzalige plannen. Hoewel niet mijn favoriete land, is Groot Brittannië wel altijd trouw gebleven aan de ‘oude’ principes. Geen bevolkingsregister en geen identificatieplicht omdat dit ingaat tegen democratie. Wat dat betreft zijn wij hier wel in een afglijdende schaal terechtgekomen. Veel teveel info over ons wordt al door allerlei instanties gedeeld.
China
Waar ongebreidelde bewaking toe kan leiden zie je nu in China. Alles hangt vol met camera’s met gezichtsherkenning, waarmee elke stap die je maakt vastgelegd wordt en wanneer het zo uitkomt tegen je gebruikt kan worden. Dit bleek wel een voordeel in de bestrijding van corona, tot nu toe het enige land dat daarop volledig grip heeft gekregen en opflakkeringen direct aanpakt. Maar toch wegen de voordelen niet op tegen de nadelen, tenminste ik moet daar niets van weten.
Wanneer we deze neerwaartse spiraal niet stoppen zullen onze kleinkinderen misschien tegelijkertijd met hun DKTP- prik ook een mini video- en geluidsrecorder geïmplanteerd krijgen. Dat willen we toch niet?