Raapstelen of bladmoes is een typische voorjaarsgroente: de eerste groene blaadjes van het seizoen! Het zijn de jonge plantjes van diverse koolsoorten, zoals meiraap of Chinese kool, die als jong groen worden gegeten. Bewaar ze niet te lang, max drie dagen in de groentelade van de koelkast, liefst in een open zak of gewikkeld in een vochtige doek.
Direct uit de tuin op je bord is het lekkerst. Je koopt (of krijgt) de raapsteeltjes met wortel en al. Je kunt de houdbaarheid iets verlengen door de worteltjes van de raapstelen in een kommetje water te zetten.
Raapsteel heeft een pittige wat mosterdachtige smaak waar je vele kanten mee op kunt. Je kunt zowel de steeltjes als het blad eten, alleen de worteltjes snij je eraf. Vaak worden raapstelen (rauw) verwerkt in een aardappelstamppot of salades. Je wilt immers het liefst zoveel mogelijk van deze vitaminebommetjes gebruiken (bij verhitten slinken ze namelijk).
Schep ze dus rauw door warme groenten, zoals in onderstaande voorjaarschotel. Een lekkere en kleurrijke combi met zoete aardappel en kaas. Of verwerk ze in een puree, linzen, pasta of pittige salade met gember/sinaasappeldressing.
Heb je een grote voorraad raapstelen, dan kun je ze ook verwerken als bladgroen in sag paneer.
Raapstelen met zoete aardappel
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappelen*
- 1 el olie
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 bosjes raapstelen grof gehakt
- 2 el sojasaus
- 2 el groentebouillon
- 200 gr komijnkaas (in blokjes) en/of walnoten
Instructies
-
Snijd de zoete aardappelen in blokjes van 1,5 cm en kook ze in 15 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken.
-
Was de raapstelen, snijd de worteltjes eraf en hak in grove stukken.
-
Verhit olie in een wok of braadpan en roerbak de knoflook. Voeg vervolgens de zoete aardappelen toe en roerbak 2 minuten.
-
Doe de raapstelen, sojasaus en bouillon erbij en schep het geheel om tot de raapstelen net geslonken zijn.
-
Tot slot schep je de kaas erdoor of de walnoten erover.
-
Lekker met rijst.
Notities