Joop van der Wal: Verstoorde verhouding

Interessant? Deel het artikel

210729PxHere

Onze columnist Joop van der Wal mag graag zijn licht laten schijnen over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Vaak vanuit een verrassende invalshoek. Eerdere artikelen van zijn hand kunt u hier lezen.

Door Joop van der Wal

“Ik weet het niet meer,” zei Van Puffelen, “misschien schiet het me zo nog wel te binnen…”

“Ja, dat ken ik zo langzamerhand wel van jou, dan zit ik overmorgen nog op antwoord te wachten.”

Aan het woord was zijn echtgenote. Vroeger had ze misschien echt genoten, maar de laatste tijd beleefde ze weinig plezier aan haar echt-nietmeerzo-genoot. Ze hadden altijd samen de puzzels in de krant gemaakt. Samen kwamen ze er altijd wel uit, maar door zijn vergeetachtigheid bleven er steeds vaker puzzelhokjes leeg. Ze waren samen naar een training geweest om te proberen hun ouder wordende brein een beetje bij de les te houden. De juffrouw die de cursus gaf had haar stinkende best gedaan, vooral als ze vlak naast je kwam staan. Het had weinig uitgehaald. “Ach kom, hoe heet het ook alweer als je…” probeerde hij regelmatig. Zijn vrouw kon niet echt goed omgaan met zijn achteruitgang en riep dan geïrriteerd: “Dat weet je best Van Puffelen, en anders zoek je het maar op!”

Op zekere dag ontdekte buurman Van Wonderen tijdens een gezamenlijk kopje koffie dat in de puzzels in de krant alleen de verticale woorden ontbraken. Alle horizontale woorden waren keurig ingevuld, daar was geen fout in te ontdekken. “Wat zou daar nou de logica van zijn?” vroeg buurman zich hardop af. Vrouw Van P. keek hem een ogenblik sprakeloos aan. Dat gebeurde niet vaak, ze had altijd wel ergens iets van te zeggen. Buurman dacht wel eens dat bij de Van Puffelens het dagelijks uitgedeelde rantsoen aan woorden voor 95% bij mevrouw terecht kwam. Zoals veel mannen was meneer Van P. een man van weinig woorden, ongeveer vijf procent om precies te zijn. “Het zal toch niet zo zijn dat er in het alfabetisch verdeelcentrum de hoog-laag of links-rechts balans verstoord is geraakt?” Van Wonderen sprak de zin uit met de nodige argwaan: “Ik kan er eens een mailtje aan wagen Van Puffelen, wat denk je?” Die knikte, dus zo gezegd, zo gedaan.

Een week of twee later stuurde de Nationale Dictionaire Centrale een briefje terug met de volgende inhoud: “Tot onze spijt is enige tijd sprake geweest van een verticale dysfunctie bij de toekenning van de rantsoenen spraakwater. Die fout is nu hersteld. U kunt weer rekenen op een normale aanvoer van verticale woorden.”

Vanaf die dag leek Van Puffelen minder vergeetachtig en waren de puzzeltjes in de krant weer volledig ingevuld. Of ze daarvan ook echt genoten moet ik mevrouw Van Puffelen nog maar eens vragen. Als ik er aan denk…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *