Damast in Salland ins op zoek naar wat diverse Sallanders van social media vinden. Een zegen of tegen? Jenneke van Doesburg bekijkt dat vanuit het perspectief van ons vrije democratische land dus hoeft ze niet zo op har woorden te letten.
Eerdere bijdragen over dit onderwerp zijn hier te lezen.
Door Jenneke van Doesburg
Beste Hassan, Socials,; zegen of tegen? Je vroeg me hoe ik daarover denk. Tja, gelukkig leef ik al mijn hele leven in een democratisch land en heb nooit zó op mijn (kritische) woorden te hoeven letten als jij dat moest in Syrië. Al sinds mijn eerste salaris ben ik lid van Amnesty International, omdat ik vrijheid van meningsuiting een hoog goed vindt en vrije pers noodzakelijk om welke overheid dan ook te blijven prikkelen.
Maar nu heeft iedereen, journalist of niet, hoog- of laagopgeleid, grote of juist zeer beperkte woordenschat, vrijelijk toegang tot social media. Hele epistels kun je kwijt op Facebook, korte kreten op Twitter, foto’s, bewerkt, geflatteerd of puur, op Instagram. En er zijn er vast nog meer, maar daar maak ik als zestiger geen gebruik van (als ik er al van heb gehoord…)
Ik weet nog dat het splinternieuw was: Hyves, vlak voor de doorbraak van Facebook, was “the place to be” voor hippe gasten. WorldOnline van Nina Brink, een grote luchtkasteel was er niet destijds. En ik zat met collega’s op computerles, op woensdagmiddag naar Windesheim in Zwolle, om daar op de Katholieke Pabo ingewijd te worden in het bedienen van een personal computer, toen nog wel een kast die groter was dan je hele bureaumeubel. Er zaten een soort cassettebandjes in (wie weet nog wat een diskettebandje is?) Die liepen constant vast, dus we hebben heel wat koffie gedronken op die middagen. Vrij snel daarna werden het floppy’s, je weet wel, die liggen nu in het museum naast de fax, ook zo iets dat kwam en weer razendsnel verdween!
Maar goed, beetje bij beetje stapte ik het digitale tijdperk in, dat al in de jaren zeventig voorspeld was door de wetenschappelijke kabouter Plop van toen: Chriet Titulaer.
Maar je vraag ging over: zegen of vloek? De gigantische stroom van informatie is een zegen als je iets wilt weten. Snel opzoeken, geen woordenboek, encyclopedie of telefoongids kunnen ertegenaan. Wikipedia is mijn beste vriend! Ja, ik weet dat je de feiten altijd moet checken, voor zover mogelijk. Hartstikke handig en letterlijk álles is te leren via filmpjes van YouTube; van opera zingen tot sleutelen aan auto’s en alles wat daartussen zit! Helaas ook hoe je bommen moet maken en dat brengt me meteen naar de kant van de vloek.
Een regelrechte plaag voor de mensheid is de nepinfomatie, willens en wetens verbreiden van idiote en gevaarlijke complottheorieën , de verbale diarree die over je heen gesproeid wordt , het schelden, beledigen, doodwensen aan het adres van ieder die ergens iets over zegt wat de ééncelligen niet aanstaat.
Maar ja: het internet in al haar vormen, gevolgd door kunstmatige intelligentie, het heeft de wereld in zijn greep en we kunnen niet meer zonder en we komen er niet meer van af, het is een Doos van Pandora die een hele tijd heeft opengestaan. Ik hoop dat nuchter boerenverstand mag blijven werken…
Damast is ook benieuwd naar jouw mening over ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.