Janneke Dochter vanuit Heeten: hoe monumentaal is die kerk nou eigenlijk

Janneke Dochter vraagt zich oprecht af hoe monumentaal de kerk ín en vóór Heeten is. De toren, oké die kun je laten staan. Maar het gebouw er achter? En daarbij, je krijgt er voor geen enkele andere functie een begroting sluitend voor.

Interessant? Deel het artikel

kerk heeten

Als betrokken inwoonster bezocht Janneke Dochter de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Heeten dat “met het aantreden van enkele nieuwe, jeugdige, maar ook kundige bestuursleden” weer leven in de Heetense brouwerij heeft gekregen. Janneke blikt vier dagen terug op vier dorpsthema’s. En wie Janneke kent, weet dat hij er zelf ook mening over heeft.

Zoals over de toekomst van de kerk. Janneke schreef daar als eerder over en stelde voor de kapel van Stevenskamp in de verbouwplannen iets groter te maken, zodat de kerk niet meer nodig is als kerk. Je hebt dan je handen vrij voor andere dingen. Het zou zo maar eens een vrije gedachte geweest kunnen zijn waardoor de rest van Salland ook lef kreeg buiten de kerkelijke paden te denken als het over de toekomst van kerkgebouwen gaat.

De toekomst van de kerk. Daar wordt al volop over nagedacht, zowel door, als met, als zonder de geloofsgemeenschap. Belangrijk discussiepunt daarbij is steeds de monumentale status van het gebouw. Die status bezorgt velen (financiële) hoofdpijn.

Wat is de toegevoegde waarde van dit monument?

Janneke vraagt zich af wat de toegevoegde waarde van een dergelijk monument is, wanneer je bedenkt dat er in de gemeente eenzelfde soort monument is, eentje die wel als kerkgebouw behouden blijft, uit dezelfde tijd, en ik meen zelfs van dezelfde architect, en in ieder geval met dezelfde bouwstijl. Janneke meent in alle oprechtheid dat er eens nagedacht moet worden over mogelijkheden om van die monumentale status af te komen…

Janneke vreest namelijk dat de instandhoudingskosten, zelfs met de subsidiemogelijkheden die er zijn, vrijwel iedere vorm van exploitatie onmogelijk maken. Wanneer we nu alleen de toren zouden kunnen behouden, en de rest afbreken, dan hebben we wellicht wel exploitatiemogelijkheden. Dan zijn er voorbeelden genoeg te bedenken van op zijn minst kostenneutrale exploitatie.

Stof tot nadenken, hoopt Janneke. Janneke hoopt op verstandige reacties op haar ideeën.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.