Het gaat goed met de economie. Maar gaat het ook goed met de mens?

Interessant? Deel het artikel

'@pxhere spullen kopen

Op de radio hoorde ik het ‘verheugende’ nieuws dat het weer goed gaat met de economie. We zitten bijna weer op het oude niveau van voor corona. Alleen de cultuursector blijft nog achter, zeiden ze er bij. Ik dacht, wat gaat hier dan nou eigenlijk precies goed?

Door Agnes Heethaar

Er wordt dus weer veel geld verdiend. Mensen geven hun geld weer meer uit.
Maar waaraan?, vraag ik mij dan af. Niet aan cultuur dus. Aan de aanschaf van allerlei spullen misschien? Dan moet ik denken aan Earth Overshoot Day, de dag waarop wij meer gebruikt hebben dan dat de aarde kan geven. Elk jaar valt deze dag eerder in het jaar. Voor Nederland is die inmiddels al in april. Eigenlijk zijn de beschikbare voorraden dan op en nemen we meer dan de aarde aan kan.

Moeten we dus blij zijn met ‘het goede nieuws’ dat de economie weer aantrekt? Tegen het licht van alle problemen die we hebben met onze planeet en de gevolgen die we hier steeds meer van merken en zeker nog gáán merken, zou dit eigenlijk helemaal geen goed nieuws moeten zijn. Of je moet zeggen dat we van corona niks geleerd hebben, dat dat het nieuws is. Want meer uitgeven, ieder jaar maar weer meer dan anders, dat is toch helemaal geen nieuws?

Tenzij het geld besteed wordt aan de aanschaf van duurzame producten, als biologisch voedsel, kleding en zonnepanelen bijvoorbeeld. Of aan sport en beweging en ontspanning, omdat je daar als mens goed door voelt en het ook geen problemen veroorzaakt. Of dat we het geld uitgeven aan de cultuursector. Maar daar gaat het dus helemaal nog niet goed! Cultuur brengt mensen samen, cultuur laat ons genieten, cultuur geeft ons schoonheid, cultuur zorgt voor ontspanning. Als er nou iets is dat we broodnodig hebben is het wel cultuur.

Steeds maar weer heb ik het gevoel dat we in een omgedraaide wereld leven. Geld en macht boven welzijn en geluk. Hoe maf is dat? Wanneer gaan we dat zelf eens omdraaien, want wachten op een overheid lijkt zinloos. Die sluit maar een beetje aan bij waar de massa naar toebeweegt omdat ze dan later weer gekozen worden, ze hebben de macht de samenleving te veranderen maar doen dat op geen enkele manier.

Samenleving, wacht niet langer: maak je eigen keus en kies voor welzijn en geluk. Spullen geven je dat niet. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Het verlangen en het kunnen genieten zijn een veel groter goed dan bezit.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.