Hendrik Uittien: Botanicus in oorlogstijd

Nieuw boek van Michiel Bussink over een apolitieke geleerde, die tijdens de oorlog in het verzet ging en dit met de dood moest bekopen.

Interessant? Deel het artikel

Botanicus in Oorlogstijd Hendrik Uittien

Deze levendige biografie neemt de lezer mee in de wereld van de prille Nederlandse natuurbeweging en houdt ons een spiegel voor:  hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid en verwondering is?

Voordat hij als een van ‘de 23 van Trouw’ werd gefusilleerd, was Hendrik Uittien (1898-1944) een veelzijdig en in binnen- en buitenland gerespecteerd en botanicus. Hij schreef toegankelijke en humoristische verhalen over planten, volkscultuur, taal- en streekgeschiedenis. Grondig gedocumenteerd, met dank aan zijn grote verzameling eeuwenoude boeken.

Hendrik Uittien interesseerde zich niet voor politiek, totdat de opmars van de nazi’s zijn ogen opende. Toen de Jodenvervolging op gang kwam, bekende Uittien kleur.  Heimelijk, als medewerker van de illegale krant Trouw. Maar ook openlijk via de bloemen in zijn knoopsgat en een erudiete anti-nazistische lezing voor een volle universiteitszaal. Letterlijk en figuurlijk botste hij met een collega die zich ontpopte tot fanatieke NSB-burgemeester.

Deze levendige biografie neemt de lezers mee in de wereld van de botanie, de prille Nederlandse natuurbeweging en jonge wetenschap van de volkskunde. De wereld van Heimans en Thijsse, van  P.J. Meertens (‘Beerta’ in  ‘Het Bureau’) en de jonge Sicco Mansholt, maar ook die van SS’ers Himmler en Rauter en de dunne grenzen tussen pragmatisme en collaboratie, tussen morele stellingname en overmoed. Via zijn onderhoudende brieven en verhalen houdt Uittien ons een spiegel voor. Hoe om te gaan met discriminatie, onrechtvaardigheid en onvrijheid in een wereld die tegelijkertijd vol schoonheid en verwondering is?

Inkijkexemplaar >>

Verschijnt op 26 november 2021

Michiel Bussink (1968) schrijft over landbouw, voeding, natuur, landschap, cultuurhistorie en levensbeschouwing. Van hem verschenen eerder acht boeken, waaronder Lekker Landschap.

Titel Botanicus in oorlogstijd – Leven en werk van Hendrik Uittien
Auteur Michiel Bussink
Uitgever KNNV Uitgeverij
Uitvoering 14 x 21 cm, 224 p, hardcover
ISBN 9789050118316
Prijs € 24,95
Tags Biografie, botanie, Flora Neerlandica, wetenschap, natuurstudie, Nederlandse natuurbeweging, volkskunde, levensbeschouwing, tweede wereldoorlog, verzet, oorlogsgeschiedenis Deventer, Trouw, J.P Thijsse, Eli en Jacob Heimans

Vanaf 26 november verkrijgbaar in de boekhandel en via deze link.       

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden