Hasan Kadour vraagt een beetje menselijkheid van Wilders

Interessant? Deel het artikel

hassan kaddour

Laat ik beginnen te zeggen dat ik geen geloof aanhang. Ik ben geboren in een Moslim-familie, dus in die zin ben ik Moslim, maar – hoewel ik dat niet vaak expliciet zeg – uiteindelijk hang ik geen geloof aan. Het lijkt me belangrijk dat te weten, voor iets zeg over die laatste verkiezingsboodschap van de PVV, met die bloeddoorlopen woorden vol haat.

Door Hasan Kaddour

Alle Moslims worden in die boodschap in dezelfde emmer gegooid, ze worden allemaal als crimineel neergezet. Het advies is eigenlijk: maak ze af! Haat ze. Allemaal, de homo’s, de joden, de wereld, alle anderen, iedereen, haat ze!

Ik ben daar bang van, en bezorgd ook. Ik ben die sfeer van onverdraagzaamheid, van haat tussen geloven en doctrines juist ontvlucht. Ik kan jullie uit ervaring zeggen dat je die kant niet op moet willen. Uiteindelijk leidt dat tot destructie en ruïnes!

Wat speelt er in het hoofd van iemand die zo’n film maakt? De maker is ook mens, net zoals jij en ik, iemand die ook gewoon zijn tanden poetst, die ook lol heeft met zijn kinderen. Maar deze mens haat zelfs mensen uit zijn eigen land. Nederlanders die hier van origine wonen, soms christen, soms atheïst, soms jood, soms boedist en soms ook islamiet. Ik heb het dan niet over mensen uit Indonesië, Turkije of Marokko, maar over Nederlanders. Die worden ook gehaat door deze meneer. Rare politicus…

Nederland stond altijd bekend als een vrij land, een baken van vrij denken, waar een kerk, een synagoge en een moskee naast elkaar staan. Andere landen in de wereld kijken dat af en willen die vrijheid en tolerantie ook bereiken. Wordt dat beeld over Nederland nu vernietigd? Wilt u dat de wereld anders over uw land gaat denken?

Haat zit van binnen, het brand in je eigen lichaam. Intussen genieten anderen van het leven, gaan naar hun werk, zijn blij, drinken samen een kopje koffie, thee of een biertje. U zit met die haat. Dat vuurtje kan overslaan naar anderen. Er zijn in de wereld inmiddels al hele landen vernietigd door haat. Ik heb het in Syrië met eigen ogen gezien.

Wat zal ik zeggen meneer. U zult wel geen christen zijn. Want in dat geloof heb je een ander lief, gelijk je je zelf lief hebt. En niemand die meer tolerant was dan Jezus, zelfs naar zijn vijanden. Nee, u zult geen christen zijn. Maar ik vind u ook geen politicus. Want ik mis rationaliteit, intelligentie, filosofische benadering, logica… die sluiten haat allemaal uit.

Het is Nederland gelukt afstand te nemen van haar koloniale verleden. Het land is nu een blij land geworden met een prettig gezicht. Het is een land geworden waar iemand bestraft wordt als hij iets buiten de wet gedaan heeft. Niet omdat hij een ander geloof heeft, uit een ander land komt, een andere kleur heeft. Als je het over Isis hebt, ja, dan mag je straffe taal spreken. Als je het over geloofsfanatici hebt, dan moet je goed uitkijken. Maar ga niet generaliseren. Ik ben bang geworden van uw videoclip terwijl ik hier naar toe vluchtte om een veilig leven te kunnen leiden. Ik hoop dat als deze storm is gaan liggen, dat ik me straks weer in die veilige haven voel, een haven waar ik veilig ontvangen werd een paar jaar geleden.

Meneer Wilders, mag ik van u en beetje menselijkheid vragen?

Hasan Kaddour is vluchteling uit Syrië, neergestreken in Olst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Hasan Kadour vraagt een beetje menselijkheid van Wilders”

  1. Avatar

    Hallo Hassan, wat mooi in de kern weergegeven!
    Ik hoop dat door jouw verhaal veel mensen nog beter snappen wat haat kan bewerkstelligen, maar meer nog: wat liefde kan bewerkstelligen. Liefde voor een ander en liefde voor jezelf zijn twee kanten van de zelfde medaille.
    Bedankt Hassan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *