Hasan Kaddour: Sociale media Zegen of Tegen?: Een leven tussen schermen

Interessant? Deel het artikel

210529Pixabay
© Pixabay

Damast in Salland stelt regelmatig sociale thema’s aan de orde. We vragen auteurs daarbij ook iemand anders uit te nodigen zich over het artikel te buigen. In het thema ‘Social media zegen of tegen?’ een artikel van Hasan Kaddour. Eerdere bijdragen over dit onderwerp zijn hier te lezen.

Door Hasan Kaddour

Er is een gezegde van een beroemde Italiaanse schrijver:

Tools zoals Facebook en Twitter geven je het recht om te spreken met legioenen idioten. Met hen die elkaar vroeger alleen in bars spraken. Na twee glazen wijn werd hen het zwijgen opgelegd, zodat ze geen duidelijke schade aan de samenleving konden toebrengen. Maar nu verbeelden ze zich dat ze het recht om te spreken hebben als iemand, die de Nobelprijs heeft gekregen!! Echt een invasie van idioten.

Hierin zit waarschijnlijk heel veel waarheid! Toch gebruikte de Italiaanse schrijver Facebook om deze uitspraak te doen…

Het klinkt tenslotte grappig, maar het is wel wat heel vaak gebeurt.

Sociale media zijn ons leven binnengekomen en het is, zoals Harrie Kiekebosch het omschreef, een mengeling van media en samenleving. Het was een zeer plotselinge overgang van de elektronische krant (interactieve media) waar je een opmerking kon schrijven of delen en uw commentaar werd dan door de redactie van de site beoordeeld en werd vervolgens gecontroleerd. En pas dan werd het al dan niet gepubliceerd.

Plotseling bevonden mensen zich voor een blauw scherm waarmee ze kunnen schrijven, publiceren en zeggen wat ze willen zonder te worden verwijderd of gecontroleerd. In feite, als je goed nadenkt, is dat een enorme verantwoordelijkheid,

Voorheen schreef ik voor de Syrian News-website, waar mijn column onderworpen was aan censuur, beginnend met redigeren en vervolgens gepubliceerd werd. Soms overschreed ik politieke rode lijnen in die dictatoriale samenleving en dan werd mijn column niet gepubliceerd door de redactie. Deze procedure heeft me vele malen van arrestatie gered. Toen ik op Facebook ging was deze controle er niet meer en werd ik doodsbang!!

Op Facebook ben je verantwoordelijk voor je eigen woorden, je bent zelf de schrijver, redacteur, supervisor, waarnemer en uitgever!

Er zijn helaas best veel mensen die hun verantwoordelijkheid niet namen waardoor de sociale media een slechte reputatie kregen. Daarom blijven er steeds meer mensen daar weg omdat ze er bang voor geworden zijn.

Vriendschap of vijandschap

Je moet altijd onthouden wanneer je schrijft, dat er een groep is die nog steeds gelooft dat kraanwater in de keuken schoner is dan kraanwater in de badkamer.. ook al is het van één en dezelfde bron!

Misschien ligt hier het probleem van het omgaan met sociale media.

Het probleem ligt in wie er op Facebook, Twitter, Instagram en de rest van sociale media zitten, in wat je erop doet en schrijft,

Zo vaak moet je je glas tegen je zin in de keuken vullen!

Sociale media zijn op zich geen vijand, maar zijn wel in staat om onverwachte vijanden te maken.

Sociale netwerken zijn soms zo destructief, dat ze zichzelf zouden kunnen opeten Dit betekent dat zelfs de grootste netwerken er soms niet meer in slagen om deze misbruikers het zwijgen op te leggen.

Vooral degenen die zich verstoppen in donkerste onzichtbare krochten van het internet!

Een voorval gebeurde met een vriend van mij, een alom bekende journalist en tv-presentator in Syrië. Hij woont en werkt in Londen en is een populaire en felle tegenstander van het Assad-regime, al sinds het begin van de revolutie!

Mensen kregen een foto van hem te zien tijdens een etentje in Dubai. Aan tafel zat ook een voetballer die loyaal was aan Assad en een vertegenwoordiger die ook loyaal was.

Daarna kreeg hij een stortvloed van sociale media over zich heen, vol met verraad en beledigingen

Hij en ik hadden het daarover en mijn advies aan hem was om te zwijgen en voortaan weg te blijven van sociale media.

Het is net drijfzand

Elk woord dat u zegt, kan tegen u worden gebruikt

Het is onvermijdelijk om duizenden stoten te ontvangen uit zoveel onverwachte richtingen.

De andere richting

Ik wist echter dat mijn vriend, deze journalist, twee jaar geleden een baby had gekregen en dat hij dat nieuws op Facebook plaatste.

En wanneer u foto’s maakt tijdens uw reizen, is het eerste waar u aan denkt om ze op sociale media te plaatsen.

Nou, ik heb mijn universitaire graad behaald. Ook dat kan ertoe leiden om foto’s of video’s van jezelf te plaatsen.

Zelfs wereldberoemde mensen in sport, zang en zo, die door de media worden achtervolgd en gevolgd in hun bewegingen, nemen hun toevlucht tot het publiceren van hun vreugden en verdriet op sociale media.

De waarheid is dat sociale media geen andere parallelle wereld is, maar eerder een wereld die op ongewenste wijze onze persoonlijke ruimtes binnendringt,

Er hebben revoluties plaatsgevonden en belangrijke beleidslijnen zijn veranderd vanwege sociale media,
Hij speelde de rol van “Guevara”

Veel verhalen zouden zijn gewist als ze zich niet op sociale media hadden verspreid

Dan kom je op een punt dat het heel moeilijk is om weg te blijven van deze aanvallen. Ik ken iemand die zijn hele leven normaal probeert te zijn in zijn huis, in zijn eten en in zijn kwaliteit van leven.. Ik was zeer verrast toen ik zag dat hij toch een pagina op Facebook had!

Maar technologie en wetenschap nemen nooit genoegen met halve oplossingen, ze zullen domineren en doorgaan

En het verhaal speelt niet alleen bij de sociale media. Vandaag was ik aan het winkelen in de Plus-winkel en zag ik dat ze elektronische apparaten hadden geplaatst zodat je je boodschappen zelf kan betalen,

Ik keek naar deze apparaten die zich eigenlijk gedragen als werknemers. Deze robots zullen langzamerhand de plaats innemen van sommige medewerkers natuurlijk. Ik bedacht mezelf waar deze technologie sociaal gezien toe zal gaan leiden.

Hier in Nederland en in de hele wereld zijn er mensen die op technologie vertrouwen en het de beste en gemakkelijkste manier van leven vinden Ook zijn er juist mensen die verlangen naar terugkeer naar de hut, de natuur en het traditionele leven

Ik denk dat Nederland nu daadwerkelijk voor een belangrijke keuze staat. Ongebreidelde technologie of menselijkheid. Als je dat niet doet heb je over een paar jaar geen baan meer!

Misschien neig ik altijd al naar de natuur, maar ik hoor graag uw, mening hierover…

Hasan is voor de volgende aflevering in dit thema benieuwd hoe Jenneke van Doesburg hierover denkt en hierop wil reageren. Damast is ook benieuwd naar jouw verhaal bij het thema ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.