Hasan Kaddour. Mijn passie voor de Nederlandse politiek

Interessant? Deel het artikel

meeeee

Wat de Nederlandse politiek betreft, beschouw ik mezelf nog steeds als een beginner, dus mijn meningen over de verkiezingen zijn persoonlijke observaties die correct maar ook onjuist kunnen zijn. Mijn passie voor de Nederlandse politiek begon al direct bij mijn aankomst in Nederland. En hoe meer de verkiezingen naderden, hoe dieper ik in de Nederlandse politiek in het algemeen en haar partijen dook. Nu de verkiezingen voorbij zijn blijf ik toch wel met vragen zitten.

Door Hasan Kaddour

Vrijwel alleen aandacht voor Corona

Het was vanaf het begin van deze verkiezingscyclus duidelijk dat het Coronavirus een grote rol zou spelen bij deze verkiezingen en dat het regeringsbeleid nogal kronkelig was. Het bracht voor sommigen veel tegenslag, voor anderen juist voorspoed.

In extra tijd

Ik denk dat deze verkiezingen echt de verkiezingen van de 93e minuut waren, wanneer vergeleken met voetbalwedstrijden. Iedereen is op zoek naar een doelpunt in blessuretijd. Volgens een opinieonderzoek van de NOS besliste de helft van de kiezers pas een paar dagen voor de verkiezingen waarop ze zouden stemmen en een kwart pas op de dag zelf of toen ze het rode potlood oppakten.

Geïnteresseerd aan de zijlijn

Als persoon die met de grootste interesse de verkiezingen volgde, gaf ik eigenlijk weinig aandacht aan Mark Rutte, omdat ik er zeker van was dat hij toch wel op de voorgrond zou treden. Ik was alleen maar benieuwd of en hoeveel extra zetels hij zou winnen. Rutte was in staat om zijn positie veilig te stellen door op te treden als redder van, strijder voor en bevrijder van het hele Nederlandse volk van Corona. In dat elegante pak en met die geruststellende lichaamstaal probeerde hij de oer- Hollandse Vader des Vaderlands te zijn. Mark Rutte, zoals Winston Churchill was voor de Engelsen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat hij zich gestreeld zal voelen bij mijn vergelijking. Ondanks alle schandalen die zich vóór de verkiezingen hebben voorgedaan, was hij heel slim in staat als bekwame politicus deze slechte punten op anderen af te schuiven. Hij behaalde de overwinning door te focussen op een min of meer succesvolle Coronabestrijding. Als hij daarin succes te melden had verscheen hij zelf in de media, als er tegenslagen waren mocht de Minister van Volksgezondheid dat vertellen. Het bleek een heel effectief parcours voor hem, in tegenstelling tot voor het CDA.

D66

Tegelijkertijd lanceerde D66 een sterke vrouw, Sigrid Kaag, als verkiezingskanon. Zij betrad het strijdperk heel slim. Het voordeel van haar was dat zij zich niet gebonden achtte aan andere partijen en deze over het algemeen met open vizier en vriendelijk tegemoet trad. Een handige manoeuvre waardoor D66 naar mijn mening forse aantallen kiezers van zowel links als rechts kon trekken, vooral late beslissers. Ook kozen veel mensen voor D66 om de uitbreiding van extreemrechts, FvD en PVV, te stoppen. Sommigen verwachtten ook dat Kaag de aangewezen persoon zou zijn om Corona-, milieu- en andere problemen op te lossen. Hierdoor trok zij ook stemmers van partijen die vonden dat hun eigen partij in de coalitie had gefaald en die nu met excuses afscheid namen en overstapten naar D66. Het was voor iedereen die de verkiezingen volgde duidelijk dat D66 erg actief in de media was. Zij sprak alle segmenten van de samenleving aan, zodat zij ook stemmen uit de Syrische en Arabische gemeenschap kon binnenhalen. Zij hebben ook een een kandidaat van Syrische afkomst die heel actief was en stemmen won, al zijn deze gemeenschappen niet zo talrijk. Ik had steeds het gevoel dat deze partij met een hele goede marketing aan de verkiezingen deelnam, als een slimme handelaar die geen cent op de beurs wilde verliezen!

Linkse partijen

Naar mijn mening was de verklaring van het slechte resultaat van de linkse partijen hun starre houding. De meeste linkse partijen weigerden ook maar een stapje af te wijken van hun principes en ideologie. Niet bereid om maar een beetje water bij de wijn te doen om te kunnen samenwerken met anderen. Ze hadden echt zo’n houding van: Wie het 100% eens is met onze standpunten is hartelijk welkom. Wie dat niet is kan weer gaan! De PVDA was nog het meest flexibel en deed nog wel een paar pogingen. De kiezers vonden bij deze partijen weinig antwoorden op de vragen die hen nu bezighouden, zoals momenteel helaas vooral Corona, waar men zoekt naar meer realistische en gemakkelijker oplossingen. De belangrijkste opdracht voor links is nu: In de spiegel kijken, zelfkritiek hebben en niet “het volk” verantwoordelijk houden voor het verlies. Juist links moet het volk weer bespelen, zoals vroeger. Daar is nu niet veel van terecht gekomen.

Nederland sloeg rechtsaf

Rechts was bij deze verkiezingen de grote winnaar, ondanks het verlies van enkele zetels door de PVV. Dit werd echter meer dan gecompenseerd door FvD en de JA21. En dit door vooral door Corona te ontkennen en samenzweringstheorieën aan te hangen. Ook hun stokpaardjes over vluchtelingen en te sluiten grenzen werden weer met enthousiasme bereden. Ik constateerde dat deze partijen zelfs een soort scheiding doorvoerden: JA21 voor de hoogopgeleiden (?), FvD voor de middelmatig opgeleiden en de PVV voor de laagopgeleiden. Ik weet niet of dit gewild is of dat repercussies van Corona daar een rol in spelen. Over vier jaar zullen we het te weten!!

Ultrarechtse onderbuikpartijen

Deze 3 partijen vissen in troebel water. Zij spelen in op de onderbuikgevoelens van een grote groep ontevreden Nederlanders. Op zich is het een heel goed streven om schandalen en grieven aan de kaak te stellen.Maar het is niet acceptabel hier mensen voor verantwoordelijk te stellen die heel lang of heel kort geleden uit een ander land hier zijn gekomen. Natuurlijk is er een vluchtelingenprobleem, voor de vluchtelingen nog veel groter dan voor ons trouwens.
En deze partijen zijn voor hun voortbestaan ​​afhankelijk van externe factoren: Economie en klimaat in ontwikkelingslanden, oorlogen, hongersnoden, Al Qaeda, ISIS,… enz.

Toekomst

Ervan uitgaande dat bovengenoemde factoren zullen zijn verdwenen , denk ik niet dat deze extreme partijen Nederland dan nog veel te bieden zullen hebben. We mogen toch aannemen dat dan Corona geen thema meer zal zijn. Corona dat in 2020 en 2021 Nederland diep trof en de ziekenhuiscijfers, de slachtofferaantallen en de aanpak van de crisis volledig beheersten. Zelfs schandalen waren amper van invloed op de reputatie van de regeringscoalitie.

Nog een vaccin

Wanneer de coronacrisis achter de rug is moet er dringend gezocht worden naar een effectief vaccin om de politieke veiligheid in de toekomst te waarborgen. Ik vraag me wel eens af of een heel goede democratie er toe kan leiden dat de mensen niet meer serieus geïnteresseerd zijn in politiek? Waarschijnlijk zijn er nog een kleine 4 jaar om dit vaccin te ontwikkelen. Een andere belangrijke vraag is of veel of weinig partijen een goede ontwikkeling is. Veel journalisten klagen dat de meeste mensen in Nederland niet eens partijprogramma’s lezen voordat ze gaan stemmen. Dit betekent dat hun keuze vaak alleen maar gebaseerd is op de persoonlijkheid van een politicus (liefde, haat, bewondering, charisma, etc.) Vreemd subjectief gedrag, waar sommige politici, meestal winnaars, vriendelijk lachend kennis van nemen en hun voordeel mee doen! Ik weet niet wie de schuld moet krijgen?
Ik hoop dat we op een dag realistische verkiezingsuitslagen krijgen die gebaseerd zullen zijn op integere en intellectuele waarden van de partijen en de politieke realiteit in het land.

Filosofisch einde

Tijdens de verkiezingsperiode kwam regelmatig een wijze uitspraak van Immanuel Kant in mijn gedachten, waarmee ik mijn column op gepaste wijze wil beëindigen:

Overal hoor ik stemmen roepen “Denk niet na”
De geestelijke zegt: “Denk niet na, maar wees een gelovige”..
En de econoom zegt: “Denk niet, maar betaal.”..
En de politicus zegt: “Denk niet na, maar voer onze bevelen uit.”..
Maar denk zelf en onafhankelijk, sta op eigen benen!!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.